úterý 10. ledna 2012

Jablečno-mrkvová buchta

Suroviny:
Těsto
  • 400 g mouky (varianty:  250 g špaldové celozrnné mouky a 150 g polohrubé mouky, 400 g polohrubé mouky, 400 g špaldové celozrnné mouky)
  • 3 vejce 
  • 100 g hnědého cukru 
  • 1 dl oleje
  • 3 velká jablka (nebo dle chuti)
  • 2 větší mrkve (nebo dle chuti)
  • 1 kypřící prášek do pečiva


Poleva
  • 80 g čokolády na vaření
  • 80 g másla
Postup:
  1. Z bílků ušleháme sníh. 
  2. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. 
  3. Přidáme olej, nastrouhaná jablka a mrkev. 
  4. Přimícháme do směsi mouku s práškem do pečiva. 
  5. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. 
  6. Hmotu nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na pečící papír. Pečeme zhruba 40 minut při teplotě 150 stupňů.
Po zchladnutí potřeme čokoládovou polevou.

Poznámky: 
Pokud neholdujete polevám, nemusí být. Buchta bude aspoň zdravější.
Co se týče množství mrkve a jablek, záleží na každém, jak kdo má rád. Buchta je taková vláčná a těžká, to dělají právě ty mrkve a celozrnná mouka.

Buchta bez polevy

Konečná podoba buchty s polevou

3 komentáře:

  1. Vyzkoušela jsem tuto buchtu. Ubrala jsem množství cukru na 40 g (běžný cukr moučka) a buchta je přesto celkem dost sladká. Použitá jablka byla sladká tak normálně. Není mi zcela jasné, proč je v receptu 100 g hnědého, který má ještě větší sladivost. Není to překlep? 100 g cukru je na to množství celkové hmoty dle mého názoru strašně moc, navíc se zohledněním toho, že mrkev je sladká a jablka většinou také.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. množství cukru si můžete samozřejmě upravit dle svých chutí, každý je má jiné a všem se opravdu nezavděčím. Ale když se podívám na většinu klasických receptů, tak je v nich cukru daleko daleko víc, někdy je množství cukru stejné jako množství mouky. Takže pokud vám vyhovovalo 40 g, tak je to čistě na vás. :-)

      Vymazat
  2. Strouhate jablka i mrkev nahrubo? Diky.

    OdpovědětVymazat