pátek 13. dubna 2012

Těstovinový tvarohový nákyp s rozinkami a brusinkami

Čas od času dostanu chuť na sladký oběd. Většinou to končí rýžovým nákypem a sem tam žemlovkou, ta je ale časově náročnější. Tak jsem chtěla zkusit něco jiného a rychlého a těstovinový nákyp přišel vhod. V kombinaci s tvarohem to byla mňamka a zvláštní chuť v něm dělaly brusinky.

Suroviny:
  • 400 g těstovin,
  • 250 g tvarohu,
  • 3 vejce,
  • 50 g másla,
  • hrst rozinek,
  • hrst brusinek,
  • vanilkový cukr,
  • 100 g cukru dle vlastního výběru,
  • 1 lžíce rumu,
  • špetka soli,
  • máslo a strouhanka na vysypání formy.
Na ozdobu:
  • banán,
  • kakao nebo karobový prášek nebo moučkový cukr.

Postup:
  1. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. 
  2. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a scedíme. 
  3. Žloutky vymícháme s cukrem a změklým máslem. Přidáme tvaroh, vanilkový cukr, rozinky, brusinky a rum. 
  4. Přidáme těstoviny a směs promícháme.
  5. Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh.
  6. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou i po okrajích. 
  7. Vlijeme těstovinou směs a zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut.
  8. Těstovinový sladký nákyp podáváme teplý i studený, před servírováním můžeme ještě podle chuti dozdobit ovocem a posypat kakaem nebo karobem. Já použila banán a karob.

3 komentáře:

  1. kivi, to je ono! Zítra si to udělám! Ty jsi s těmi recepty prostě úžasná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kim, až taková velká chvála, děkuji, moc si toho cením. Já si kolikrát říkám, jestli ty moje recepty jsou vůbec publikovatelné... ale pak si řeknu, že když ne pro nikoho, tak aspoň moje osobní kuchařka to bude :-)

      Vymazat
  2. Dokonalý recept,na konec přeliv z rozmixovanych ostružin a byla to symfonie chutí :-)

    OdpovědětVymazat