pátek 17. května 2013

Pikantní salát z červené řepy s vlašskými ořechy

Konečně na mě přišly ty jarní chutě a začala jsem si dělávat zeleninové saláty. Já teda nevím, jak vy, ale já syrovou zeleninu přes zimu nějak nemusím. Mám pocit, že mě v tom mrazivém období zbytečně ochlazuje. Raději si dám uvařenou zeleninu a tu můžu celý rok. Za mrazivé období nepovažuji jen takové, kdy venku sněží a je leden, ale taky třeba jaro, kdy prší a za celý den nevysvitne sluníčko.


Tento salát je sice z vařené řepy, ale vzhledem k tomu, že je dobré ho dát do lednice vychladit, tak je to prostě ten typ studeného salátu.

V původním receptu byla přesně uvedena množství, kolik použít řepy, kolik ořechů atd. Já jsem nic nevážila, jen jsem to průběžně chutnala, tak vlastně ani nevím, kolik jsem čeho do salátu použila.

Zde uvádím tedy původní recept

Suroviny:
  • 400 g červené řepy,
  • 6 stroužků česneku,
  • 40 g vlašských ořechů,
  • 100 ml majonézy (dala jsem zakysanou smetanu),
  • kopr (nedala jsem),
  • pepř,
  • sůl.

Postup:
  1. Červenou řepu umyjeme a neoloupanou uvaříme do měkka.
  2. Po vychladnutí řepu oloupeme a nastrouháme.
  3. Smícháme s prolisovaným česnekem, s vlašskými ořechy nakrájenými nadrobno a zakysanou smetanou.
  4. Okořeníme pepřem, osolíme. (V původním receptu ještě přidáme kopr nakrájený na kousky.)
  5. Dáme vychladit do lednice.


Tento salát patří opravdu k těm pikantnějším a nedoporučuji ho konzumovat před tím, než půjdete někam do společnosti. Syrový česnek dělá svoje. :-) Ale občas by se jíst syrový česnek mohl, co myslíte? Je mooooc zdravý. :-)



14 komentářů:

  1. Červená řepa začíná být nějak oblíbená, taky už se musím odvážit! :)) salát vypadá krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to ani nevím, jestli je teďka nějaký boom červené řepy :-) Já se k ní dostala, když malý začal jíst příkrmy a já chtěla vyzkoušet různé druhy zeleniny. A červená řepa u něho prošla a zamiloval si ji nejen on, ale i já. :-) A ve školních jídelnách jsem měla vždycky moc ráda takový ten tradiční salát ze sklenky. :-)

      Vymazat
    2. Ten mám taky moc ráda! :) Jen jsem se jím vždycky pokecala a máma hrozně nadávala, nešlo to vyprat :D

      Vymazat
    3. Jo červená řepa barví opravdu slušně :-)

      Vymazat
  2. Já musím taky na tu červenou řepu vlítnout! :DD

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm to by mohlo být dobrý, já dělám řepu pečenou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. upéct řepu mě taky láká, pokaždé ji jen vařím. A jak ji pak dál zpracováváš?

      Vymazat
  4. 6 stroužků česneku - mňam, to se mi líbí, česnek miluji a v kombinaci s řepou to může být dokonalá mňamina! Zní to super. Moc se mi líbí barvička salátu! ;-) Ta je také taková jarní - super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo 6 stroužků česneku zní asi smrtelně co? :-D Já použila jen dva, ale určitě jsem neměla 400 g řepy, ale o dost míň. Takže jsem to měla taky hodně pikantní. Barvu řepy mám taky moc ráda. Vždycky mě fascinuje, že taková barva existuje v přírodě a není potřeba ji chemicky vyrábět :-)

      Vymazat
  5. Jestli ještě v původním receptu přidáváš kopr, tak to musíš mít velmi zajímavé chutě ti teda povím. Určitě by tě oslovila i moje koprová omáčka s bramborovým salátem, viď? Vím, zní to docela šíleně, ale opravdu mně to moc chutná. A to dokonce nejsem těhotná, jen prostě zkouším jiné chutě.

    OdpovědětVymazat