čtvrtek 22. listopadu 2012

Pohankový bezlepkový koláč s jablky

Pohankový koláč nebo taky koláč bez cukru byl mým dalším experimentem, co se týče použití jiné mouky než jen pšeničné. S pohankovou moukou jsem nikdy předtím nepekla, takže jsem neznala ani její chuť. Takže výsledek byl jedním velkým překvapením.



Asi se ptáte, jak to teda dopadlo? Shrnu to několika mými postřehy.
  1. Chuť pohankové mouky je taková velmi zvláštní, nevím, jak bych ji přesně popsala, nemá takovou jemnou chuť jako pšeničná, lehce se podobá oříškům a možná je až lehce nahořklá
  2. Někde jsem se dočetla, že je výborné pojivo. Já měla úplně opačný problém. Mně se těsto pořád drolilo a ne a ne se spojit. Ani vychlazení v ledničce tomu nepomohlo a při samotném válení těsta se mi trhalo. Ale to nemělo na výsledek zas takový vliv. Do formy se těsto dalo v pohodě natlačit. Ale tu nepojivost přikládám tomu, že je to bezlepková mouka, tak čím by se tak mohla lepit k sobě že? :-)
  3. Pro příště bych možná nakombinovala s pšeničnou nebo špaldovou moukou, jen kvůli mému pohodlí, aby se mi s těstem lépe pracovalo. Ovšem můžu si to dovolit, protože bezlepkovou dietu držet nemusím. A bezlepkáři jsou na tato těsta určitě už zvyklí.
  4. A určitě bych použila 125 g másla, já dala tentokrát jen 100 g a těsto bylo sušší a možná těch 25 g navíc by mi pomohlo k lepšímu spojení celé hmoty.
  5. Pohanka mě musím říct nadchla. I když se mi s ní hůře pracovalo, výsledek stál za to. A mám z toho dobrý pocit, protože když jsem si nastudovala, co všechno pohanka obsahuje - všechny možné vitaminy, aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny a já nevím, co ještě všechno, tak mi začala chutnat ještě víc. :-D
Toť vše. :-) 
Jinak našemu malému to kupodivu chutnalo. Myslím si, že pro děti je to skvělý dezert - bez cukru, bez lepku, se spoustou jablek.


Suroviny:
  • 260 g pohankové mouky (hladká),
  • 100-125 g másla,
  • 2 lžíce medu,
  • 1 vejce,
  • 2 lžičky skořice,
  • špetka soli,
  • 5 středně velkých jablek.

Postup:
  1. Máslo si vytáhneme alespoň hodinu předem z ledničky, aby nám pěkně změklo.
  2. Z mouky, másla, vejce, lžičky skořice, špetky soli a medu vypracujeme těsto.
  3. Těsto dáme na 20 minut do ledničky.
  4. Mezitím si nachystáme náplň a to velmi jednoduše. Jablka nastrouháme nahrubo a přidáme k nim lžičku skořice a promícháme. Kdo má méně sladká jablka, tak si směs může přisladit libovolným sladidlem, doporučovala bych třeba med nebo nějaký sirup.
  5. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  6. Koláčovou formu (používám dortovou otevírací) si lehce vymažeme máslem.
  7. Odpočinuté těsto vyválíme, zkusíme přenést do formy. Mně se to třeba moc nedařilo, ale to vůbec nevadí, ve formě těsto prostě dotvarujeme, aby bylo vcelku.
  8. Na těsto položíme jablka a pečeme na 200 stupňů asi 20 minut.

 Inspirace zde

9 komentářů:

  1. vypadá to moc dobře:) z pohankové mouky občas peču, ale musím se přiznat, že ani nevím jakou zrovna mám - mouku vždycky koupím (celozrnnou pšeničnou, pohankovou, žitnou ), nasypu do sklenice a obal vyhodím...a tak potom ani nevím, jakou zrovna mám :D nějak to nerozděluju, používám stejnou mouku na všechno - od muffinů přes pizzu až po palačinky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé kivi, to asi i vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    všiml jsem si, že jste jako inspiraci použila recept na našem webu, díky čemuž jsem na tento blog přišel. Pokud byste mě mohla kontaktovat (nenašel jsem na Vás na blogu kontakt) - ideálně emailem, budu rád - jde mi o případnou spolupráci.
    Děkuji, Radan Tuhý

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím Vás!
    Měla jsem zrovna náladu na pečení a pohankovou mouku v polici, tak jsem se dala do Vašeho receptu. Držela jsem se přesně v mírách, jen místo másla používám margarín, a s těstem se mi už nemohlo pracovat lépe - šlo krásně rozválet i přenést, určitě by šlo i tvarovat a vykrajovat. Rožky jemně ztmavly a zhořkly, holt nejsem žádná pekařka, ale dezert mi opravdu chutná a snad zachutná i ostatním, ať ho můžu v budoucnu zopakovat. Děkuju!
    Krásné léto!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky zdravím Ivano, jsem ráda, že Vám koláč chutnal! Ona pohanková mouka je taková dost zvláštní. Já ji většinou kombinuji s klasickou pšeničnou, aby mi to doma vůbec jedli. Tak jsem ráda, že i sto pro pohankový koláč může chutnat. :-)

      Vymazat
  5. Skvělý koláč! Použila jsem směs pohankové, kukuřičné a rýžové mouky a jablíčka jsem předem lehce podusila. Díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat