čtvrtek 21. června 2012

Koktejlové variace I.

Mléčné koktejly - to bylo a je pro mě vždycky něco vynikajícího. Nejvíc si je pamatuji z dětství a to hlavně z letního období, kdy bylo na zahrádce nejrůznější ovoce. Mamka ovoce vždycky zpracovávala, časem jsem ji samozřejmě pomáhala a protože byla občas velmi bohatá úroda, tak se ovoce mixovalo s cukrem a potom dávalo zamrazit. Naše mamka vždycky říkala, že je potřeba vypláchnout mixér a k onomu vypláchnutí se použilo mléko. :-)) A tak z praktických důvodů se u nás doma podával výborný mléčný koktejl. Nejčastěji jsme dělali jahodový, meruňkový nebo malinový.
Záměrně jsem příspěvek nazvala jako Koktejlové variace I., protože předpokládám, že časem budou i II. :-)

Jinak my když jsme se s manželem nastěhovali do nového domu, tak jsme celý rok mixér nevlastnili. Prioritou bylo nakupování jinších věcí jako talířky, hrnečky, vidličky a nože :-)) atd. Takže na mixér už se jaksi nedostávalo. Letos v lednu ale na něho došlo a od té doby děláme koktejly hodně často...

BANÁNOVÝ
Tento koktejl patří asi k mým nejoblíbenějším, i když není právě z onoho domácího ovoce. Dá se konzumovat totiž v průběhu celého roku. Na banány mám chuť v kterémkoliv roční období, i když v létě radši upřednostňuji naše ovoce.



Suroviny:
  • 3 zralé banány,
  • 150 g bílého jogurtu,
  • 500 ml mléka,
  • kakao na ozdobu.

KAROBOVÝ
Tento koktejl jsem dělala zatím jen jednou. Patří spíše k mým experimentům. Je takový vydatnější a spolehlivě nahradí snídani a řekla bych, že se dá považovat za zdravou snídani.


Suroviny:
  • 1 PL karobu,
  • 2 PL medu,
  • 150 - 200 g kvalitního bílého jogurtu,
  • 6 PL směs vloček (ovesné, žitné, ječné)
  • 1/2 litru mléka.

JAHODOVÝ
Jahodový je perfektní z čerstvých jahod a je to přesně takový, který jsem jako malá pila ve velkém. A taky jsem se ho většinou i přepila, protože před mléčným koktejlem proběhlo ještě papání samotných jahod a většinou ve velkém množství. A někdy jsem to zkombinovala ještě s třešněma, které jsou ve stejnou dobu a to mi bylo skutečně těžko. Joo to byly časy. :-))
Bohužel si ho můžeme vychutnat jen pár dní v roce. Pokud teda nepočítám zamraženou jahodovou dřeň, kterou si sami připravíte. To je potom taky supr. A jahodový je pořádně hustý.


Suroviny:
tento koktejl stačí udělat jen dle oka, takže množství neuvádím, ať si ho každý připraví dle svých vlastních chutí :-)
  • jahody,
  • mléko,
  • hnědý cukr (dle chuti).


Postup pro všechny koktejly stejný:
není nic jednoduššího
Všechny suroviny dáme do mixéru a chvilku pomixujeme. A můžeme podávat. :-)

15 komentářů:

  1. Miluju banánový a nebo mix banan-jahody:) Zkoušela jsem i jahoda-kiwi, byl dobrý, ale musí se rychle vypít jinak ty zrníčka z kiwi zhořknou:(
    Dělám si je docela často akorát do nich nepoužívám jogurt, jen mléko a ani si je nedoslazuji:)

    OdpovědětVymazat
  2. všechny vypadají skvěle, nejčastěji si dělám ten banánový, někdy i s trochou tvarohu,a taky ho nedoslazuju:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) s tvarohem jsem ještě nedělala, díky za tip, někdy to musím obměnit :-)

      Vymazat
  3. Miluju koktejlyy a tyto vypadají obzvlášť úchvatně! :) na zítra si slibuji banánový na svačinu, krása!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak mě by nejvíc zajímal karobový :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokud máš ráda karob, tak Ti bude určitě chutnat. Jinak místo karobu se dá použít kakao, ale to už bude potom kakaový :-)

      Vymazat
  5. Ze včerejška, kdy jsem dělala jahodovou domácí zmrzlinu, mi tam pár jahod zbylo, takže dnes díky za tip na jahodový koktejl. Nevím, proč mě to nenapadlo hned. Přitom banánový koktejl dělám poměrně často ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. No vypadají skvěle všechny, koktejly si moc často nedělám, když už tak jen v létě, a to hlavně jahodový nebo banánový :) Zaujal mě ten karobový, karob jsem už několikrát okukovala v obchodě :) a váhala, jestli ho mám koupit. Používáš ho ještě nějak jinak? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-)
      karob se dá použít stejně jako kakao, akorát proti kakau je takový sladší. Já mám takové období, kdy si dávám karob do všeho a pak ho zase nemůžu nějakou dobu ani vidět. Každopádně to jedno balení Ti vydrží na dlouho, asi jako to kakao, protože ho používáš do malých lžičkách.
      Jinak já dávám karob třeba do bílého jogurtu nebo tvarohu. A velmi brzo zveřejním recept na karobový koláč, který jsem nedávno dělala. Někdy v budoucnu bych chtěla zkusit i karobové sušenky. Párkrát jsem je měla ze zdravé výživy, takže domácí se dají asi taky udělat :-)

      Vymazat
  7. Krásné osvežení,v těchto horkých dnech příjemně vychlazený ovocný koktejl je pohádka:)

    OdpovědětVymazat
  8. A co teprve, když se do toho hodí ještě něco ostřejšího? To se pak dostanete klidně na nějakou exotickou dovolenou. Alespoň tedy v hlavě. My moc do exotiky nejezdíme, protože co byl levný prodej karavaný, tak obrážíme hlavně střední Evropu, kterou jsme hodně zanedbávali. Ale to neznamená, že na ni nevzpomínáme s láskou. :)

    OdpovědětVymazat