pondělí 4. června 2012

Krůtí karbanátky - smažené nebo pečené jak je libo

Vidím, že jsem dlouho nenapsala žádný příspěvek. Tak to musím napravit. Nějak teď prožíváme trošku náročnější období. Sotva se nám uzdravil malý synek, tak teď je pro změnu nemocný můj milý tchán. Je v nemocnici a jsme z toho všichni špatní. Ale tento blog má být o jídle, takže teď už karbanátky.


Slovo karbanátek ve mně vždycky vyvolávalo pocit, že to je něco nezdravého. Přitom to ale vůbec není pravda. Nebo jak se to vezme, tady asi platí ono, jaký si to uděláš, takový to máš. :-) Já je dělávám teda určitě na velice light způsob. Nejdůležitější je asi to, jaký typ masa si zvolíte. Já volím zásadně málo tučné, takže když vepřové, tak kupuji v Tescu balené do 7 % tuku. A to je takové krásné libové. A není to tak dávno, co jsem objevila i balené krůtí, což mě velice překvapilo a zároveň potěšilo. Sice až doma jsem si všimla, že je to maso z Polska, což mě trochu zklamalo. Ale tak co se dá dělat, dobré bylo. A ještě jedno slovo se mi vždycky pojilo se slovem karbanátek - náročné. To je ovšem taky omyl. Dokonce bych řekla, že je to jedno z těch velmi jednoduchých a rychlých jídel, pokud si teda nemelete to maso sami doma na mlýnku a pak trávíte spoustu času umýváním mlýnku. :-)


Karbanátky můžete smažit nebo péct. Pečené jsou samozřejmě zdravější. Většinou tedy peču, ale na fotce jsou zrovna smažené, protože jsem udělala po delší době výjimku a smažila jsem.


Suroviny:
  • 500 g mletého krůtího masa,
  • 2 vejce,
  • 1 velká cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 5 PL strouhanky,
  • sůl,
  • majoránka,
  • pepř,
  • nové koření,
  • případně olej na smažení.
V případě pečení
  • 1 velká cibule,
  • 1/2 kostky bujonu (masového nebo zeleninového),
  • cca 250 ml vody (nebo i více).

Postup:
  1. Pokrájíme si cibuli a oloupeme česnek, který rozmačkáme.
  2. Mleté maso smícháme s vejci, cibulí, česnekem, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, nové koření a strouhanku. Množství strouhanky je uvedeno orientačně, prostě strouhanky přidáte tolik, aby se ze směsi daly vytvořit karbanátky.
  3. A pak už jen pečeme nebo smažíme. V případě smažení smažíme na oleji (není potřeba dávat karbanátek do trojobalu, já jsem vždycky měla jaksi zafixované, že smažené karbanátky jsou v trojobalu, ale není tomu tak, smaží se už přímo ta masová směs). V případě pečení dáme na pekáč cibuli pokrájenou na kolečka nebo půlkolečka, na ně položíme karbanátky, podlijeme čtvrt litrem vody s rozpuštěným bujonem. Pečeme asi 40 minut, vždy 20 minut jednu stranu a pak karbanátky otočíme.
  4. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše.

15 komentářů:

  1. vypadají výborně :) slovo "karbanátek" ve mně vyvolává vzpomínky na ne příliš lákavé obědy ve školní jídelně :D ale ty domácí mám moc ráda, ale z krůtího masa jsem je ještě nedělala, to napravím:) měla jsem i vegetariánské se zeleninou, a ty byly taky výborné, hledám na ně nějaký dobrý recept:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj školní jídelny asi ve spoustě lidí zanechaly ne moc dobré dojmy :-)
      na vegetariánské se zeleninou se taky dlouho chystám, protože je mám moooc ráda, jenže manžel jak v tom nemá maso, tak to není jídlo :-)) takže ho na to budu muset dlouho připravovat :-)

      Vymazat
  2. Karbanátek z krůtího masa bude asi moc dobrý a jak píšeš light, určitě musím vyzkoušet, mám je totiž moc ráda i když je nedělám moc často, děkuji za inspiraci :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem dřív karbanátky moc nedělávala, ale teď jsem si je nějak oblíbila a dělám celkem často, nemáš zač :-)

      Vymazat
  3. Karbanátky mám moc ráda (ty v trojobalu i ty bez) a nenechám se odradit ani tou pracností při čištění mlýnku, protože si melu maso sama. Prima tip - díky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsi šikovná, že se pouštíš i do mletí, to by mě právě dost odrazovalo a pro jistotu ani mlýnek nevlastním :-)

      Vymazat
  4. Jů, ty vypadají moc pěkně. Já na všech možných burgerech a karbanátcích hrozně ujíždím a teď zrovna hledám způsob, jak je podat zdravěji. To bude něco pro mě, díky. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, chtěla bych se zeptat jak to máš s autorstvím svých fotek a jak se stavíš k jejich šíření? Jedna místní restaurace si libuje ve stahování fotek z internetu ke svým jídlů a vydává je za svoje a když je to někdo upozorní, tak se mu dostane maximálně urážek. Hrozně mě tohle jednání rozčiluje, vydávají cizí práci za svou a nepřiznají to. Dnes se právě objevila fotka tvojí sekané, proto se chci zeptat, jestli k tomu třeba neměli svolení, abych neútočila zbytečně?

    Díky, Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj Zuzko, to jsi mě teda náramně překvapila, že se moje fotky objevily na stránkách nějaké restaurace. No na začátku, když jsem zakládala svůj blog, tak jsem o těch fotkách hodně přemýšlela, jak moc si hlídat autorství. Varianta byla dát si na fotky vodoznak, jenže aby ten vodoznak byl fakt k něčemu, musela bych ho použít přes celou fotku, jen tak by to odradilo od kopírování. Vodoznak někde v rohu fotky nemá význam, udělat vyříznutí je maličkost. Jenže mít vodoznak přes celou fotku by znamenalo, že by ta fotka už byla jaksi znehodnocená a to jsem nechtěla. A pak mě uklidnil můj manžel, že si přeci jenom můžu říct, že když vyjde moje fotka v nějakém časopise, tak to pro mě bude třeba čest. A kdykoliv můžu dokázat, že je to právě moje fotka, protože originální původní velikost mám jen já, na blogu jsou pouze zmenšeniny.
      Ale jinak můj celkový postoj je, že je to hnusné, dělat se to nemá, pokud to zveřejňuje nějaká oficiální instituce a neuvede odkaz a prohlašuje to za svá díla. To je opravdu nefér. Hned si ale uděláš obrázek o takové firmě (restauraci) a taky jim můžeš udělat pěkně negativní reklamu.
      Zuzko a můžu se zeptat na onu restauraci, která že to je? Děkuji.

      Vymazat
    2. jo a ještě když o tom tak přemýšlím, tak co by jim to udělalo napsat mi tady do komentářů a slušně se mě zeptat, jestli si můžou "vypůjčit" fotku na své menu nebo kam to použili. Udělalo by mi to radost a myslím, že bych s tím neměla žádný problém. Takto je to od nich neetické a porušují pravidla internetu, která jsou uvádění zdrojů článků, fotek atd. Ale bohužel takoví jsou někteří lidi...

      Vymazat
  6. Kivi: Ahoj, Chtěl jsem vás poprosit jestli mi prosím pošlete recept na tu vaší sekanoů?... ( JirkaSpeedberg@centrum.cz ) Děkuji moc...

    OdpovědětVymazat
  7. Já karbanátky miluju, takže si recept uložím a určitě je vyzkouším :-) . Naposledy jsem dělala cuketové karbanátky a byla to velká dobrota. Udělala jsem je s bramborovou kaší a jak se děti oblizovaly :-) . Při vaření teď dost používám horkovzdušnou fritézu , tak mám z vaření o to větší radost, protože je zdravější :-) .

    OdpovědětVymazat
  8. No tak tohle je hotová pecka, to si budu muset doma někdy opravdu vyzkoušet. Líbí se mi moc ten přístup jak se všechno jídlo snažíte pořádně projít a přitom jej uvařit tím nejvíce elegantním a zdravým způsobem. Tohle se mi vždy moc líbilo, jen co je pravda. Podobně si díky produktům ZDE užívám života a zdravý životní styl.

    OdpovědětVymazat
  9. Už ani nevím vlastně jaké to je když si člověk nebere kotvičník den co den. Někteří lidé to takto zažívají v práci že vlastně dělají co je baví a tak se nemohou donutit dělat cokoliv jiného. To je na tom to krásné, to mně se v životě teda ještě nepoštěstilo, jen co je pravda.

    OdpovědětVymazat