sobota 23. června 2012

Karobový perníkový koláč s tvarohem

Karob neboli svatojánský chléb patří k mým oblíbeným alternativním "dochucovadlům". Když není chuť na kakao, použiji karob, ať je nějaká změna. Co to je a kde se to vzalo, toť nechám na wikipedii. A pak je to taky výborná alternativa pro lidi alergické na kakao. 


Z karobu se vyrábějí různé pochutiny. Tato tyčinka patřila kdysi k mým oblíbeným a jedla jsem ji docela často. Dá se sehnat v prodejnách zdravé výživy. Bohužel je ale dosti kalorická, takže jsem její konzumaci už dávno omezila. Ale je teda výborná. :-)


A teď zpět k mému koláči. Inspiraci na tento recept jsem našla zde. Původní recept neměl v názvu perníkový, to jsem si tam přidala až já a to z jednoho důvodu. Jedna z přísad koláče je perníkový kypřící prášek do pečiva a ten dá koláči typickou perníkovou chuť. Až jsem z toho byla trochu zklamaná. Chuť karobu perníkové koření úplně přebilo. Takže kdo si chce vychutnat chuť karobu, tak použije obyčejný kypřící prášek.




A teď už samotný recept.


Suroviny:

Tmavé těsto:
  • 3/4 hrnku až hrnek hnědého cukru,
  • 4 kávové lžičky karobu,
  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé a 1 hrnek celozrnné špaldové hladké mouky),
  • 2 vejce,
  • 1 hrnek mléka,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 1 kypřící prášek do perníku (nebo obyčejný kypřící prášek, pokud chcete nechat raději vyniknout chuti karobu).

Tvarohové těsto:
  • 2 vejce,
  • 1 vanilkový pudink (prášek),
  • 500 g vaničkového tvarohu,
  • 1/2 hrnku hnědého cukru,
  • mléko (cca 1/4 hrnku).
Na vymazání: máslo a hrubá mouka.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme tmavé těsto a to velice jednoduše. Smícháme mouku s cukrem, olejem, karobem, mlékem, celými vejci a kypřícím práškem. Tmavé těsto vylijime na máslem vymazaný a moukou vysypaný pekáček nebo plech.
  2. Tvarohové těsto připravíme smícháním tvarohu, vajec, pudinkového prášku a hnědého cukru. Těsto ještě zředíme trochou mléka. V původním receptu je doslova napsáno, že zředíme tak, aby vzniklo středně tekuté tvarohové těsto. To je vždycky takové pro mě těžké odhadnout. Mně to vyšlo asi na čtvrt hrnku.
  3. Tvarohové těsto nalijeme nepravidelně na těsto tmavé. Lijeme z výšky, aby světlé těsto prostoupilo tmavým.
  4. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů zhruba 45 minut. 

Pokud se vám zdá, že je tvarohové těsto lehce nahnědlé, tak je to opravdu tak. Je to dáno použitým hnědým cukrem. :-)


6 komentářů:

  1. přiznám se, že jsem nevěděla, že karob je svatojánský chleba:) jako malé mi ho občas dávala babička a vykládala mi, jak to za jejího mládí měly děti místo sladkostí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však to slovo karob je takové divné :-)) taky mi to vůbec nezní tak, že by měl mít něco společného se svatojánským chlebem :-))

      Vymazat
  2. Ovšem kivi, tak tenhle recept je tedy něco! Vypadá to úchvatně a věřím, že mi to bude v kuchyni i krásně vonět až tento koláč upeču! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kim, děkuji mockrát :-) Vonět Ti určitě bude a přeji, ať se podaří :-)

      Vymazat
  3. Tak tímhle receptem jsi mě už vážně přesvědčila ke koupi toho zázračnýho karobu :D Už pro něj běžíím!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem zvědavá, co na ten karob řekneš. pak mi dej vědět :-)

      Vymazat