čtvrtek 5. dubna 2012

Jáhlové kuličky

Tak jsem se konečně dostala na nějaké to velikonoční "pečení". Původně jsem chtěla udělat jáhlová vajíčka. Ale nakonec jsem byla ráda, že jsem zvládla vytvarovat aspoň kuličky, tak tak to malý se mnou vydržel a stihla jsem je udělat všechny. Ale už vůbec to, že jsem něco takového přichystala přes den je úspěch. Většinou začínám svoje kuchtící akce, až malý po koupání pěkně spinká.
Ještě mám v plánu další kolo, ale uvidím dle času a sil. Můj manžel má vysněný domácí mazanec. Tak jsem namotivovaná mu ho upéct. Akorát jsem ho teda ještě nikdy nedělala, tak snad to dopadne. O tom teda až v nějakém dalším příspěvku. :-)
Teď už jáhlové kuličky, které teda nemusí být jen na Velikonoce, ale většinou je dělám spíš na Vánoce a nebo jen tak na mlsání kdykoliv během roku.

Suroviny:
  • 1 hrnek jáhel,
  • 3 hrnky vody,
  • špetka soli,
  • 1/2 hrnku rozinek,
  • 2 PL javorového sirupu,
  • 1 PL medu,
  • hrst ovesných vloček,
  • 2 hrsti ovesných otrub,
  • kokos, pomleté ořechy, karob (na obalení),
  • 1 PL rumu (nemusí být).

Postup:
  1. Jáhly spaříme horkou vodou.
  2. Jáhly scedíme, přidáme 3 hrnky vody, špetku soli, rozinky a vaříme do měkka. V průběhu vaření radši pořád kontrolujeme, zda nevsákly jáhly veškerou vodu a nezačínají se nám v hrnci připalovat. Kdo si chce ušetřit práci, tak přidá vody mnohem víc a potom ji slije.
  3. Jakmile jsou jáhly měkké, dáme je vychladit.
  4. Potom přidáme javorový sirup, med a rum. Rum není povinný, záleží, jak dlouho máte v plánu kuličky skladovat. Já jsem je kdysi dělala ve velkém množství, skladovali jsme je dlouho a potom se nám zkazily. Pro jistotu už radši dávám nějaký konzervant.
  5. Přidáme ještě vločky a ovesné otruby. Množství už je libovolné, dala jsem tolik, aby se mi co nejlépe dělaly kuličky. Jen samotné jáhly s rozinkami mají tendenci se rozpadat.
  6. A pak už tvoříme kuličky.
Kuličky můžeme obalovat buď to v kokosu


nebo použijeme mleté ořechy (já měla konkrétně lískové ořechy - už pomleté jsem je kdysi koupila v Tescu a byly ve skříni jaksi zapomenuté, nejradši bych ale použila vlašské domácí ořechy, ale to si musím prvně sehnat mlýnek :-)


nebo můžeme obalit v karobu (známý jako svatojánský chléb)



Všechny tři kuličky pohromadě pak tvoří, aspoň podle mě, docela milou trojkombinaci.


A když všechny kuličky vyskládáme na talíř, tak návštěva může klidně přijít. :-)
Samozřejmě nějaké jsou ještě schované v lednici, všechno návštěvě dávat nemusíme. :-)))


A co dodat na závěr? Kuličky jsou výborným zdravým nejen velikonočním mlsáním. Nemusíte mít žádné výčitky. U nás to má ale jeden malý háček. Nechutnají mému mužovi. :-)))

4 komentáře:

  1. Super recept, příjemná změna. K čemu přirovnat ty otruby, čím je nahradit, když je nemám?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v podstatě by stačilo rozmixovat ovesné vločky, to by byla náhrada, ty otruby jsou taková jakoby hrubší mouka a nebo jiná náhrada by mohly být rozemleté ořechy.
      Ale ani by tam nemusely ty otruby být. Já jsem ty kuličky chtěla dělat původně jen čistě z jáhel, ale směs jáhly + rozinky jsem měla jakousi rozpadající se a kuličky mi z toho nešly, tak jsem zapátrala ve skříni a našla vločky a otruby a pak už to šlo spojit dobře. Takže třeba dej víc těch vloček a taky to půjde dobře dělat...

      Vymazat
  2. kiviii, tohle mi na noc nedělej! Mňam, vypadá to fakt báječně, zítra to určitě udělám! Jinak netuším co je to ten karob :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuji :-) no určitě vyzkoušej, na zdravé mlsání je to fajn :-)
      karob je v podstatě alternativa ke kakau, třeba pro alergiky, dělá se z toho i čokoláda a různé pamlsky, v obchodech zdravé výživy se z toho dá koupit spousta pochutin. Já jsem na karobu v jednu dobu hodně ujížděla, dávala jsem si ho třeba do bílého jogurtu nebo tvarohu. Jinak oproti kakau je jeho chuť taková nasládlá, kakao je tak na samotno docela hořké.
      Jinak já jsem použila svatojánský chléb od biolinie (http://www.ekoworld.cz/svatojansky-chleb-svetly-country-life-250ml/d-70670/)
      akorát jsem ten karob neviděla nikde jinde než v těch zdravých výživách, v obchodňácích to asi moc nebývá...

      Vymazat