sobota 10. listopadu 2012

Nebezpečně dobré domácí oplatky

Pro dnešek přináším recept, který vůbec nepotěší dietáře a rovněž zastánce zdravé výživy. Ale jak už to tak bývá, recept velmi potěšil mého manžela a také mé rodiče. Ach jo, proč jen ty nezdravé recepty musí být tak dobré?? :-)
Domácí oplatky jsem chtěla udělat už hodně dlouho, protože si je přál manžel. U nás doma se kupování sladkostí omezilo na minimum, ale abychom uspokojili ty své chutě, tak vymýšlím domácí recepty bez éček, barviv a já nevím čeho všeho. Tento recept všechny nadchnul, ale dělávat ho budu zcela výjimečně. Sice nemá ona éčka, ale toho cukru je tam taaaaak moc. :-)


Taky bych řekla, že je to bezva dezert pro ty, kteří neholdují zrovna pečení, protože tady se nepeče nic. Je to rychle hotové a přitom je to něco úplně jiného, než oplatky z obchodu.

Suroviny:
  • 1 balení kulatých dortových oplatků (měla jsem 100 g),
  • 1 balení karamelového kondenzovaného slazeného mléka (nebo může být i nekaramelové) - je to necelých 400 g,
  • cukrářská kakaová poleva (cca 100 g).

Postup:
  1. Pokud nemáte karamelové kondenzované mléko, pak si ho musíte připravit nejlépe den dopředu a to z klasického nekaramelového. Plechovku kondenzovaného mléka vaříme ponořenou ve vodě asi 2 hodiny. Pokud už ale máte hotové karamelové mléko, ušetříte si práci.
  2. Pak už jen potíráme oplatky karamelovým mlékem. Spojovala jsem tři nebo čtyři, takže oplatky nebyly moc vysoké. Oplatky jsem zatížila miskou a dala do ledničky ztuhnout. 
  3. Vytáhla jsem je až na druhý den a potřela cukrářskou polevou. Polevu jsem jen nahřála v mlékovaru a pak potírala.

Opravdu velmi jednoduchý postup, zvládne i začátečník.

Inspirace zde

Samozřejmě se pokusím někdy příště najít zdravější variantu domácích oplatek. Pokud někdo takovou variantu máte, tak prosím sem s ní, ušetříte mi čas hledáním. :-)

7 komentářů:

  1. to vypadá výborně :)
    a jednou za čas není žádné jídlo nezdravé, občas je potřeba si ten život trošku osladit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji moc a máš pravdu, jednou za čas zahřešit se snad nic neděje :-)

      Vymazat
  2. hmm, to bude asi hodně sladké, to je přesně pro mého muže:-))
    Díky, zkusim
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně si dokážu představit tu sladkou chuť. Nedávno jsem dělala z kondenzovaného mléka a másla krém do lístkového těsta. Bylo to děsně sladké, až jsem měla výčitky svědomí, ale taky děsně dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. krém z kondenzovaného mléka a másla musí být výborný, kdysi jsem tak plnila medovník, ale děsná kalorická bomba :-)

      Vymazat
  4. Tak ty asi vyzkouším :). Chci babičce k Vánocům upéct nějaké sušenky (tyhle jsou sice nepečené, ale tak neva :D). Dnes jsem na ně totiž koupila naprosto dokonalou krabičku :). Díky za tip. :)

    OdpovědětVymazat