pondělí 18. června 2012

Čokoládové müsli

To byl včera zase pečící katastrofa den. :-)) No naštěstí jen co se týče pečení, takže to nebyla taková hrůza. Zkoušela jsem dělat tvarohovou bábovku a ne a ne ji upéct, pekla jsem hodinu a půl a pořád nebyla hotová a to už mě přestalo bavit, pač už bylo čtvrt na dvanáct v noci. Tak jsem to vypla a vykašlala se na to. Vyklopit tedy ráno šla, bábovka je teda ale taková dost divná. Chtěla jsem se o svoji pečící katastrofu podělit, ale v tom vedru jsem neměla vůbec náladu běhat tady s foťákem, takže se pochlubím až jindy s něčím jiným. :-)) A včera to byl můj druhý experiment, ten první byl, když jsem malému dala do přesnídávky kuskus. Malý to nechtěl jíst, protože to byly pro něho divné tečky, přesně jako jáhly, které taky nejí. Tak jsem šla vzít druhou přesnídávku bez kuskuse a to už teda jedl. A manžel říká, už zase experimentuješ, to je hrůza, co pořád na nás zkoušíš. A já jsem říkala, no musím experimentovat, občas to sice nevýjde, ale někdy se zase může povést něco s čím prorazím do světa. A to se mi manžel začal hrozně smát a prý, noo jako přesnídávka s kuskusem, s tím určitě tak prorazíš do světa. :-))) Toť moje včerejší experimentování.

Dost ale včerejška. Dneska tady vlastně přináším recept na čokoládové müsli, které byly teda vynikající. Dělala jsem je už nejmíň před měsícem, takže už jsou dávno pryč. A už bych si je dala zase. Inspirovala jsem se na http://www.homebakedonline.com/2011/07/choc-cherry-peanut-granola.html.



Suroviny:
  • 1/4 hrnku arašídového másla,
  • 1/4 hrnku medu,
  • 2 PL javorového sirupu,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 3 hrnky ovesných vloček (použila jsem v BIO kvalitě),
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů,
  • 1/2 hrnku rozinek,
  • 80 g čokolády (použila jsem hořkou čokoládu s 50 % kakaa).

Postup:
  1. Arašídové máslo, med, javorový sirup a vanilkový cukr promícháme v jedné míse (mně to šlo nejlíp vidličkou).
  2. Vlašské ořechy si nasekáme a smícháme je s ovesnými vločkami.
  3. Mokrou směs přilijeme k ovesným vločkám s vlašskými ořechy. Směs pořádně promícháme, nejlépe rukou.
  4. Pak už müsli dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme skoro hodinu na 180 stupňů. V průběhu pečení pravidelně promícháváme tak, aby byly müsli upečené rovnoměrně.
  5. Mezitím si nasekáme čokoládu.
  6. Po vytažení z trouby do směsi přisypeme nasekanou čokoládu a promícháváme tak dlouho, dokud je obalená každá vločka.
  7. Pak přidáme rozinky a znova promícháme. A to už je vše. :-)

Čokoládové müsli jsou hodně sladké a dají se vzít jako mlsání. Ráno k snídani si je ale nejraději "ředím" obyčejnými nepečenými müsli.


V těchto vedrech na müsli možná není taková chuť, ale já si například bohatou snídaní nenechám ujít, ať je vedro nebo mráz. :-)

9 komentářů:

  1. já mám chuť na musli ať je vedro nebo mínus dvacet:D
    to mi připomíná, že už jsem ho dlouho nepekla...ale púroblém je, že u nás mizí neskutečnou rychlostí ( za to můžu hlavně já :))

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, taková zdravá dobrota :-) Experimentovat se musí, to by byl pěkný stereotyp, kdybychom dělali a jedli furt to stejné ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj taky si říkám, musí se zkoušet pořád něco nového, pak by ten jídelníček byl nuda :-)

      Vymazat
  3. Noo tak tohle bych si dala líbit, miluji čokoládové musli :)

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda :) Já teda moc čokoládu nemusím, takže by to pro mě bylo k ničemu, ale můžu to třeba nahradit i bílou čokoládou ne? Tu ještě trochu jím, jinak ne :D Ale je to koukám strašně lehké, to musím udělat ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nahradit bílou čokoládou by to určitě šlo, pokud bys dávala úplně bez čokolády, tak bych přidala víc medu nebo javorového sirupu, já používám arašídové máslo, které je trochu solené a to bych se bála, aby ty musli nebyly do slana. Čokoláda to právě spolehlivě dosladí.

      Ale jestli nemusíš čokoládové musli, tak zkus jinší, co jsem dělala např. tyto http://kivibloguje.blogspot.cz/2012/03/salkove-domaci-musli.html nebo tyto http://kivibloguje.blogspot.cz/2012/02/skoricove-musli-s-orechy-rozinkami.html

      Vymazat