neděle 24. června 2012

Těstoviny s červenou řepou a balkánským sýrem

V nedávné době jsem se pustila do svého dalšího experimentu zvaného červená řepa. A jedním slovem můžu konstatovat, že jsem byla nadšená. Červenou řepu znám samozřejmě od svého dětství, je to naše plodina, žádná exotika. Doma jsme ji ale nepřipravovali, pouze ji znám jako salát ze školní jídelny, který jsem měla mimochodem moc ráda. A taky znám červenou řepu jako častý pokrm pro prasátka, které mívali babička s dědou. :-)


Dlouho jsem si na ni netroufala. Pak mě ale jednoho dne popadl takový zvláštní pocit (mimochodem čas od času mě popadá), že nejíme pestře, že dělám pořád to stejné, že nezkoušíme nic jiného a že musím zavést do stravy něco nového. Týkalo se to v první řadě stravování našeho malého. Tak jsem začala červenou řepou. :-) Vaření je takové sice delší, ale zase řepu prostě dáte do vody, vaříte a nemusíte se nijak starat, však ona se časem uvaří. :-)


Mé nadšení neznalo mezí, když jsem červenou řepu prvně uvařila malému a ten ji s chutí jedl a jedl. No úplně jsem jásala. :-)
Pak následoval pokus na mém muži a ten pokus je dnešní recept, který tady zveřejňuji. Nutno říct, že recept je odsud. Jsou to stránky, které se věnují čistě červené řepě a zaujalo mě tam více receptů, ve kterých budu určitě pokračovat. :-)
Na červené řepě mě zaujala i ta nádherná barva a to je prosím příroda. Byla jsem fascinovaná, že v přírodě máme takové nádherné barvy, žádná umělina. :-)
Si připadám, jak kdybych tady psala ódu na řepu. :-)) Když ono mě to opravdu nadchlo. :-)
A tento recept mi opravdu chutnal. A co na to manžel? No prý jako dobré, příště mu mám dát trochu míň té omáčky a přidat kousky masa a bude to ok. :-))

Suroviny:
  • těstoviny,
  • 150 g červené řepy,
  • 1 menší cibule nebo polovina větší,
  • 2 stroužky česneku,
  • 90 g balkánského sýra,
  • 2 lžíce oleje,
  • 100 ml mléka,
  • sůl,
  • pepř,

Postup:
  1. Červenou řepu umyjeme a uvaříme doměkka. Až řepa vychladne, oloupeme ji a nakrájíme na kostičky.
  2. Na rozpáleném oleji osmažíme nakrájenou cibuli a česnek. Poté k ní přidáme nakrájenou řepu. Chvíli smažíme. Zalijeme mlékem a pár minut dusíme. 
  3. Přidáme na kostičky nakrájený balkánský sýr. Po třech minutách vaření omáčku dochutíme pepřem a  solí.
  4. Podáváme s těstovinami.



8 komentářů:

  1. Taky jsem z řepy unešená! A o to víc mě těší, že mladší dítko by řepu jedlo pořád. Já dělám řepu pečenou, ale ta nechutná zase manželovi, ale já bych ji snědla i jen tak. Divím se, proč jsem s řepou tak dlouho otálela?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se divím, že jsem s řepou nezačala už dřív :-))
      pro ty děti je to asi dobré, že je to nasládlé, no a s chlapama, to je pořád stejná písnička, jak je jen přesvědčit a naučit jíst zeleninu?? :-)

      Vymazat
  2. Tak to vypadá moc dobře! Až se u nás doma zase nějaká řepa vyskytne, určitě si jí pro tenhle recept zaberu :-) Jinak z ní děláme často třeba brownies.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. brownies z červené řepy, to musí být teda něco :-) doufám, že až je budeš zase dělat, tak že je nezapomeneš dát na blog :-)

      Vymazat
  3. Týýjo, tak těstoviny s řepou by mě určiě nikdy nenapadly, ale většinou právě tyhle prapodivné kombinace jsou nakonec nejlepší, určo vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mně to taky příjemně překvapilo, že to může být tak dobré, však jsem byla celou dobu napjatá, co z toho vlastně vzejde :-))

      Vymazat
  4. Vypadá to hezky..před pár dny jsem se teprve dostala k těm mrkvovým sušenkám a byly vynikající..příště jich musím udělat plnou mísu, protože je jedli uplně všichni..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-)
      a jsem moc ráda, že mrkvové sušenky chutnaly :-)

      Vymazat