pondělí 16. dubna 2012

Žitná kukuřičná buchta s kompotem

Tato buchta by mohla dostat přívlastky jako rychlá, zdravá, bez tuku. Vznikla vlastně tak, že jsem měla doma žitnou mouku s končící dobou minimální trvanlivosti. "Prošlé" mouce se asi tolik nestane a dá se použít i pak, ale prošlé potraviny nemám ráda už tak nějak z principu. Co se týče žitné mouky, tak většina buchet z ní je spíše taková těžká a rozhodně ne nadýchaná nebo vláčná. Žitná mouka je pravda lepší spíše do chleba. Jenže já ji chtěla použít do buchty. Tak jsem brouzdala internetem, dalo to opravdu hodně času a sil, až jsem našla pár receptů. Ani jeden mi nevyhovoval sto pro, třeba i z toho důvodu, že jsem neměla všechny suroviny v receptech uvedené. Tak jsem si udělala kombinaci dvou receptů a vznikla z toho tato žitná kukuřičná buchta s cuketou. A ejhle velké překvapení.


Zatím nejlepší buchta s žitnou moukou, kterou jsem kdy jedla!! Vůbec není hutná, dá se skoro i říct, že je nadýchaná a v kombinaci s kukuřičnou moukou je žitná mouka úplně jakoby utajena. Díky kukuřičné mouce má buchta takovou zvláštní jemnou chuť a prostě dělala jsem ji poprvé, ale určitě ne naposledy. Navíc v ní není žádný tuk. Doporučuji péct na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Já byla líná a dala jsem si papír na pečení a díky kompotu je taková lehce mazlavější, tak se měla tendenci na ten papír přilepovat. Ale žádná hrůza, jen tak lehce.
Kompot si můžete zvolit jakýkoliv domácí nebo kupovaný. Já jsem stále zazásobená cuketovými domácími kompoty od naší mamky a zavařená cuketa mi chutná pouze v buchtách, tak poctivě spotřebovávám. Na fotkách vypadá trochu jako ananas a chuťově se tomu ananasu taky podobá.

Suroviny:
  • 150 g celozrnné žitné mouky,
  • 100 g kukuřičné hladké mouky,
  • 100 g hladké bílé mouky,
  • 40 g hrubé bílé mouky,
  • 700-800 g libovolného kompotu i se šťávou (v mém podání jsou to cukety),
  • 150 g cukru dle vlastního výběru (já použila tentokrát bílý krupicový),
  • 3 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva (nebo 1 klasický prášek do pečiva).

Postup:
  1. Smícháme všechny mouky (žitnou, kukuřičnou, bílou hladkou a hrubou), přidáme cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
  2. Pak přidáme vejce a kompot i se šťávou a důkladně promícháme.
  3. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
  4. Pečeme při 180 stupních 30-40 minut.


Napadá mě otázka: Jíte potraviny s ukončenou dobou minimální trvanlivosti nebo jdou raději hned do koše?

18 komentářů:

  1. To vypadá dobře. Kolem mouk, které ty používáš do buchet, chodím nevšímavě. Jsou náročné na domácí rozpočet. Ale je fakt, že se mi doma povaluje rýžová mouka a polenta a pořád nevím, jak je zužitkovat.

    Na tvoji otázku odpovídám tak i tak. Kdysi jsem měla prošlou zásobu mouky (asi tak 2-3 měsíce) a už mi tam lozili malí broučci, takže skoro celá zásoba skončila v popelnici :-(. V lednici jsem měla máslo prošlé dva dny, tak to tak nevadílo. Ale jogurty prošlé týden už jo. Při úklidu špajzky jsem narazila na koření s koncem spotřeby 2007. Tak to letělo do koše taky. Jinak se celkově prošlých potravin jaksi trochu štítím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak je pravda, že ty jiné mouky než klasická pšeničná jsou o něco dražší, ale když je to kolem těch 25 Kč/kg, tak se mi to zdá docela přijatelné. Většinou mi doma dlouho vydrží, prot. se jich zase spotřebuje míň, když je dávám s kombinací s bílou. A taky se hodně dívám po akcích, tu žitnou jsem právě koupila v akci a kukuřičnou vlastně taky.
      A s rýžové mouky jsem zatím nic nedělala, ani jsem ji nikdy doma neměla, až teď jak kupuji malému přesnídávky, tak se tam rýžová mouka vcelku často vyskytuje, tak by mě zajímalo, jak vypadá :-)

      Vymazat
    2. Tady je rýžová mouka. Zatím jsem ji použila jen jednou, ale manželovi teď zjistili alergii na lepek, tak budu muset začít kupovat i tyto mouky.

      http://www.bezlepkova-dieta.eu/katalog/bezlepkove-mouky/ryzova-mouka-natural.aspx

      Vymazat
    3. tak to mě mrzí, je to šílené, jak se ta celiakie rozšiřuje a hlavně v takovém dospěláckém věku...

      Vymazat
    4. Ono to možná jenom tak vypadá. V současnosti je diagnostikováno a lékařsky sledováno jen asi 10 % postižených. A právě neléčená celiakie může způsobovat mnoho zbytečných komplikací.
      A nakonec jsou lidé, kteří se rozhodnou vynechat lepek z vlastní vůle.
      Tady je k přečtení více:
      http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/novinky/nelecena-celiakie-muze-zpusobit-vazne-zdravotni-komplikace

      Vymazat
  2. vypadá vážně lahodně :)


    PS: Zvu tě na svou giveway o parfémy k filmu Sex in the City :)
    http://xoxoveronika.blogspot.com/2012/04/giveaway-sex-in-city.html

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě velmi zvláštní combinace, ale jsem pro každou novinku, ráda bych ochutnala...:)
    Jinak se snažím nekonzumovat potraviny s prošlou hlůtou, ale čas od času i já najdu doma nějaké ty resty. V mé sámošce je koutek kde se nacházejí potraviny těsně před ukončením lhůty a je na nich jistá sleva, ale musím se přiznat, že nejsem častý zákazník, protože datum, je první věc kterou na potavinách sleduji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to já docela často využívám, že se dívám po těch koutcích, kde mají zboží, které má brzo projít a pak ho doma klidně ten den zužitkuju. Ale mnohdy je tam třeba i zboží, která má dlouhou trvanlivost, jenom je už jaksi neaktuální, tak jsem třeba minulý týden koupila celozrnné velikonoční perníčky. Už bylo po Velikonocích a cena úplně lidová, levnější jak kde jaká máslová sušenka, tak jsem měla fakt radost :-))

      Vymazat
  4. Tak tahle buchta vypadá opravdu zajímavě, určitě časem vyzkouším :).
    Moc se mi líbí tvůj blog.

    OdpovědětVymazat
  5. normalne by som si dala :) take zdrave jedlo a este k tomu mnam, no niekedy vyskusam :)

    OdpovědětVymazat
  6. Fandím neobvyklým kombinacích a receptům, tohle je jeden z nich. Vypadá to výborně, určitě vyzkouším co nejdříve:-)
    Jinak se mi líbí celý blog, moc pěkné. Dávám follow a budu ráda, když i Ty zavítáš ke mě a přidáš se:-)
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
  7. ahoj :-) jsi můj šálek kávy :-) taky mám ráda zdravé recepty... (zdravejist.blogspot.com), ale taky mám ráda dobré a kvalitní jídlo (gurmankalenulka.blogspot.com)

    Přidávám se k tvým čtenářům a budu ráda, když i ty zavítáš na mé blogy... Jinak na gurmankalenulka.blogspot.com právě probíhá soutěž o kvalitní koření, tak třeba bys měla zájem si zasoutěžit? Zdravý recept by se do soutěže hodil ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, žes zavítala ke mně :-)
      já ty zdravé recepty prostřídávám s těmi méně zdravými, ale zase chutnými, pač manžela mám normálního chlapa, který si zas tak na to až příliš moc zdravé nepotrpí :-)

      Vymazat
  8. Tak tohle je nejlepší celozrnná buchta, jakou jsem zatím dělala a jedla :), určitě budu dělat častěji.

    OdpovědětVymazat
  9. Chystam se na ni v tydnu, uz ji mam na seznamu �� Premyslim, ze do ni dam plechovku ananasu... je lepsi kompot nakrajet na mensi kousky nebo ho rovnou rozmixovat? Dekuji ��

    OdpovědětVymazat