čtvrtek 7. března 2013

Dobroty z listového těsta aneb různé varianty štrúdlu

Listové těsto - asi klasika, která nikoho nepřekvapí. Příznivci zdravé výživy mě asi moc nepochválí, ale my doma jíme od všeho něco. Myslím si, že všeho s mírou je takový kompromisní přístup. Takže sérii celozrnných buchet pravidelně prokládám i dezerty z listového těsta, protože listové těsto má velice rád můj muž a co bych pro toho chlapa neudělala že. :-D
Zajímavou variantou z listového těsta je celozrnné listové těsto. Bohužel v obchodech jsem ho ještě nesehnala, i když prý existuje, štěstí jsem neměla. Můžete si ovšem udělat domácí, recept např. zde. Já s ním zkušenosti ale zatím nemám, na domácí listové těsto jsem byla zatím vždycky moc líná. :-)

Rychlý pudinkový dezert z listového těsta

Tento dezert najdete na internetu určitě v různých podobách - základ náplně je puding a k tomu už můžou nebo nemusí být piškoty a pak taky nějaké to ovoce. Určitě budu ještě experimentovat a vyzkouším recept v jiných podobách. Pro dnešek přináším tuto variantu. A přesto malou úpravu bych v něm udělala. Kromě piškotů bych množství náplně zdvojnásobila - tzn. 1 litr mléka, 2 pudingy a 800 g jablek, klidně i celé kilo.


Suroviny:
  • 500 g listového těsta,
  • 1 balení dětských piškotů,
  • 500 ml mléka,
  • 1 sáček vanilkového pudingu,
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru,
  • 400 g jablek.
Postup:
  1. Polovinu listového těsta si vyválíme a přesuneme na plech pokrytý pečícím papírem.
  2. Těsto poklademe piškoty.
  3. Nastrouháme si jablka. Jablka není potřeba sladit. Piškoty celou náplň osladí naprosto dostatečně.
  4. Z 500 ml mléka uvaříme vanilkový puding dle návodu. Puding není třeba moc sladit, dala jsem jen 1 polévkovou lžíci hnědého cukru, příště bych vynechala i tu jednu lžíci.
  5. Puding přilijeme na směs s jablky a piškoty.
  6. Rozválíme druhou polovinu těsta a položíme ho na náplň. Těsto propícháme vidličkou (já to neudělala a dost se mi nafukovalo).
  7. Pečeme na 180 stupňů asi 35-40 minut.



Jablečný štrúdl

Ať děláme, co děláme, ať experimentujeme, jak experimentujeme. Manžel a naše dítě by pořád chtěli tento klasický, ničím nevybočující štrúdl. Takže jestli má někdo velkou praxi v pečení jablečných štrúdlů, tak jsem to určitě já. :-D

Nutno říct, že můj neoblíbenější dezert to není, tak mi to stejně nedalo a vyzkoušela jsem tento Sváteční jablečný štrúdl.

Alternativa k jablečnému štrúdlu je Sváteční jablečný štrúdl

Ten teda není z listového těsta, jak je nazvaný můj příspěvek. Ale za zmínku určitě stojí, když už je řeč o těch štrúdlech. Je moc dobrý.



Tvarohový závin z listového těsta

Ani nevím čím to, ale tento závin patří k nesledovanějším příspěvkům na mém blogu. Asi to bude tím, že listové těsto je všeobecně oblíbené a o tvarohu se dá říct totéž. Buď jak buď je to ověřená klasika. Akorát u nás doma se k ní moc často nedostanu, pač když už dělám něco z listového těsta, tak tak musím dát přeci tak jablka že, jinak by to neprošlo. :-)


Štrúdl s jablky a tvarohem

A tady jsem zkombinovala některé předchozí recepty a vzniklo tady toto. :-)


Suroviny:
  • 4 x 275 g rozváleného listového těsta (kupuji v Penny nebo Lidlu),
  • 500 g tučného vaničkového tvarohu,
  • 1 bio vanilkový cukr,
  • 2 PL hnědého cukru,
  • 2 PL kukuřičného škrobu,
  • 3 vejce (dvě do náplně a jedno na potírání závinů),
  • větší hrst rozinek,
  • 900 g jablek.
Postup:

  1. Nejprve si připravíme náplň smícháním tvarohu, vanilkového cukru, hnědého cukru, kukuřičného škrobu, dvou vajec, rozinek a jablek, která jsme si předtím zbavili jadřinců a nakrájeli na malé kousky.
  2. Pak už jen vezmeme listové těsto, potřeme ho čtvrtinou náplně a zarolujeme do závinu. Konce spojíme vejcem a závin potom vejcem celý potřeme. Takto postupujeme při dalších třech závinech.
  3. Štrúdly dáme na plech a pečeme na 200 stupňů asi 40 minut.


Toť vše, na příště už chystám zase něco trošku zdravějšího. :-)

12 komentářů:

  1. listové těsto mám moc ráda, nejradši bych dobroty z něj jedla pořád! :D to sice nejde, ale o víkendu jsem měla slané šneky co pekl přítel :) a mamka občas taky dělá ten s pudingem, je to výborný :) a štrůdl občas taky upeču, hlavně pro tatínka :)

    OdpovědětVymazat
  2. mňam ono to všetko vyzerá tak dobre :D ale viem, že kebyže niečo z toho upečiem tak zjem polovicu plechu a to by nebolo dobré :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ten tvarohový je užasný..Dala bych si něco sladkého z tvarohu..Z lisotvého těsta mám ráda hlavně slané věci..:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak listové těsto mám velmi ráda.
    Moučníky vypadají lákavě. :))

    OdpovědětVymazat
  5. listove testo vubec nemam rada, vzdycky se ho snazim necim nahradit:(

    OdpovědětVymazat
  6. Mockrát děkuji za všechny komentáře!

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu.


    OdpovědětVymazat
  8. Všechny štrůdlíky vypadají báječně.Jinak celozrnné listové těsto se koupit dá např.v Heroldově pekárně.Je opravdu výborné,švagrová z něj dělala šneky a byl lepší než z klasického listového těsta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. teeeda škoda že u nás ta Heroldova pekárna není, jinak bych si to celozrnné těsto hned koupila :-) jinak děkuji :-)

      Vymazat