úterý 12. června 2012

Základní cheesecake

Už je to tady. A co? Cheesecake. :-)) Měla jsem pocit, že na všech blozích ze mě vykukoval a já jsem si připadala úplně neplnohodnotně, že jsem ho ještě neupekla. :-)) No ale teď vážně. Myslím, že není tak důležité, jestli někdo dělal nebo nedělal cheesecake, je to totálně šuma fuk. :-)) A než jsem si založila blog a začala sledovat i ostatní blogy, tak jsem nic o tomto koláči nevěděla a taky jsem žila. :-) Pak jsem to vzala ale jako takové hecovaní, že to prostě musím někdy vyzkoušet, ať je doma nějaká sranda. A taky že byla. :-))


Prvně jsem se musela prostudovat těmi divnými pojmy jako mascarpone, riccota či philadephia a jiné. :-)) Až jsem konečně zjistila, co že to vlastně je a po velkém pátrání jsem je našla v obchodě, tak jsem myslela, že se vyvrátím, když jsem uviděla tu cenu. A to že mám koupit a dokonce tři balení? Tak to tedy ne. První pokus o upečení cheesecaku ztroskotal. Potom mě taky odradilo to, jak jsou ty sýry tučné. To jsem si říkala, no to bude teda kalorická bomba. Takže upečení cheesecaku bylo odloženo. Pak jsem si ale tak jednoho dne listovala letákem Tesca a vidím - riccota v akci. To ve mně hrklo a říkám, že teď už do toho opravdu jdu. Zvolila jsem tedy riccotu, protože oproti jiným sýrům má "jen" 9 % tuku a taky byla nejlevnější. Sýr měl docela trvanlivost, takže si ještě chvilku v ledničce počkal, než jsem sama sebe přesvědčila, že teda už. :-D


Ještě než přišel den D, pečlivě jsem studovala, co se o cheesecaku píše, jak by se měl připravit. Hodně jsem se inspirovala zde (odtud je taky převzatý můj cheesecake), zde nebo taky zde. V posledním jmenovaném odkazu byly opravdu zajímavé poučky, u kterých jsem se i zasmála typu cheesecake nesmí chytit průvan, nebo to že když vám koláč praskne, tak ho můžete ještě zachránit třetí vrstvou. To jsem si říkala, to bude něco pro mě. :-))
Jedna velice důležitá věc, na kterou chci upozornit. Na cheesecake si pořiďte dortovou formu se sundávacím okrajem (prostě otevírací formu). Já jsem si ji pořídila a opravdu si to bez jiné ani nedokážu představit.


Suroviny:

Na sušenkový základ:
  • 260 g sušenek (použila jsem BeBe Rodinné Kakaové sušenky s celozrnnými cereáliemi),
  • 100 g másla,
Na náplň:
  • 750 g smetanového sýra (já použila ricottu),
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinku,
  • 150 g cukr moučka,
  • šťáva z 1 citrónu,
  • 4 vejce,
  • vanilkový cukr (nemusí být).

Postup:
  1. Sušenky si rozdrtíme. Já jsem původně zkoušela v mixéru, to mi ale nějak nešlo, tak jsem je dala do velké mísy a v té jsem je drtila dřevěnou kvedlačkou. Určitě existuje jednodušší postup, budu ho příště hledat. :-)
  2. Máslo si rozpustíme na sporáku a přelijeme ho k rozdrceným sušenkám. Pořádně promícháme.
  3. Okraje otevřené formy vymažeme máslem. Na dno otevřené formy položíme čtverec nebo obdelník pečícího papíru. Formu zavřeme a přečnívající okraje papíru otrháme kolem dokola. Ohledně vymazávání formy jsem toho četla více, nakonec jsem zvolila tento kombinovaný postup a osvědčil se. 
  4. Na dno formy položíme sušenkový základ. Ten dáme nejen na dno formy, ale také trošku po stranách, aby cheesecake držel tvar. Upečeme v troubě na 180 stupňů asi 5 minut.
  5. Ve velké míse smícháme smetanový sýr, žloutky, prášek vanilkového pudinku, moučkový cukr a vanilkový cukr. Těsto by se prý nemělo šlehat mixérem, aby v něm nevznikly bubliny. A nebojte, i ručně to jde úplně krásně.
  6. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a pomalu, ručně zapracujeme do těsta.
  7. Přidáme šťávu z vymačkaného citronu a opatrně vmícháme do tekuté hmoty.
  8. Krém nalijeme na sušenkový základ a necháme pět minut odstát, aby se krém dostal do každé štěrbiny sušenek. 
  9. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů 60 - 70 minut. Záleží to na troubě. Oříšek byl, jak poznat, že už je cheesecake hotový? Pomohla mi následující poučka, cituji
"Ono se sice řekne hotový, ale ve skutečnosti musíte přestat péci dříve, než se zdá. Pokud byste čekali, až koláč celý dobře ztuhne, díky zbytkovému teplu by došlo k jeho přepečení, které se projevuje opravdu nehezkým popraskáním povrchu. Pečení se tedy končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy shledáte, že se těsto celé třese podobně jaké želé nebo rosol. Prostředek však nesmí zůstat vyloženě tekutý. Nemusíte mít obavy o výslednou konzistenci, koláč ještě ztuhne při chlazení."


Pokud máte pocit, že se na mém cheesecaku rýsuje písmeno P, tak je to opravdu tak. To byla manželova práce. Když mě viděl, jak jsem kolem toho koláče běhala ze strany na stranu, tak se nestačil divit a chtěl se toho koláče taky nějak dotknout. :-D A tak si tam vyrýsoval počáteční písmeno svého jména. Však on to byl vlastně dort k jeho narozeninám. :-)

A možná ještě pár poznámek:
  • Nezapomeňte na pekáček s vodou, který dáte do trouby. Unikající pára zajistí, že cheesecake bude vláčný a nevysuší se. Pokud by se přesto koláč připaloval a stále ještě nebyl hotový, můžete jej přikrýt alobalem.
  • Jakmile začnete cheesecake péci, neměli byste troubu prvních 25 až 30 minut otevřít. Hrozí propadnutí koláče.
  • A až bude koláč hotový, nechte ho chladnout v blízkosti otevřené trouby nebo přímo v dokořán otevřené troubě. :-)
A co říct závěrem? 
Možná jsem upečení svého prvního cheesecaku zbytečně odkládala. Nebylo to tak složité, jak se na první pohled zdá. A zvládla jsem to i já nezkušená. Vždycky mám z podobných experimentů strach, jak to dopadne. No a když by to náhodou napoprvé nedopadlo, tak příště určitě už jo. :-)

41 komentářů:

  1. vypadá krásně a určitě je moc dobrý :) jednou jsem taky cheesecake pekla, ale chtěla jsem ušetřit, a tak jsem tam místo mascarpone dala lučinu a tvaroh...no a to jsem dělat neměla, nevypadal podle představ :D ricotta mě nenapadla, musím to s ní zkusit, cheesecake mi moc chutná:)
    a ty sušenky se nejlíp drtí v igelitovém sáčku, dáš je tam a rukou rozmačkáš:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. až tak jednoduché je to s tím drcením? :-) děkuji za tip, to musím příště vyzkoušet, protože já pořád drtila a drtila a furt nebylo rozdrceno :-))

      Vymazat
    2. Do sacku nebo pod folii a prejet valkem na testo je to rychly a jednoduchy :-)

      Vymazat
    3. Do sacku nebo pod folii a prejet valkem na testo je to rychly a jednoduchy :-)

      Vymazat
  2. Kivi, nádhera! Tvůj cheesecake je opravdu povedený :)

    S tou formou mě to pobavilo - před dvěma lety mi bývalý přítel udělal k narozeninám taky cheesecake, ale jak to u chlapů bývá, vytvořil ho do zapékací mísy a pak jsme ho v parku na pikniku dlabali lžičkami:) Na cheesecake mám prostě jen ty nejkrásnější vzpomínky, tehdy se mu bohužel chuťově moc nevyved (:D), ale to jsem zatajila a náramně oceňovala jahody, kterými jej ozdobil a dokonce zalil želatinou.
    Třeba na tvé narozeniny upeče tvůj manžel zase nějaký tobě! ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kim, děkuji :-)
      to byl náhodou šikovný, že Ti upekl k narozkám cheesecake, to by mi taky udělalo radost :-)

      Vymazat
  3. Už jsem o tom taky uvažovala, že bych cheesecake spáchala taky, ale mám toho tolik na pečícím seznamu, že se k němu dostanu nejdřív asi v důchodu (jestli se ho dožiju).

    Ten tvůj sýrový koláč vypadá náramně dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj s pečícím seznamem to mám taky tak :-) tak aspoň se budeme těšit i na ten důchod :-D
      jinak děkuji :-)

      Vymazat
  4. Hmm ten vypadá moc dobře! Pro cheesecaky mám slabost :-) Já jej dělám z tvarohu, můžeš kouknout na recept sem: http://mamou-stylove.blogspot.cz/2012/01/narozeninovy-dort-z-lasky-aneb-tip-na.html, chuťově božský a ingredience nejsou tak drahé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji, taky mám ráda všechno z tvarohu, tentokrát jsem chtěla ale zkusit ten sýr, abych ten koláč mohla nazvat skutečně cheesecake :-) aby mi to fajnšmekři nemohli pokritizovat :-D
      ten Tvůj dort vypadá úžasně, taky ho musím někdy zkusit :-)

      Vymazat
  5. já se na něj taky o prázdninách chystam tak to sem moooooc zvědavá jak to dopadne :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já cheesecake pekla v práci celý rok každý den, tak jsem z toho skoro zmagořila :D Tohle je takový pěkný recept na domácí rychlý cheesecake, určitě to třeba zkusím (i když jsem prostě rozmlsaná na pravý cheesecake) :( Jak to někdo dělá jenom s tvarohem, tak ať na mě nechodí vůbec se slovem cheesecake :D :D
    Sušenky jsem rozdrcovala zásadně v mlýnku, takže krásně jemné a bez hrudek, je to lepší (i když mě ty velké kousky nikdy nevadily) :D
    Určitě se na to nahoru hodí ovoce (já to dělala tak, že zmražené ovoce jsem rozvařila s cukrem a pak přidala vodu se škrobem, vznikla z toho taková tužší omáčka a nejlepší byla z malin) <3
    Těším se na další recepty :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bonitko, teda to musíš být úplný odborník přes cheesecaky :-) já jsem teda zatím udělala svůj první v životě :-)
      našla jsem si na netu, že se cheesecaky podávají nejčastěji s nějakou ovocnou omáčkou, tak někdy to musím dotáhnout do konce i s tou omáčkou :-)

      Vymazat
    2. Hele, jelikož nemám nic s oborem vaření či pečením vystudovaného, tak ne :D Ale rok jsem pracovala v pekárně, kde se právě že pekly hlavně americké dezerty, takže cheesecake byl na denním pořádku :D Brownies, muffins, cupcakes, apple pie, carrot cake atd. Ale taky už to nemůžu vidět, jak mě to přešlo :D
      Určitě, ty omáčky se hodně používají .. My dělali nejčastěji malinové (120g mražených malin, 60g cukru, malinko vody a dát to do hrnce povařit. Potom přidat cca půlku hrníčku vody s dvěma vrchovatýma lžíčkama škrobu a lehce povařit a je to) - ty jo, divím se, že si to ještě pamatuji :D Ale maliny, borůvky, lesní směs nebo i jahody .. všechno jde :D

      Vymazat
    3. Recept boží :) jinak cheesecake původně (již od slova) vznikl v USA a tam znamená cheesecake tvarohový dort.... takže tvaroh=cheesecake ne, nejsou to bludy...v USA nemá tvaroh překlad

      Vymazat
    4. Cheese - znamená sýr a proto se používá mascarpone nebo ricotta (což jsou sýry)

      Vymazat
  7. Vydaril sa ti :) si sikulka...Mozno niekedy vyskusam aj ja :) Nellie

    OdpovědětVymazat
  8. Taky se na něj chystám - zítra. A také manželovi k narozeninám ;-) Taky ho budu dělat poprvé, tak snad mi vyjde jako tobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak přeji hodně zdaru, ať se povede! Myslím, že milující manžel ocení i tu snahu :-)

      Vymazat
  9. Krásný, moc se ti povedl!! Už je to náký ten pátek co jsem ho dělala, možná si ho taky brzo připomenu :)

    OdpovědětVymazat
  10. Úžasný, snědla bych celý sama. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) no celý na posezení bych možná neriskovala, přeci jenom by Ti mohlo být trochu těžko :-)

      Vymazat
  11. samé dobroty tu objavujem, je krásny a fotky, tiež! :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak, to já si také připadám neplnohodnotně, neb jsem se na tento koláč/dort ještě nevrhla a zatím se ani nehodlám vrhat (mám smůlu na srážlivost některých pečených moučníků). Na poprvé jsi to očividně zvládla za 1.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc, jinak neplnohodnotně si připadat rozhodně nemusíš, to já jsem si dělala srandu, ono kdybych měla udělat všechny dezerty, které na světě existují, tak nedělám nic jiného a stejně bych to za celý život nestihla :-)

      Vymazat
  13. Kivi ahoj. Podaril sa Ti výborne. Ja som na tom tiež podobne ako ty...síce viem čo je mascarpone a riccota a pod. a viem kde to hľadať, ale tiež mám kopec receptov na túto pre mňa VIP fajnotku odložených, no nie a nie sa do toho pustiť. Takže ja som ešte cheesecake neskúšala vôbec...:-p

    OdpovědětVymazat
  14. Tak jsem se do něj konečně pustila (donutily mě k tomu Italské dny v Lidlu :-D). Moc děkuju za recept i za tipy, povedl se perfektně :-) http://barunka00.blogspot.cz/2012/10/cheesecake.html

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, tvuj blog jsem našla omylem, za který teď děkuji, protože inspirace není nikdy dost. Natož té cheesecakové! :)
    Zajímalo by mě jak chutná cheesecake, který je čistě jen z ricotty, obvykle jsem zkoušela jen ty, které riccottu používaly jen z části.
    Já dělám ze zminovane philadelphie a z mascarpone, ale obcas udelam i ten nepravy tvarohovy.
    Oba mam taky u sebe na blogu, tak muzes kouknout :)
    http://zghettablog.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. vypadá nádherně a musel tak i chutnat. 8 ho dělám z obyčejného tvarohu a je také ýborný, ale to už je asi jiná liga.. obyčejný tvaroh! :D

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, je to až neskutečné, jak se ti krásně povedl. Vzhledově podobný dortík dělám z tvarohu, ale ten tvůj byl chuťově úplná špica! Moc děkuji za recept :-) :-*

    OdpovědětVymazat
  18. ahoj/te, práve pečiem koláč podla receptu a už po prvých 10 minútach mi vrch hnedne, dala som aj plech s vodou pod, a rúru som mala síce predhriatu na 180°ale po vložení koláča som hned znížila teplotu ... tak snád bude aspon dobrý, len už nebude tak pekne vyzerať :( kde som spravila chybu? rúru mám elektrickú ... dakujem za rady, Richarda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj/te :-) nedokážu takto bohužel poradit, ono každá trouba se chová jinak a každý program funguje jinak. Mně když se stává, že se mi něco připéká dřív, než bych chtěla, tak používám alobal. Jednoduše přikryji a je to. Takže by se to příště dalo třeba i preventivně zrovna přikrýt alobalem. Ale abych pravdu řekla, při 160 stupních jsem tento problém ještě nikdy neměla... Jinak nepovedený vzhled se dá vždycky napravit nějakou polevou třeba... :-)

      Vymazat
  19. Ahoj,peču na 180 stupňů 15 minut a pak snížím na 120 a peču ješte 45 minut. Formu (24cm)mam v plechu s vodou. Vyzkoušené a nikdy nepopraskal ani nezhnědl.

    OdpovědětVymazat