neděle 24. března 2013

Celozrnný mazanec

Loňský rok jsem poprvé pekla mazanec a musím říct, že se mi moc nepovedl. Každopádně mě to ani trochu neodradilo a letos jsem se pustila do mazance podruhé. A výsledek byl nad očekávání výborný. Použila jsem jiný recept a asi už u něj zůstanu. Už i proto, že je nakombinován s celozrnnou moukou, tudíž zdravější verze. Recept jsem si našla na stránkách probio, což je firma prodávající bio výrobky, mezi moje oblíbené patří třeba špaldové mouky.

Mazanec je teda v původní verzi špaldový, já ale špaldovou mouku neměla, tak jsem použila tradiční pšeničnou. Ale klidně místo celozrnné pšeničné, použijte celozrnnou špaldovou a i tu hladkou lze nahradit hladkou špaldovou.
Taky jsou v původním receptu vlašské ořechy. Já je vynechala kvůli synovi, ale kdo máte rádi ořechy, tak jich určitě 50 g přidejte. Určitě to musí mazanec jenom vylepšit.

 

Mně se podařilo udělat dva bochánky, které nebyly stejně velké. Ten horní je větší (je na větším talíři), což na fotkách nejde úplně poznat.

Suroviny:
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky, 
  • 300 g bílé pšeničné mouky, 
  • 100 g přírodního třtinového cukru, 
  • 120 g másla, 
  • 3 žloutky + 1 bílek na potření, 
  • 40 g droždí, 
  • 300 ml mléka, 
  • 60 g rozinek, 
  • citrónová kůra z chemicky neošetřeného plodu, 
  • muškátový oříšek, 
  • špetka soli,
  • trocha mandlí na ozdobu (nemusí být, nedávala jsem).
Postup:
  1. Mléko si ohřejeme na teplotu lidského těla (naše mamka vždycky říkala, že ta teplotu má být takové, že v mléce udržím prst, aniž by mě pálil :-)
  2. Z mléka odebereme tři lžíce. Do tří lžic vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Do zbylého mléka dáme rozpustit máslo.
  4. Navážíme si obě mouky. Asi 2/3 mouky si dáme do velké mísy a 1/3 mouky si necháme stranou.
  5. 2/3 mouky smícháme s cukrem, špetkou soli, přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. 
  6. Pak nalijeme vzešlý kvásek, mléko s rozpuštěným tukem, rozšlehané žloutky a vypracujeme těsto, do kterého postupně přisypáváme zbylou 1/3 mouky. Třeba ji tam celou nepoužijeme. Mělo by vzniknout tuhé těsto, které se bude dobře odlupovat od krajů misky. Já volím vždycky tento způsob tvoření těsta, radši ho mít prvně řídké a postupně přidávat mouku, než mít těsto příliš tuhé a pak ho ředit mlékem. Naučila mě to tak moje maminka a je to tak podle mě lepší. 
  7. Do těsta ještě zapracujeme opláchnuté rozinky.
  8. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Kynutí může trvat půl hodiny až hodinu.
  9. Těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a plátky mandlí.
  10. Vrcholy mazanců nařízneme na kříž a pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.


Vím, že na mazanec je ještě týden čas, ale potřebovala jsem si ho vyzkoušet, pač mám v plánu upéct jej pro tchána a tchýni, tak jsem nechtěla nic ponechat náhodě. :-)


Jediné, co mému mazanci trochu chybělo, tak to byla citronová kůra, kterou jsem doma zrovna neměla. Ale touha upéct mazanec byla větší. A jak mazanec, tak vánočka s citronovou kůrou je prostě výborná a výrazně se pak odlišuje od kupovaných. Tak ve čtvrtek, kdy budu péct mazanec znova už to musím napravit. Akorát sehnat bio citron je občas problém. Mívají je u nás v Penny, ale to velice nepravidelně. Neznáte nějaký obchodňák, ve kterém se dá bio citron sehnat spolehlivě??

Hezkou neděli přeji! :-)

14 komentářů:

  1. ten se skvěle hodí! díkyy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jee, tak tenhle recept se mi moc hodí, říkala jsem si totiž, že tyhle Velikonoce poprvé upeču mazanec :) ve středu budu péct Jidáše, někde jsem se dočetla, že se tradičně jedí na Zelený čtvrtek, tak proto :D takže potom upeču ten mazanec, těším se, to bude dobrot!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, jestli budeš zkoušet tento recept, tak ať se mazanec podaří a ať se podaří i Jidáše, ty já jsem nikdy nedělala... :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Kivi, mazanec se Ti moc povedl!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadají krásně, krásně se ti povedly :-) Taky plánuju upéct mazanec, s mamkou se už teď hádáme, která ho udělá dřív, ale vypadá to, že budeme mít prostě dva :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) no aspoň si ten mazanec pořádně užijete, když ho budete mít zrovna dvakrát :-)
      jinak tento recept je na dva bochánky, vcelku velké :-)

      Vymazat
  5. pošli mi kousek na zítra k snídani! vypadá úža:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé no já bych Ti poslala, ale v pátek jsme ho už dojedli :-)

      Vymazat
  6. Asi bude moc dobrý, budeš sypat moučkovým cukrem a nebo jen tak dietne. Někdy dobrý recept je nad zlato, povedl se Ti...:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moučkovým cukrem sypat určitě nebudu, já si na to moc nepotrpím a manžel to vyloženě nemá rád. Vždy když je na něčem moučkový cukr, tak si to snaží co nejvíc oklepat :-D
      děkuji :-)

      Vymazat
  7. Jéé skvělý recept děkuji! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Recept se hodí, nějaký dobrý mazanec bych si chtěla upéct :) Měla jsem o víkendu jeden kupovaný a byl hrozně suchý :( Je tenhle vláčný?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak není to taková ta typická mokrá buchta, ale zase to není buchta typu, že ji musíš pořád zapíjet, jinak se zadrhává v krku :-)
      každopádně je tento mazanec mnohem lepší jak kupovaný! :-)

      Vymazat