Jinak v původním receptu není 100 g másla, ale 150 g rostlinného tuku.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky,
- 250 g tvarohu,
- 100 g másla,
- 150 g cukru (dle vlastní volby),
- 2 vejce,
- vanilkový cukr,
- 50 g rozinek,
- 2 kypřící prášky do pečiva,
- 150 g marcipán (použila jsem balení od Dr. Oetker)
- olej na plech (nebo pečící papír).
Postup:
- Máslo si v rozpustíme a pak utřeme s tvarohem, cukrem, vanilkovým cukrem a s vejci.
- Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a rozinky a vypracujeme tužší těsto. Pokud by se vám zdálo až moc tuhé, lze naředit mlékem. Těsto si rozdělíme na dvě části.
- Marcipán si rozdělíme na dvě části. Každou část rozválíme na obdelník.
- První část těsta rozválíme na pomoučeném válu na silný plát, položíme na něj jeden obdelník marcipánu a stočíme stejně jako např. jablka do štrůdlu. To samé uděláme s druhou částí.
- Oba štrůdly nebo chcete-li štoly položíme na vymazaný plech (nebo pečící papír) a pečeme do zlatova ve středně vyhřáté troubě.
Na první pohled vypadá moje štola spíše jako klasický štůdl...
kde místo jablek je vevnitř proužek marcipánu.
Hotovou štolu pokrájíme na plátky.
Víte, jaký tvar má mít štola, aby se dala nazvat štolou??
Vypadá tak pěkně úhledně, člověk by ji hned snědl! :)
OdpovědětVymazatděkuji za hezký komentář :-)
Vymazat