sobota 18. února 2012

Jablečný štrúdl - jak ho dělám já

Komentář:
Jablečný štrúdl je u nás velmi oblíbenou snídaní, dezertem, svačinou, někdy i večeří. :-) Manžel má rád listové těsto a v kombinaci s jablkama je to pro něho prostě nejoblíbenější buchta. Proto mám pokaždé velikou motivaci štrůdl upéct. Když už ho dělám, tak při jednom nepořádku udělám zrovna ze dvou těst, tzn. z kila nebo 800 g těsta, podle toho které těsto zrovna koupím. Ono vůbec dobré listové těsto je základ dobrého štrůdlu. Chce to prostě zkoušet různé druhy, až najdete to pravé. :-) Samozřejmě někdo by mi oponoval, že je nejlepší si těsto udělat domácí, ale na to bych teď bohužel neměla čas, tak možná až budu v důchodu, teda jestli něco takového ještě bude existovat. :-))

Suroviny:

  • 2 balení listového těsta (2 balení po 400 g nebo 2 balení po 500 g),
  • jablka,
  • skořicový cukr (nebo skořice + cukr),
  • strouhanka,
  • 1 vejce,
  • hladká mouka na pomoučení válecího prkna. 

Postup:
  1. Než se dostaneme k samotnému jádru věci, tak si prvně uděláme tzv. pomocné práce. Na dva plechy dáme papír na pečení. V hrníčku si rozkvedláme jedno vejce. Umyjeme jablka a postrouháme je nahrubo (zásadně jablka neloupu, proč se zbavovat tak cenné vlákniny). Strouhání jablek je pro mě vždycky největší otrava, takže to nedělám v jednom zátahu, ale průběžně.
  2. Balení listového těsta si rozdělíme na tři kusy a první kus začneme válet do obdelníkového tvaru, tak aby delší strana byla zrhuba na šířku plechu.
  3. Jakmile máme těsto rozválané, přidáme jablka dle chuti, posypeme skořicovým cukrem dle chuti a strouhankou.
  4. Konce listového těsta pořádně potřeme vejcem a zabalíme.
  5. Takto postupujeme ještě pětkrát.
  6. Na jeden plech dáme vždy tři, jak já říkám, šlíšky. :-)
  7. Každý šlíšek potřeme vajíčkem a vidličkou rovnoměrně probodneme horní těsto, aby se případná šťáva z jablek mohla vypařovat a nevytekla na plech.
Štrúdl ihned po vytažení z trouby


Vychladlý štrúdl


4 komentáře:

  1. Tak ho přesně dělám i já. A když jsou po ruce ještě hrozinky a oříšky, tak mi vždycky ta ruka hoodně ujede a při každém kousnutí pak cítím křupnutí upečeného oříšku. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  2. Jj myslím, že to je taková klasika. Já mám oříšky ve štrůdlu taky hrozně ráda, radši spíš pomleté. Ale manžel preferuje čistě s jablkama, tak to přizpůsobuji jemu, ať má radost. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. wau, krásne ich máš! :-) Mne zvyknú prasknúť :-/

    OdpovědětVymazat
  4. největší otrava je opravdu strouhání jablek, proto je do závinu krájím na malé kousky:) a je to výborný. Nepouštějí ani vodu a závin pak není rozmočený. Jinak máte krásný blog :)

    OdpovědětVymazat