pátek 13. dubna 2012

Datlové sušenky

Nápad na upečení datlových sušenek vznikl vlastně jaksi z povinnosti spotřebovat půl kila sušených daltí s ukončenou dobou minimální trvanlivosti. Recept vznikl taky spíše spontánně, žádný z nalezených mi úplně nevyhovoval, tak jsem si ho vymyslela dle svého. Od datlových sušenek jsem čekala, že budou takový ten tvrdý typ, který si budu doma sama chroustat a ani se neodvážím je někomu nabízet. Opak byl ale pravdou, nejen že byly pěkně měkké, ale dokonce chutnaly mému tatínkovi, který ty zdravé věci zas až tak nemusí a i manžel si je s chutí dal. Určitě je zařadím do seznamu vánočního pečení, protože na rozdíl od jiných cukroví, z těchto sušenek se tolik nepřibere. :-)

Suroviny:
  • 350 g sušených datlí bez pecek,
  • 130 g mandlí,
  • 150 g mix (ovesné otruby, ovesná mouka, špaldové klíčky) - jinak třeba stačí jen 150 g rozmixovaných ovesných vloček,
  • 50 g másla,
  • 2 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 lžička prášku do pečiva.
Postup:
  1. Mandle nejprve povaříme v horké vodě. Pak oloupeme slupky.
  2. Mandle a datle pokrájíme na menší kousky. To je asi nejmíň záživná a pracná část.
  3. V míse smícháme suchý mix otrub, mouky a klíčků, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  4. Rozpustíme si máslo.
  5. Máslo přilijeme do suché směsi, přidáme vajíčka a promícháme.
  6. Nakonec přidáme mandle a datle a směs důkladně promícháme.
  7. Sušenky dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Stačí dát hrudky, které přímo na plechu vytvarujeme např. do kulatého tvaru.
  8. Pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Raději pořád kontrolujeme. Musí lehce zhnědnout.

Čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, ale i po několika dnech jsou stále moc dobré. 



5 komentářů:

  1. Z dálky to vypadalo jako čokoládové cookies :) Přiznám se totiž, že datle (ani fíky) mi vůbec nechutnají :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to by sis vůbec nepochutnala, tam je totiž samá datle :-)

      Vymazat
  2. Vyzkoušela jsem a jsou prostě božské! Ještě jsem sice přidala lněné semínko, rozinky, vlašské oříšky a lžíci datlového sirupu, ale jsou TOP! Hned první den snědená celá várka! Díky za recept!

    OdpovědětVymazat