středa 28. prosince 2011

Linecké dle mého dědečka cukráře

Suroviny:
  • 750 g - 3 díly hladké mouky (asi 1/5 z toho polohrubá)
  • 500 g - 2 díly tuku (smetol, lukana, hera, stella)
  • 250 g - 1 díl mletého cukru
  • 2 žloutky
  • trochu vanilkového cukru
  • tuhá marmeláda
Na ozdobení:
např.
  • bílá poleva
  • cukrářské posypy (např. barevné tyčinky, hnědé cukrové tyčinky)
  • cukr moučka
U zdobení záleží na fantazii každého, jak se komu chce. Klidně může linecké zůstat i nenazdobené.

Postup:
Zpracovat v těsto, nechat odležet, vyválet, vykrajovat např. kolečka, péct ve vyhřáté troubě na suchém plechu.

Poznámka:
My jsme tentokrát dělaly hvězdičky, andělíčky, hříbečky, květinky a rybičky. Máme takové malinkaté vykrajovátka, moc se mi líbí a když se každý druh ozdobí jinak, tak to vypadá, že máme spoustu druhů.
Pokud by někdo detailně zkoumal fotky, všiml by si, že je ta neobarvená linecká květinka trošku tečkovaná. Je to proto, že jsme na vále používaly špaldovou mouku.

3 komentáře:

  1. Nevím,dle čeho se odvíjí,kolik je jeden díl? Můžete mi to prosím nějak vysvětlit? Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1 díl = 250 gramů. Od ničeho se to neodvíjí. V podstatě to nemusíte vůbec řešit. Můj dědeček cukrář si dělal pomůcky, jak si recept snadno zapamatovat. Spoustu receptů pekl z hlavy, proto ta pomůcka na díly. Pokud Vás to mate, tak to vůbec neřešte...

      Vymazat
  2. Taky právě nad tím přemýšlím .Budu ráda když mně to někdo vysvětlí. Děkuji Míla.

    OdpovědětVymazat