čtvrtek 19. dubna 2012

Kuřecí minutka s pečenými bramborami

Tak se tak dívám, že mých několik posledních příspěvků jsou samé sladké. Musím to teda trochu vyvážit. Přeci jenom obědy vařívám spíše slané, ale ne vždy mám chuť a čas je fotit. Našla jsem u sebe na pc vyfocenou takovou rychlovku oběd. Trochu delší je teda pečení brambor, ale klidně stačí udělat klasiku vařené brambory. Toto jídlo není žádné extra umění, takže náročnější kuchaře to asi zklame nebo možná pobouří, nevím. :-)) Ale začátečníka, který s vařením teprve začíná, by to mohlo potěšit. Sama si moc dobře vzpomínám, když jsme se nastěhovali a začali s manželem bydlet sami, naráz byla kuchyň jenom moje, tudíž veškerá zodpovědnost na mně. Doma jsem mamce s vařením vždycky pomáhala, takže nedá se říct, že bych neměla s vařením zkušenost, ale mamka byla šéfkuchař a já pomocný kuchař. Po přestěhování ale nastala radikální změna a já jsem zjistila, že jsem sama dost nejistá. Ovšem při tom téměř každodenním vaření se člověk hodně naučí, ale bohužel nikdy nenaučí vše, učit se dá celý život, což je vlastně i fajn ne? :-)
Dost už řečí. Takže jedna rychlovka oběd. :-)

Suroviny:
  • kuřecí prsa,
  • sůl,
  • gulášové koření,
  • olej,
  • brambory,
  • kmín,
  • plátkový sýr,
  • jako obloha sterilovaný hrášek.

Postup:
  1. Kuřecí prsa naporcujeme, osolíme a přidáme gulášové koření.
  2. Na pánvi na oleji prsa opečeme, asi tak 10 minut na každou stranu. Radši vždycky nechávám víc a pomaleji, aby byla kuřecí prsa opravdu propečená. Na posledních 5 minut pečení přidáme plátkový sýr.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka, osolíme, okmínujeme a pečeme v předehřáté troubě cca hodinu.
  4. Servírujeme např. se sterilovaným hráškem.

Vzpomínáte si ještě na svoje vařící začátky? Jaké bylo vaše první hlavní jídlo, které jste se naučili uvařit? 

2 komentáře:

  1. To je opravdu rychlý oběd, i když já osobně prsa moc nemusím, spíš si dám stehýnko :-).

    Na svoje začátky si pamatuju dost dobře. Můj první výtvor byl smažený květák, který se mi vůbec nepovedl. Ale manžela, tehdy ještě přítele, to evidentně neodradilo. Můj další pokus byl smažený sýr, jeho velice oblíbené jídlo, ale taky se mi nepodařil, protože se roztekl. Teď vím, že bez friťáku (ještě ho nemám a doufám, že nebudu mít) neudělám pořádné hranolky, natož křupavý květák. A taky vím, že sýr obalovat dvakrát!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u nás jsou právě zase kuřecí prsa nejoblíbenější maso, proto mám dost receptů právě s nima :-)
      to máte náhodou s manželem krásné vzpomínky na první jídla, takové jsou nejlepší :-)

      Vymazat