úterý 3. dubna 2012

Hovězí na hříbkách s těstovinami

Ve svých starších fotografiích jsem našla hovězí na hříbkách. Je to recept naší mamky a zatím jediný recept s hovězím, který dělám. A je u nás opravdu oblíbený, manžel vždycky vychvaluje hory doly. Fotka teda není moc kvalitní, ale dobré to bylo. Ovšem dá se to i zkazit. Tento víkend k nám dojeli manželovi rodiče se švagrem a člověk se chce blýsknout a udělat něco opravdu dobrého. A protože vím, že rodičové hovězí doma nedělají, tak jsem je chtěla příjemně překvapit. Ale jak už to tak bývá, vůbec se mi to nepovedlo a já jsem z toho byla pěkně otrávená. Sešlo se moc nepřejících okolností. Měla jsem dopoledne mimořádnou neodkladnou schůzku, domů jsem se vrátila o čtvrt na dvanáct, o půl jsem teprve začala vařit, to už měl ale malý pěkně hlad, takže jsem mu ještě musela dochystat jeho spešl oběd. Ten mu ale vůbec nechutnal, tak jsem začala vymýšlet další jídlo, které by snědl a do toho pořád brečel. Pak jsem zjistila, že jsem měla papiňák nějak špatně utěsněný, po půl hodině když jsem maso zkoušela, tak bylo pěkně tvrdé. Navíc jsem měla v kuchyni pěkný nepořádek. Taky jsem byla rozladěná z oné dopolední schůzky. Takže jsem v jeden moment měla pocit, že se z toho zblázním. Maso se vařilo snad hodinu, už jsem na to neměla nervy. Nebylo ještě správně měkké, ale už jsem to vaření ukončila. No návštěva zpočátku nic neříkala, po jídle tchýně řekla, že to bylo dobré. No asi už vycítila moje zoufalství. No a tchán to nekomentoval. A to už mi bylo jasné, že se to nepovedlo, pač tchán umí chválit opravdu hodně a vždycky je upřímný. Ale co už.

Suroviny:
  • 4 plátky hovězího zadního,
  • hrst sušených hub (nebo čerstvých nebo žampiony),
  • trocha hořčice,
  • pepř,
  • sůl,
  • olej,
  • hladká mouka,
  • těstoviny.

Postup:
  1. Naplátkujeme si hovězí maso, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
  2. Sušené houby si dáme do hrnku a zalijeme vodou.
  3. Maso zprudka osmahneme po obou stranách (můžeme na pánvi nebo i v hrnci, ve kterém budeme pak maso vařit - já používám papiňák). K masu přilijeme vodu, papiňák utěsníme a vaříme. Mně to trvá tak 30 až 40 minut, ale dost záleží na konkrétním masu, vždy to radši vyzkouším.
  4. Jakmile je maso měkké, přidáme houby a chvilku povaříme.
  5. Na závěr omáčku zahustíme hladkou moukou.
K hovězímu se hodí těstoviny nebo taky knedlík.




4 komentáře:

  1. kivi, je mi úplně smutno z toho článku! Doufám, že už je všechno v pohodě a příští oběd tchán náležitě ocení:)

    OdpovědětVymazat
  2. až tak tragicky jsem to napsala :-)) v neděli už byl oběd dobrý, tak aspoň padesátiprocentní úspěch :-) a už mě to i přebolelo :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jo ale urcite bych to dusil s tema houbama :)a nejlepsi maso na to je hovezi zadni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasné, houby se můžou dát i dřív. Hovězí zadní jsem použila...

      Vymazat