Těsto
- 400 g mouky (varianty: 250 g špaldové celozrnné mouky a 150 g polohrubé mouky, 400 g polohrubé mouky, 400 g špaldové celozrnné mouky)
- 3 vejce
- 100 g hnědého cukru
- 1 dl oleje
- 3 velká jablka (nebo dle chuti)
- 2 větší mrkve (nebo dle chuti)
- 1 kypřící prášek do pečiva
Poleva
- 80 g čokolády na vaření
- 80 g másla
- Z bílků ušleháme sníh.
- Žloutky utřeme s cukrem do pěny.
- Přidáme olej, nastrouhaná jablka a mrkev.
- Přimícháme do směsi mouku s práškem do pečiva.
- Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Hmotu nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na pečící papír. Pečeme zhruba 40 minut při teplotě 150 stupňů.
Poznámky:
Pokud neholdujete polevám, nemusí být. Buchta bude aspoň zdravější.
Co se týče množství mrkve a jablek, záleží na každém, jak kdo má rád. Buchta je taková vláčná a těžká, to dělají právě ty mrkve a celozrnná mouka.
Buchta bez polevy |
Konečná podoba buchty s polevou |
Vyzkoušela jsem tuto buchtu. Ubrala jsem množství cukru na 40 g (běžný cukr moučka) a buchta je přesto celkem dost sladká. Použitá jablka byla sladká tak normálně. Není mi zcela jasné, proč je v receptu 100 g hnědého, který má ještě větší sladivost. Není to překlep? 100 g cukru je na to množství celkové hmoty dle mého názoru strašně moc, navíc se zohledněním toho, že mrkev je sladká a jablka většinou také.
OdpovědětVymazatmnožství cukru si můžete samozřejmě upravit dle svých chutí, každý je má jiné a všem se opravdu nezavděčím. Ale když se podívám na většinu klasických receptů, tak je v nich cukru daleko daleko víc, někdy je množství cukru stejné jako množství mouky. Takže pokud vám vyhovovalo 40 g, tak je to čistě na vás. :-)
VymazatStrouhate jablka i mrkev nahrubo? Diky.
OdpovědětVymazat