neděle 6. ledna 2013

Jablečná linecká buchta

Tento recept zveřejnila Táňa na svém blogu v době, kdy jsem vymýšlela, co bych si tak upekla na narozeniny. Nepotrpím si nějak na dorty a tato buchta mi přišla jako ideální na moji domácí oslavu. Měla jsem totiž dlouhodobě chuť na lineckou jablečnou buchtu. Naše mamka měla jeden výborný recept, který jsem měla vždycky moc ráda. Akorát vždy když buchtu pekla, tak si stěžovala, že se s těstem špatně pracuje a dost se trhá.

Tahle linecká buchta ale tento problém nemá, takže se stala ihned oblíbenou u mě doma i u naší mamky. A navíc je méně sladká a myslím, že i méně tučná. Ještě jednou tedy děkuji Táni za zveřejnění tohoto receptu. :-)


A nebyla bych to já, kdybych nezkoušela s receptem experimentovat. Napoprvé jsem buchtu dělala přesně podle receptu, ale v dalších pokusech už jsem experimentovala.

Původní recept

Suroviny:

Těsto
  • 600 g hladké mouky,
  • 150 g mletého cukru (moučkový),
  • 250 g másla,
  • 20 g kypřícího prášku (používám bezfosfátový),
  • 100 ml mléka,
  • 2 vejce,
  • špetka soli.
Náplň:
  • 1500 g jablek,
  • 20 g skořicového cukru,
  • 1 citrón.
+ 1 vejce na potření buchty

Moje drobné obměny k ozdravění receptu:

  • část mouky můžeme nahradit špaldovou hladkou, zkoušela jsem třeba 200 g hladké špaldové a 400 g hladké pšeničné, ale nebála bych se dát špaldové i víc
  • mletého cukru lze dát i menší množství, bohatě postačí 120 g, konzistence těsta se tím nezmění
  • jablečnou náplň už není třeba doslazovat, stačí použít 1 polévkovou lžíci skořice
  • citron do této buchty nepoužívám

Postup:
  1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto. Nezapomeneme si dopředu vytáhnout máslo, aby nám změklo. Já si dala těsto vychladit na půl hodiny do ledničky, ale není to nutné, jde to válet i hned.
  2. Mezitím si můžeme připravit jablka a to jednoduše tak, že je nastrouháme nahrubo. Pak přidáme  skořicový cukr a citron. 
  3. Těsto rozdělíme na dvě části. První část vyválíme na pomoučené podložce a přeneseme na plech. Nevěděla jsem, zda je nutné plech vymazávat. Pro jistotu jsem plech lehce potřela máslem. Těsto propícháme vidličkou.
  4. Dáme na těsto jablečnou náplň.
  5. Druhou část těsta si taktéž rozválíme a přeneseme na jablečnou náplň. Potřeme rozšlehaným vejcem a opět propícháme vidličkou.
  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na asi 180 stupňů po dobu 40 minut.



A abych nezapomněla. Vítám vás v novém roce! :-)

A ještě jedna věc. Musím říct, že i když jsem si původně blog zakládala jen tak z hecu a taky proto, že budu mít doma takovou elektronickou kuchařku, teď jsem moc ráda, když mi přibyde nový čtenář, když se mi objeví nový komentář k mým výtvorům a prostě z toho mám radost a o to víc mě to tady baví. Já vím, zní to jako nějaká děkovačka na předávání cen Týtý, ale toto virtuální sdílení receptů je zajímavostí této doby a určitě to má něco do sebe. A mám radost nejen z komentářů, které se mi objeví zde na blogu. Mám radost taky z výtvorů jiných blogů, které mě obohacují a které se pak objevují u nás doma na talíři. :-)

10 komentářů:

  1. Vypadá to moc dobře:ú Na tvůj blog jsem narazila přes Chez lucii a moc se mi líbí, je to tu skvělý ! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mockrát děkuji a jsem moc ráda, že se Ti tu líbí, to mě vždycky moc potěší! :-)

      Vymazat
  2. Páni, ten vypadá skvěle, asi to přes týden zkusím. Díky za recept a vychytávky k němu. Ještě bych se chtěla zeptat, co to je mletý cukr :), u nás se tohle označení nepoužívá a nevím, jestli moučkový nebo nějak více namletý krystal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji a nemáš zač. Mletý cukr je myšleno ten klasický moučkový, už jsem to radši doplnila i do receptu. Jinak myslím, že by se dal použít jakýkoliv jiný, třeba i hnědý, ale prvně bych ho rozpustila ve 100 ml mléka, které se dávají do těsta, aby v tom těstě nebyly hrudky. Zatím to nemám ozkoušené, ale příště to tak asi udělám. Těsto bude potom trošku do hněda. :-)

      Vymazat
  3. koláč poznám a aj u nás je veľmi obľúbený:-) Krásne sa ti vydaril a dodatočne všetko naj k sviatku, veľa zdravia, šťastia, lásky a radosti! :-) Teším sa na ďalšie Tvoje receptíky! :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji mockrát Ywett a děkuji za přání! Taky se těším na všechny Tvoje recepty! :-)

      Vymazat
  4. Tohle někdy zkusím, vypadá to skvěle!

    www.tlustoprdka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. tento koláč je môj naoblubenejší!! Vždy vyjem polku plechu, tak ho zbožňujem. Najlepšie ked ho robí babka :)

    OdpovědětVymazat