sobota 18. května 2013

Špaldová piškotová bábovka

Tento týden do třetice všeho dobrého ještě jedna "žlutá" buchta. Víc už jich tentokrát na skladě nemám. :-)
Kdo má rád klasickou piškotovou buchtu, tak toho tato bábovka určitě nezklame. Je totiž velice lahodná a když už chci dělat piškotovou bábovku, tak už dělám jen tento recept, i když jsem jich původně měla v kuchařce víc.


Můžete ji udělat buď s klasickou polohrubou pšeničnou moukou (taky dělávám). Nebo pokud ji chcete mít trochu zdravější, tak použijte polohrubou špaldovou. Myslím, že je to i ideální bábovka pro děti. Náš malý ji má moc rád a já mám aspoň dobrý pocit, že mlsá zdravě. :-)

Inspirace zde

Suroviny:
  • 4 vejce, 
  • špetka soli, 
  • 100 g třtinového cukru,
  • 250 ml vlažného mléka, 
  • 4 lžíce oleje, 
  • 280 g polohrubé špaldové mouky, 
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva, 
  • 2 lžičky citronové kůry,
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy.

Postup:
  1. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. 
  2. Žloutky s cukrem a vlažným mlékem ušleháme do pěny. 
  3. Přidáme olej, přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kůrou a krátce prošleháme.
  4. Na závěr vařečkou zlehka vmícháme sníh. 
  5. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180-200 stupňů 35-40 minut.


14 komentářů:

  1. tvůj blog by měli zakázat!:D nevím co bych upekla dřív

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s Kamčou, nepřeberné množství krásných zdravých receptů...to abych neustále jen pekla, kde mám brát ty suroviny pořád! :D Vypadá nádherně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mám radost, že se Ti recepty líbí! :-)

      Vymazat
  3. Vypadá krásně:) Ale měla bych strach, jestli nebude moc suchá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo je to takový ten sušší typ buchty, přeci jenom je to piškot a do toho se nějak moc tuku nedává (někdy ani žádný)... Takže jestli nemáš ráda suché buchty, tak Tě to moc nepotěší, já mám ráda suché i mokré :-)

      Vymazat
  4. Super recept:) Jen mám doma celozrnou hladkiu špaldovou mouku, vadilo by? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslím, že nevadilo, však to zkuste, jen bude mít bábovka trochu tmavší barvu...

      Vymazat