Ale i to slovo pro začátečníky je tam přiléhavé, protože s těstem se výborně pracuje, vůbec se netrhá a klidně můžete vzít celý velký plát těsta do ruk a zvesela ho otočit a vůbec se neroztrhne.
Samozřejmě, že jsem přemýšlela, jestli by nešel i trochu ozdravět. :-) Napadlo mě dát 1/3 mouky celozrnné pšeničné. Ale jelikož jsem v ten den, kdy jsem pekla tuto dobrotu, už pokazila svým experimentováním oběd, tak jsem radši už neriskovala. Takže snad příště. :-)
A ještě jedna věc. Nedávno jsem zjistila, že štrúdl se píše s čárkou nad u. To mě docela překvapilo. Vždycky jsem dávala kroužek. Vlastně ani nevím, z jakého důvodu se tam píše čárka a ne kroužek. Ale na pravidlách.cz to tak prostě je a tam chodím vždycky na rady, když si nejsem jistá s pravopisem.
Suroviny:
Těsto na 3 štrúdly:
- 600 g pšeničné hladké mouky,
- 2 vejce,
- 10 PL mléka,
- 120 g cukru moučka,
- 125 g rostlinného tuku (Hera, Stella),
- 1 prášek do pečiva.
- trocha strouhanky,
- 1,5 kg nahrubo nastrouhaných jablek,
- skořice,
- cukr krystal (nebo hnědý cukr),
- dle chuti rozinky nebo ořechy (nejlépe pomleté),
- kousíček másla na potření upečeného štrúdlu.
Postup:
- Rostlinný tuk si dopředu vyndáme z lednice, aby byl trochu změklý a lépe se s ním pracovalo.
- Všechny suroviny na těsto smícháme a uhněteme v ruce.
- Těsto rozdělíme na tři stejné díly. Z každého dílu vyválíme obdelník. Pak ho posypeme hrstkou strouhanky, nastrouhanými jablky, cukrem a dle chuti rozinkami nebo ořechy a na závěr opět trochou strouhanky. Pak zavineme, konce přimáčkneme k sobě a zahneme pod štrúdl.
- Dáme do vyhřáté trouby péct asi na 25 minut na 180 stupňů.
- Upečený štrúdl potřeme máslem, tím krásně zvláční.
- Před podáváním můžeme pocukrovat. Já nikdy necukruju. :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat