pondělí 1. dubna 2013

Banánovo-špaldová bábovka

Tento recept jsem nedávno našla u Madly v kuchyni a bylo jasné, že na něho jednou dojde. A už došlo. :-) Já nemám obecně buchty s banánem moc ráda. Přitom samotný banán miluji. Ale musím říct, že po upečení a snědení této bábovky měním názor. A to není apríl. :-) Taky jsem přišla na to, čím to asi je, že mi ty předchozí banánové buchty moc nechutnaly. Banánová buchta/bábovka musí být opravdu dobře upečená. A na její pečení si musíte vymezit potřebný čas a být trpěliví a vytáhnout ji skutečně až tehdy, jakmile bude špejle zabořená do buchty úplně čistá.


I když Madla psala, že pekla bábovku hodinu. Já ji pekla asi 80 minut.

Suroviny:
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku hnědého cukru,
  • 1/3 hrnku oleje,
  • 1 hrnek rozmačkaných banánů (buď 3 velké nebo 4 malé),
  • 1 hrnek hustého jogurtu (použila jsem Hollandii),
  • 1 hrnek polohrubé mouky (lze použít polohrubou špaldovou),
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky (ne celozrnné),
  • 1 balíček kypřicího prášku bez fosfátů,
  • 1 lžíce koření do perníku.

Postup:
  1. Jako první jsem si rozmačkala banány a dala do hrnku, abych viděla kolik jich je. Já jsem měla 4 menší banány a vyšlo mi to tak na 270 ml. Tím jsem si určila velikost mého hrnku. Jasně, můžete si klidně říct, že použijete standardní velikost hrnku 200 ml nebo 250 ml a banán, co vám zbyde, prostě sníte, ale já chtěla použít všechny banány výhradně do bábovky.
  2. Vejce smícháme s cukrem a olejem. Přidáme rozmačkané banány a jogurt a dobře promícháme. 
  3. Přisypeme mouky, prášek do pečiva a perníkové koření.
  4. Bábovkovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  5. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 70-80 minut (záleží na velikosti formy a taky na tom, jak velký hrnek jsme použili). Raději ale už po hodině průběžně zkoušíme vpichem špejle, zda už není bábovka hotová.
  6. Po vytažení z trouby necháme bábovku čtvrt hodinky vychladnout a poté vyklopíme z formy.



7 komentářů:

  1. Vypadá to nádherně, já teda banán rozhodně můžu takže ozkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, tak to jsem moc ráda, že bábovka chutnala! Já zase určitě určitě brzy vyzkouším tvou kynutou :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá parádně! :) Budu muset vyzkoušet!

    http://spolecnacesta.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. tahle bábovka je výborná, místo třtinového cukru jsem dala stejné množství medu a místo poloviny oleje jsem dala přepuštěné máslo ( GHÍ ) 50:50 a chutnala výborně. Není zbytečně sladká, takže za mně thumb up!

    OdpovědětVymazat