pátek 17. května 2013

Snídaňová buchta pro začátečníky

Tato buchta patří u mě k takovým nostalgickým. A to z jednoho prostého důvodu. Byla to úplně první buchta, kterou jsem pekla v našem novém bydlení, v mojí nové kuchyni, v nové troubě, s minimem zkušeností, s minimem skladových zásob a to vše poprvé čistě na vlastní zodpovědnost. :-)

Abych to trochu rozvedla dál... Jak jsem psala, myslím, včera. Vždy jsem měla ráda žluté buchty. A když jsem měla vlastní kuchyň, těšila jsem se, že se naučím péct. Tehdy jsem ještě netušila, jak moc budu později pečením posedlá. :-D Doma jsem neměla ani žádnou kuchařku, žádný recept, nic. Internet naštěstí fungoval, tak jsem si šla hledat nějaký recept a klíčovým slovem bylo "pro začátečníky". :-) Tehdy jsem neměla ještě ani šlehač, mixér, či něco podobného. A taky jsem měla představu, že snad ke každé buchtě je potřeba šlehač. Naštěstí to tak není. :-)


A tak jsem našla právě tuto buchtu, ve které byly jen základní suroviny, které se doma našli, tak jsem do toho šla. A byla jsem nadšená, jak se mi to napoprvé povedlo a tak začala éra mého pečení. :-D
Tak jsem si trochu zavzpomínala. :-)

Abych pravdu řekla, tak tuto buchtu jsem dělala jen dvakrát v životě. Tehdy a teď nedávno, abych si zavzpomínala. :-) Neměla jsem skoro hladkou mouku nebo spíš měla, ale nevšimla jsem si, že tam mám celé nenačaté balení, tak jsem část nahradila kukuřičnou polentou. Taky už jsem ubrala množství cukru. Na takové množství cukru už prostě nejsem tolik zvyklá.

Tento recept asi úplně nepotěší ortodoxní zastánce zdravé výživy, ale třeba si ho najde třeba právě takový začátečník, jako jsem byla tehdy já a příjde mu vhod. :-)

Inspirace zde

Suroviny:
  • 2 hrnky polohrubé pšeničné mouky,
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky (1/2 hrnku jsem nahradila instantní kukuřičnou polentou),
  • 2 vejce,
  • 150 ml bílého jogurtu,
  • 1,5 hrnku cukru krupice,
  • 1 kypřící prášek do pečiva,
  • 1 hrnek oleje,
  • máslo a mouka (nebo kokos) na vymazání a vysypání plechu.

Postup:
  1. Vejce a cukr utřeme do hladké pěny. Přidáme jogurt, olej a postupně vmícháme mouku s práškem do pečiva. 
  2. Formu vymažeme, vysypeme moukou nebo kokosem, vlijeme těsto. 
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 25 minut.


14 komentářů:

  1. plný pečící začátečník sice nejsem, ale mnohdy tak moje výtvory vypadají :D
    buchta vypadá dobře, a podle tvých receptů už jsem několikrát pekla nebo se alespoň inspirovala, takže věřím že je i moc dobrá:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje výtvory náhodou vypadají moc hezky, aspoň ty co máš na blogu. :-) Buchta byla dobrá, taková jak já říkám klasická žlutá buchta :-)) Žádná exotika :-)

      Vymazat
  2. Pamatuji si, že moje úplně první upečená věc byla olejová bábovka podle podobného receptu, jako máš tady a od té chvíle je pečení moje láska :) Jinak máš tu plno strašně zajímavých receptů, tolik jich chci vyzkoušet! Děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsi stejný nadšenec do pečení jako já :-) Jinak jsem ráda, že se Ti moje recepty líbí, tak snad Ti budou chutnat :-)

      Vymazat
  3. Já se těším na tu, co jsi přidávala naposled...asi si jí upeču. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kivi, já si bohužel na moje první pečení né a né vzpomenout, ale byla jsem hodně malá, bylo mi asi 1O let a pekla jsem pod dozorem mé babičky. Mám tyto recepty moc ráda a též si ráda zavzpomínám...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj to má potom ten recept ještě jiný rozměr, když se k němu vážou nějaké hezké vzpomínky :-)

      Vymazat
  5. Pečení je zábava, když se můžeš domluvit s troubou :DDD Naše peče na každé straně jinak :DDD

    OdpovědětVymazat
  6. Tahle buchta vypadá fakt úžasně :) ňam ňam!

    OdpovědětVymazat
  7. Docela dobře bych si dokázal představit, že voní po vanilce... Stačí se jen zahledět do fotografie.

    OdpovědětVymazat
  8. Z takové dřeviny jako je třeba kalabasa se ty čaje které mně děti koupily na svátek pijí opravdu samy. Jsem ráda že jsem něco takového dostala od mých dětí, skutečně jim to dělá radost a to je tak nějak účel. Hlavně to ale nepodcenit.

    OdpovědětVymazat