neděle 11. prosince 2011

Tvarohová buchta se sypkým těstem

Suroviny:
Sypké těsto:
  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • 1 hrnek špaldové celozrnné mouky,
  • 1 hrnek fruktózy (ovocný cukr), 
  • 1 prášek do pečiva 

Náplň:
  • 3 tvarohy v kostce (ne vaničkové), 
  • 3 vejce, 
  • 350 ml mléka, 
  • cukr do tvarohu dle chuti, 
  • 25 ml rumu, 
  • 1 vanilkový pudink (prášek) 
  • může být i citrónová kůra, ale já ji většinou doma nemám. 
  • trochu hery nebo másla

Postup:
  1. Smícháme suroviny na sypké těsto.
  2. Ručním šlehačem si vyšleháme tvarohovou nádivku
  3. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu vysypeme na máslem vymazaný plech, na to nalijeme tvarohovou nádivku a navrch zase sypké těsto. 
  4. Nahoře buchtu poklademe plátky Hery nebo másla, jenom teňoučké a sem tam, nemusí to být souvislá vrstva.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokud není vršek buchty krásně zlatavý.
Nejlépe nechat aspoň půl dne ztuhnout, aby se těsta vzájemně spojila.

Poznámka:
Já nechala buchtu odležet cca 10 hodin a ne všechna hmota se mi spojila. Ale vůbec to neva, buchta byla i tak vynikající. Že na plechu zůstane trochu mouky ničemu nevadí. Neubere to buchtě na kráse. :-)
A ještě jedna poznámka. Nechala jsem buchtu na plechu a krájím ji vždy, až když ji chceme jíst. Po 36 hodinách od upečení je už dostatečně vsáklá, sypká hmota už je v tvarohu a buchta je čím dál lepší. :-)

Takto buchta vypadá, když se začne krájet za 10 hodin po upečení.
Řez buchty

2 komentáře:

  1. To vypadá moooc dobře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a moc dobře to i chutná :-)) spíš je těžké to čekání, protože nejlepší je to tak po dvou dnech, ale to my máme většinou už jenom zbytek :-)

      Vymazat