Karob neboli svatojánský chléb patří k mým oblíbeným alternativním "dochucovadlům". Když není chuť na kakao, použiji karob, ať je nějaká změna. Co to je a kde se to vzalo, toť nechám na wikipedii. A pak je to taky výborná alternativa pro lidi alergické na kakao.
Z karobu se vyrábějí různé pochutiny. Tato tyčinka patřila kdysi k mým oblíbeným a jedla jsem ji docela často. Dá se sehnat v prodejnách zdravé výživy. Bohužel je ale dosti kalorická, takže jsem její konzumaci už dávno omezila. Ale je teda výborná. :-)
A teď už samotný recept.
Suroviny:
Tmavé těsto:
- 3/4 hrnku až hrnek hnědého cukru,
- 4 kávové lžičky karobu,
- 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé a 1 hrnek celozrnné špaldové hladké mouky),
- 2 vejce,
- 1 hrnek mléka,
- 1/2 hrnku oleje,
- 1 kypřící prášek do perníku (nebo obyčejný kypřící prášek, pokud chcete nechat raději vyniknout chuti karobu).
Tvarohové těsto:
- 2 vejce,
- 1 vanilkový pudink (prášek),
- 500 g vaničkového tvarohu,
- 1/2 hrnku hnědého cukru,
- mléko (cca 1/4 hrnku).
Postup:
- Nejprve si připravíme tmavé těsto a to velice jednoduše. Smícháme mouku s cukrem, olejem, karobem, mlékem, celými vejci a kypřícím práškem. Tmavé těsto vylijime na máslem vymazaný a moukou vysypaný pekáček nebo plech.
- Tvarohové těsto připravíme smícháním tvarohu, vajec, pudinkového prášku a hnědého cukru. Těsto ještě zředíme trochou mléka. V původním receptu je doslova napsáno, že zředíme tak, aby vzniklo středně tekuté tvarohové těsto. To je vždycky takové pro mě těžké odhadnout. Mně to vyšlo asi na čtvrt hrnku.
- Tvarohové těsto nalijeme nepravidelně na těsto tmavé. Lijeme z výšky, aby světlé těsto prostoupilo tmavým.
- Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 45 minut.
Pokud se vám zdá, že je tvarohové těsto lehce nahnědlé, tak je to opravdu tak. Je to dáno použitým hnědým cukrem. :-)
přiznám se, že jsem nevěděla, že karob je svatojánský chleba:) jako malé mi ho občas dávala babička a vykládala mi, jak to za jejího mládí měly děti místo sladkostí:)
OdpovědětVymazatvšak to slovo karob je takové divné :-)) taky mi to vůbec nezní tak, že by měl mít něco společného se svatojánským chlebem :-))
VymazatOvšem kivi, tak tenhle recept je tedy něco! Vypadá to úchvatně a věřím, že mi to bude v kuchyni i krásně vonět až tento koláč upeču! :)
OdpovědětVymazatKim, děkuji mockrát :-) Vonět Ti určitě bude a přeji, ať se podaří :-)
VymazatTak tímhle receptem jsi mě už vážně přesvědčila ke koupi toho zázračnýho karobu :D Už pro něj běžíím!! :D
OdpovědětVymazattak to jsem zvědavá, co na ten karob řekneš. pak mi dej vědět :-)
Vymazat