čtvrtek 16. května 2013

Rychlý špaldový koláč na plech

Rychlý špaldový koláč je vlastně jakousi zdravější variantou koláče na plech, který jsem zde již dříve dávala. Místo pšeničné polohrubé jsem použila špaldovou polohrubou. A taky jsem ubrala cukr. Tento recept patří k mým oblíbeným. Jednak proto, že ho dělávala/dělává často moje maminka, i když ne ze špaldové mouky, ale to neva. A já mám hrozně ráda žluté buchty. :-) Takže teď ho nedělává často jen moje maminka, ale taky já. :-)


Pokud disponujete zásobami domácích kompotů, tak to bude recept přímo pro vás. A pokud ne, tak to nevadí. Kompot si můžete koupit úplně jakýkoliv v obchodě.
U nás doma máme takovou specialitu, že mamka zavařuje cukety. Když jsem byla malá holka, vždycky jsem si tu zavařeninu otevřela a tak samotnou snědla. Teď už mi tak samotná nejede, ale do buchty je úplně úžasná.
Obrázek nahoře představuje buchtu s cuketovým kompotem, který jsem prvně rozmixovala. Takže kdo neví, že jsem tam cuketu dávala, tak o ní prostě nemůže vědět.

Dolní obrázek je s meruňkovým kompotem. Tam jsem kompot tentokrát nemixovala. Jo a to bílé nahoře není nic jiného, než obyčejný bílý jogurt. Dávala jsem si to takto k snídani.


A ještě důležitá poznámka. V receptu je napsané, že máme použít 700 g kompotu. Vycházela jsem z toho, že doma máme takové ty velké sklenky zavařovačky. Někdy ale používám dvě malé. A když použijete kompot z obchodu, tak to množství bude asi taky jiné. Kompotu prostě dejte tolik, kolik máte a hustotu těsta zregulujete množstvím mouky. Příjde mi, že na této buchtě se snad nedá nic pokazit. :-)

1 hrnek = 200 ml

Suroviny:
  • 3 vejce,
  • 2 dcl oleje,
  • 700 g kompotu i se šťávou,
  • 1/2 - 3/4 hrnku hnědého cukru,
  • 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky,
  • 2 a 1/2 hrnku polohrubé špaldové mouky,
  • 1 vanilkový cukr, 
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva.
Postup:
  1. Ve velké míse smícháme všechny tekuté suroviny - vejce, olej, kompot i se šťávou. Kompot se šťávou si můžeme nebo nemusíme před tím rozmixovat, záleží na tom, jestli chceme mít v buchtě kousky ovoce nebo spíš jednolitou hmotu. :-) Já cukety mixovala, meruňky ne.
  2. K tekuté směsi přidáme cukr dle chuti, vanilkový cukr a znova promícháme.
  3. A pak už jen přidáme prášek do pečiva a mouky. Mouky sypeme postupně, dáme první hrnek, promícháme, pak druhý promícháme. Musí nám vzniknout středně tuhé těsto, možná spíš řidší. Je to takový typ těsta, který vlijete na plech a krásně se vám rozprostře po celé ploše, nemusíte ho tam nijak složitě soukat. To množství mouky se může lišit plus mínus půl hrnku, záleží, jaký kompot použijete a nebo jak velký kompot.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 25-35 minut (záleží na velikosti plechu).

Cuketovo-špaldový koláč na plech

A takto vypadají buchty, když už nejsou určeny k focení, ale
ke skladování do lednice :-)

Meruňkovo-špaldový koláč na plech

8 komentářů:

  1. O cuketovém kompotu čtu prvně, ale určitě musí být buchta z něj skvělá :) buchtu si ukládám, s těmi meruňkami mě opravdu hrozně láká :) Krása :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, tak ten dneska asi uklohnim :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi líbí ta meruňková variace! Péct jsem se, zatím, zdravě nenaučila, nebo takhle - nevyzkoušela ..., myslím, že se budu inspirovat právě na Tvém blogu! ;-) Povím Ti, takovou snídani bych si nechala líbit! Šikula jsi!

    OdpovědětVymazat
  4. asi koupím kompot a vrhnu se na něj!

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam :) Podle fotky jsem nejprve myslela, že je to nějaký kokosová buchta, když je taková světlá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Strašně ráda peču ze špaldové mouky a buchtu s kompotem jsem ještě nedělala :) Super, určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá hrozně dobře, kivi! S tou špaldovkou už doma taky musím něco udělat, jen je fakt, že nemáme žádný kompoty :( Tak asi budu muset říct chuděrce babičce :/ :D

    OdpovědětVymazat