neděle 19. května 2013

Potraviny: Mouky kol a kolem - bezlepkové

Po velice dlouhé době přicházím teprve s druhým dílem seriálu Potraviny. :-) Už minule jsem se zabývala moukami - Potraviny: Mouky kol a kolem. Teď bych chtěla předchozí kapitolu doplnit ještě o další mouky, které více či méně často používám. A tak to zrovna vyšlo, že jsou všechny bezlepkové.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka patří mezi moje velké favority. Je výborná svojí nasládlou chutí a s tradičního koláče dokáže udělat vylepšenou netradiční variantu. Kukuřičná mouka je k sehnání v mnoha variantách.
Kukuřice změkčuje a zklidňuje střevní sliznici. Taky se doporučuje konzumovat při chronickém onemocnění ledvin.

Varianty:
  • hrubá
  • polohrubá
  • hladká
  • polenta

Použití
S hrubou moukou bohužel zkušenost nemám, i když jsem kolem ní mockrát chodila a váhala, zda ji koupit. Zatím jsem nevěděla, jaké by bylo její nejlepší využití. Ale teď když píšu tento článek mě napadá, že by se dala použít všude tam, kde je hrubá mouka pšeničná a část mouky by se touto kukuřičnou nahradilo. Snad se k tomu časem dostanu a podělím se o nějaký recept.

Zdroj: http://www.zdravy-kramek.cz/

Polohrubá mouka je moje oblíbená a to zejména do polévek. Když nepoužiji tradiční hladkou mouku, tak dost často přisypu právě pár lžiček této polohrubé mouky a ta vytvoří v polévce malinkaté tečičky, které jsou moc dobré. Jen pro ukázku, mouku jsem použila např. ve zdravé brokolicové polévce.



Hladká kukuřičná mouka je vynikající na pečení, jak do buchet, tak do sušenek nebo třeba lineckého pečiva. Využívám ji v kuchyni asi nejčastěji. A na blogu můžete najít několik receptů právě s kukuřičnou hladkou moukou.
Zdroj: http://www.bio-eko-logicky.cz/
Kukuřičná polenta je taky velice zajímavou variantou mouky. Dají se z ní udělat rychle kaše, ať už na sladko nebo na slano. Já kupuji polenty hotové do jedné minuty. Taky jsem polentu použila na těsto pro pizzu a vůbec to nebylo špatné. Receptů z polenty mám na blogu ale bohužel málo, ale přesto tu nějaké jsou.
Polenta
Zdroj: http://www.countrylife.cz/

Zdroj: http://nakup.itesco.cz/

Rýžová mouka

Rýžová mouka je charakteristická svou krásně bílou barvou (tak jako rýže samotná :-) a její chuť mi příjde taková neutrální, skoro bych řekla, že až bez chuti. Výborná je na zahušťování polévek, omáček. Já jsem si ji zatím moc neoblíbila, přeci jenom mi ta chuť tolik nevyhovuje. Zatím jsem ji ještě nepoužila do pečení. Ale myslím, že opět jako částečná náhrada hladké pšeničné mouky může buchtu docela zpestřit a její největší potenciál vidím u sebe právě na pečení.
Variantu jsem viděla pouze hladkou.
A nějaké to pozitivum: je lehce stravitelná, vyvolává pocit nasycení. Její konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a kyseliny močové v krvi.
Zdroj: http://www.raciovyziva.cz/

Jahelná (jáhlová) mouka

Jahelná nebo jáhlová mouka - nevím, který výraz je vlastně úplně správně, protože jsem našla oba dva. Každopádně je to mouka z jáhel. Je bohatá na fosfor a železo a obsahuje hodně vlákniny. Když se řeknou jáhly, tak já si okamžitě vybavím jáhelník. Takový hodně tradiční pokrm z jáhel. Tam ale potřebujete samotné jáhly. Dá se sehnat i pomletá mouka, našla jsem ji pouze v hladké variantě.
Varianty: hladká
Použití: na pečení, všude tam, kde se používá hladká pšeničná můžete částečně nahradit jahelnou.
Na blogu mám pouze recept Sýrové tyčinky pro děti i pro dospělé.

Zdroj: http://www.bezlepkove-mouky.cz/

Tak to by byl opravdu jen stručný přehled některých bezlepkových mouk, které jsem zatím doma použila.
Pokud máte někdo nějaký osvědčený recept na něco právě z některých z těchto mouk, tak sem s ním. :-) Jsem ráda za každou inspiraci. :-)

10 komentářů:

  1. na tu kukuřičnou jsem dnes koukala :) jsou zajímavé

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek, dozvěděla jsem se zas nové informace :) zvlášť ta rýžová vypadá zajímavě :) Já sháním pořád kokosovou mouku, ale když vidím ty ceny :O...strašné! Kdyby jí někdo viděl za levno, sem s tipy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tu rýžovou jsem neznala, takže děkuju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jí si zrovna o víkendu koupila tu jáhelnou, tak přemýšlím, co sladkého by se z ní dalo upéct.. A mám recept na borůvkové muffiny z rýžové mouky, tak až upeču, dám vědět, jak to dopadlo :) ...a chtěla jsem se zeptat, jaký máš názor na bezlepkovou mouku? Třeba Jizerku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. s bezlepkovou moukou zkušenosti nemám, jako jestli máš na mysli takové ty různé směsky, což je myslím i Jizerka. Ještě jsem si nimi nic nepekla...

      Vymazat
  5. Já používám rýžovou mouku na palačinky :) s kokosovým olejem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm to zní lákavě, to musím zkusit! :-)

      Vymazat
  6. Ty co tu uvádíš jsem zatím nezkoušela.. ale zato ráda používám amarantovou, ta je taky bezlepková :) Dávám ji občas do buchet, akorát teď naposledy v brownies to nebylo nic moc - ale nevím zda to bylo tím amarantem. Tu kukuřičnou bych mohla zkusit, dříve jsem mívala ráda kukuřičné kaše Mišutka:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak já pro změnu nemám zkušenosti s amarantovou, musím ji taky vyzkoušet. Je fajn, že je taková nabídka a že nemusíme pořád dokola jíst jen pšeničnou :-)

      Vymazat
  7. Moc pěkný článek. Já třeba rýžovou mouku používám k zahuštění omáček a kukuřičnou mouku jsem použila k přípravě vánočního cukroví. Tady přikládám recept. http://hravezdrave.blogspot.cz/2013/12/cokoladovo-oriskove-macene-rezy.html
    Krásné Vánoce všem.

    OdpovědětVymazat