sobota 10. listopadu 2012

Dvoubarevná ricottová buchta

Dvoubarevná ricottová buchta byl můj výmysl, jak nějak rychle a chutně zpracovat sýr ricotta. Válel se mi v lednici dlouho a pořád jsem nevěděla, jak s ním naložit. Až jsem si moji oblíbenou tvarohovou buchtu přetvořila do této ricottové podoby. A řekla bych, že to dopadlo dobře. :-)


Je to takový typ buchty, který můžete péct celoročně. Není závislý na žádném sezónním ovoci či zelenině, ani k ní nepotřebujete žádné oříšky, marmeládu, rozinky, čokoládu a takové ty různé přísady, které se často do buchet dávají. Neříkám, že tyto přísady nemám v buchtách ráda, ale mám ráda pestrost, takže po ovocné buchtě si ráda dám i tuto. :-) Takže je to vlastně taková prostá buchta, ale přitom velmi lahodná.

Suroviny:

Tmavé těsto:
  • 1 hrnek mléka,
  • 1/2 hrnku oleje,
  • 2 vejce,
  • 1/4 hrnku hnědého cukru,
  • 2 hrnky hladké mouky (dala jsem 1 hrnek špaldové hladké a 1 hrnek pšeničné hladké),
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva,
  • 2 polévkové lžíce kakaa.

Sýrové těsto:
  • 500 g sýru ricotta,
  • 1 bio vanilkový cukr,
  • 1 bio vanilkový pudinkový prášek,
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku mléka.
Další:
  • trocha másla a hrubé mouky na vymazání a vysypání pekáče.

Postup:
  1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  2. Nejprve si připravíme tmavé těsto. Smícháme tekuté suroviny - mléko, olej a vejce. Pak přidáme cukr a zamícháme. A pak postupně přidáváme mouku, prášek do pečiva a kakao.
  3. Pak si nachystáme sýrové těsto. Velmi jednoduše, pouze zamícháme všechny suroviny (riccottu, cukr, puding, vejce a mléko). Jde to velmi lehce.
  4. Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  5. Na pekáč nalijeme polovinu tmavého těsta, pak přilijeme sýrové těsto a třetí vrstvu tvoří opět tmavé těsto.
  6. Pečeme v troubě na 200 stupňů 45 minut až hodinu. To pečení je delší kvůli tomu sýru.

Pokud nemáte zrovna sýr ricotta, tak to stejné vám splní i vaničkový tvaroh. Pouze přidáte asi o čtvrt hrnku více mléka. Tvarohové těsto by mělo být tekuté. Pečení trvá opět 45-60 minut. Ovšem na chuť je to docela rozdíl. S tvarohem je to klasická tvarohová buchta, kterou já osobně miluji. Jsem prostě tvarohová. A s ricottou je to pro mě lehce exotická buchta, která má velmi jemnou chuť a milovníky cheesecaků určitě nezklame. :-)



21 komentářů:

  1. taky jsem hodně tvarohová:) takže díky za inspiraci Kivi, tuhle buchtu upeču stoprocentně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to jsem ráda, že Tě buchta zaujala, tak snad Ti bude i chutnat :-)

      Vymazat
  2. Moc se ti povedla. Tolik ricotty ale nemám, jen jeden kelímek. Tak snad to tvarohem nezkazím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji mockrát. Tvarohem to určitě nezkazíš. Bude taková ricottovo-tvarohová :-) Někdo tu ricottu tolik rád ani nemá, má takovou specifickou chuť a tím tvarohem si myslím, že se ta chuť trochu zmírní, ale přesto bude náplň pořád jemná :-)

      Vymazat
  3. Tak toto vyzerá úžasne a určite aj chutilo :) Ja sa chystám spraviť ausburské rezy - je v nich tvaroh, niečo podobné ako som robila jemný tvarohový koláč len cesto kakaové :) Nellie

    OdpovědětVymazat
  4. hmmm..zrovna jsem si říkala, že bych si udělala nějakou buchtu kde se používá sýr..napadlo me tiramisu ale asi vyzkouším i něco nového

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm zajímavé, určitě to někdy vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Je opravdu moc dobrá :)

    OdpovědětVymazat
  7. buchta je moc fajn, má skvělou konzistenci, ale nepřijde do ní více cukru? 1/4 hrnku se mi zdá málo....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já dávám celkově do všeho míň cukru, ne že bych neměla ráda sladké, ale pro naše tělo to není úplně ideální cukr, ani ten hnědý.
      Úplně prapůvodní recept, ze kterého jsem vytvářela verzi této buchty v sobě obsahoval do tmavého těsta 1 hrnek bílého cukru a do sýrového těsta klidně dalšího půl hrnku cukru. Takže pokud musíš mít víc toho cukru, konzistencí si tu buchtu určitě nepokazíš...

      Vymazat
  8. Ten puding jen v prášku nebo se zašlehá uvařený?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. puding jen v prášku, žádné vaření pudinku z mléka. I když tím by se asi nic nepokazilo, buchta by byla taková víc pudinková, ale nemám to vyzkoušené. Takto ten pudink v prášku působí spíš jako ztužovač ricotty.

      Vymazat
    2. díky, nakonec jsem to tak udělala : ) jinak takový můj poznatek k cukru. Sladím hnědým cukrem pro chuť, ale zbytek doslazuji stévií. je zdravá a nemá žádné kalorie. A přesto, že jsem sladila více cukrem než v receptu a k tomu stévií, náplň nebyla sladká (a to nejsem vyloženě na sladké). Návštěvě-sladkoholikům bych buchtu asi nedala. Pro jistotu zveřejnuji pro lidi, co jsou zvyklí více sladit : )

      Vymazat
  9. Zdravím, tento koláč se mi už od pohledu velmi zamlouval, takže když se mi podařilo sehnat ricottu, hned jsem ho upekla, a byl vynikající, určitě ho ještě vyzkouším v kombinaci s tvarohem... Díky za moc fajn inspiraci na vašem blogu :-)

    OdpovědětVymazat
  10. to jsem ráda, že buchta chutnala. Jo s tvarohem ji dělám častěji, pač ricottu zas tak často nekupuji a i s tvarohem chutná moc dobře, takže určitě vyzkoušejte :-)

    OdpovědětVymazat
  11. No fuj, uz dlouho jsem nic tak hnusneho nepekla. Absolutne bez chuti a nijake. Nechapu, jak to muze nekomu chutnat. Uz nikdy vic!!!

    OdpovědětVymazat
  12. Já miluju ricottu, byla bych schopná sníst jí samotnou na posezení. Ale naštěstí u nás v obchodě ji mají a často ji nikdo nechce, takže den před koncem lhůty trvanlivosti ji dávají do slevy za polovinu a to už na ní čekám já :-) Mám důkladně pročtené doby trvanlivosti v další várce a příště zase pořádám lov :-) A mňám, dosud se mi nepřejedla. Tak zkusím i tento recept, ale míso pudinku dám jen kukuřičný škrob.

    OdpovědětVymazat