Ovšem chvilku mi trvalo, než jsem vychytala recept, který by byl opravdu dobrý a chutnal nám všem víc jak na sto procent. A bádala jsem a bádala a přišla na to, že tajemství dobré rajské polévky spočívá v použití dostatečného množství cukru. Ano je to možná divné, ale prostě bez toho cukru to nikdy nebylo ono. V mém receptu jsou to konkrétně tři lžíce.
Suroviny:
- 1 velká cibule,
- 1 polévková lžíce másla,
- 1 vrchovatá polévková lžíce hladké špaldové mouky,
- 2 bobkové listy,
- 4 kuličky nového koření,
- 4 hřebíčky,
- sůl (1 až 1 a 1/2 lžičky soli),
- 1 malá konzerva rajského protlaku,
- 1,5 l vody,
- 4-5 polévkových lžic rýže,
- 3 polévkové lžíce hnědého cukru.
- Cibuli očistíme a pokrájíme na malé kousíčky.
- Cibuli osmahneme na másle. Pak zaprášíme moukou, chvilku mícháme, aby se mouka pěkně spojila s máslem a pak zalijeme vodou. Přidáme bobkové listy, nové koření, hřebíčky a sůl.
- Pak přidáme ještě rajský protlak a povaříme asi 20 minut. Po dvaceti minutách zkusíme vylovit koření (bobkový list, hřebíček, nové koření) a tyčovým mixérem rozmixujeme cibuli.
- Poté přisypeme rýži a vaříme dalších 25 minut. Pokud moc spěcháte a chcete mít polévku rychleji, lze rýži vhodit hned s rajským protlakem a mixování vynecháme. Pak máme polévku uvařenou v polovičním čase. Je dobrá tak i tak. Ale přeci jenom raději mám tu cibuli rozmixovanou.
- Jakmile je rýže uvařená, přichází závěrečná dochucovací fáze. Přisypeme dvě polévkové lžíce hnědého cukru a ochutnáme. Pokud to ještě není ono, přidáme více cukru. Mně to zpravidla vyjde na tři polévkové lžice.
- Pozn. Pokud se zapomeneme a rýži vaříme déle a rozvaří se, tak to vůbec není na škodu. Někdy to dělám dokonce záměrně, tak nějak se ta rozvařená rýže do této polévky hodí. :-)
Rajskou miluju...:)
OdpovědětVymazatRajsou polévku mám strašně ráda, hlavně s rýží! :)
OdpovědětVymazatRozvařená rýže v rajské polévce je úžasná, moc mi tak chutná! :)
OdpovědětVymazatnad rajskou polevku neni, hned jsem na ni dostala chut:)
OdpovědětVymazatmňam tak toto je super. vyzkouším tvůj recept. mamka rajskou vařila vždy když ji zbyla trocha uvařené rýže a přihodila ji jen do již hotové polévky a jak se rýže rozvařila, tak měla takový zvláštní tvar... ;) miluju to, škoda že už to máma nevaří tak dobré jako v dětství...
OdpovědětVymazatKdo by neměl rád tu pravou rajskou, už jsem jí dlouho nejedla tak,jsi mi udělala chutě...:-)
OdpovědětVymazatPamatuju si, jak jí na základní škole v jídelně děcka dočista nenáviděla a já si chodila 2x přidat :D Od té doby jsem jí neměla v puse. Zítra to napravím, skočím si do obchodu pro ingredience a jdu na to! Mám na to nostalgickou chuť :D
OdpovědětVymazatjá teda rajskou polevku uplne nesnasela, pak si ji jednou dala v restauraci nakou lepsi a zachutnala, zalezi jak ji kdo dela
OdpovědětVymazatTéééda... rajskou polévku už jsem neměla, ani nepamatuji. ;)
OdpovědětVymazatTak dneska jsem si ji uvařila a musím říct, že byla fakt výborná! Přesně takovou rajskou miluju! Skvělej a poměrně i rychlej recept. :)
OdpovědětVymazatsuper recept, dělám ho podobně jen místo protlaku dávám 100% rajsou šťávu. Takhle dělám i rajskou omáčku, jen přidávám v koření ještě celou skořici a cibuli jen celou vyvařit.
OdpovědětVymazatZkusila jsem a výsledek je báječný :-)
OdpovědětVymazatingredienty jsou výborné,ale vaří se ve 2 hrncích nikdy se nevaří s moukou ...cibule na másle a mouka se dělá zvlášt v kastrolku a přidá na konec
OdpovědětVymazatRajská polévka je výborná,hlavně s těstovinovou rýží to nemá chybu :-)
OdpovědětVymazatDěkujeme za výborný recept, synům moc chutnala. :-)
OdpovědětVymazatJdu hned uvarit,navnadila jsem se��
OdpovědětVymazatModifikace: Cibuli na másle do sklovata, zasypat moukou a zelit dvěma relax rajskými džusy. Osolit a prihodit dve pyramidky koreni do rajské omacky (od Vitany). 25 minut povařit, pyramidky vyjmout, přidat tri polevkove lžíce cukru, promíchat a tradaaa :-)))
OdpovědětVymazatMusím uznat, že mi mnohem víc chutná rajská z čerstvých rajčat, ale to je asi pochopitelné. Věřím si ji hodně často, tak se snažím recepty obměňovat, tak určitě zkusím i tento. Děkuju :-)
OdpovědětVymazatje to k h..... KDYŽ CHCETE VAŘIT JÍDLO A NE ZÁCHODOVOU VODU :( :( :( :( :(
OdpovědětVymazatDnes jsem ji uvařil a mohu jen doporučit...
OdpovědětVymazatDekuji
Borgata Hotel Casino & Spa Atlantic City Hotel & Casino
OdpovědětVymazatWith so many 강원 랜드 슬롯 머신 options, Atlantic City's best hotel is a perfect option. From the 토토 사이트 코드 stylish rooms and suites 벳인포 of Borgata's newest 바카라죽장 casino, Atlantic City's 바카라 프로그램
Zdravím všechny kuchařky a kuchaře, s receptem na rajskou polévku z rajského protlaku nemám žádnou zkušenost. Rajská polévka je pro mě klasika, ale ráda bych se dozvěděla, jak ji připravujete vy. Jaké máte osvědčené tipy na vylepšení chuti? Přidáváte nějaké speciální koření nebo zeleninu? Já ji obohacuju o čerstvou bazalku a kapku smetany na zjemnění. Předem děkuji za odpovědi.
OdpovědětVymazatDobrý den, rajská polévka je opravdu vynikající a hlavně rychlá. Já obvykle přidávám do polévky čerstvou bazalku a oregano, které jí dodávají výbornou chuť. Taky přidávám trošku cukru, aby se vyvážila kyselost rajčat. Když mám čas, přidávám i kousky zeleniny, jako je mrkev nebo celer, které jí dodávají příjemně sladkou chuť.
VymazatZdravím, taky přidávám do rajské polévky mrkev a celer. Někdy dávám smetanu na zjemnění chuti, a to zejména pokud dělám hustší variantu polévky. Podle chuti se dají přidat i kousky pečeného masa nebo klobásy, které polévku obohatí o další bílkoviny a hlavně chuť. Vařím jí v titanovém hrnci ze stránek zgastro.cz, ve kterém se mi nikdy nepřichytla. Když se chci odměnit, servíruji polévku s domácím chlebem.
VymazatDobrý den, mrkev a celer v polévce jsou dobrý nápad. Já osobně do rajské polévky přidávám i česnek a trošku chilli, abych jí dodala pikantnost. Souhlasím s vámi, že titanové nádobí je perfektní, protože se v něm polévka vaří rovnoměrně a zachovává si svou specifickou chuť. Hlavní je, že se snadno myje, takže mám hned uklizeno.
VymazatRajská polévka z rajského protlaku je u mě stálicí, ale když jsem ji trochu vylepšila, byla to pecka! Přidala jsem špetku mletého Jalapeña a ta jemná pálivost krásně vyvážila sladkost cukru. Hustotu polévky zajistila rozvařená rýže, která ji krásně zjemnila. Výsledná chuť byla bohatší a zajímavější – skvělá variace na klasiku! Určitě zkuste, stojí to za to.
OdpovědětVymazat