středa 16. května 2012

Hrubá buchta s kokosem, mandlemi a banány

Tak se mi zdá, že poslední dobou vznikají moje buchtové recepty ze surovin, kterým končí doba minimální trvanlivosti. Nemám ráda, když se doma vyhazuje jídlo, zároveň nemám ráda prošlé věci, takže holt vymýšlím, jak s nimi ještě rychle naložit. Nejinak tomu bylo u této buchty a tou onou surovinou byla hrubá mouka. Hrubou mouku jsem si kdysi koupila na to, abych mohla vysypávat plech. Nenapadlo mě, že by se dala použít i jinak. V receptech bývá spíše polohrubá nebo hladká. Ale našla jsem si takovou buchtu, kde je použita čistě jen hrubá mouka (univerzální buchta).


Buchtu můžete pojmout buď jen tak bez ovoce, bez ořechů nebo něčeho dalšího nebo si ji můžete vylepšit dle vlastní chuti.
Mně by se zdála chutově taková málo bohatá, tak jsem si do ní přidala sušený banán, kokos a plátkové mandle. Jinak se mi to zdálo jako takové zajímavé zpestření oproti buchtám s polohrubou nebo hladkou mouku.
A ještě nutno dodat, příprava je naprosto jednoduchá, rychlá a zvládne ji i úplný začátečník.

Suroviny:

Samotné těsto
  • 300 g hrubé pšeničné mouky,
  • 150 g cukru (já dala 75 g cukr krystal a 75 g hnědého cukru),
  • 60 g rozpuštěného másla,
  • 3 vejce (může být i míň),
  • 200 - 250 ml mléka,
  • citronová kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu,
  • 1 kypřící prášek,
Možno přidat
  • 60 g sušeného banánu,
  • 40 g strouhaného kokosu,
  • 20 g plátkových mandlí.

Postup:
  1. V jedné míse smícháme všechny suché suroviny (mouku, cukr, citronovou kůru, kypřící prášek, sušený banán, kokos a mandle)
  2. V hrnci si rozpustíme máslo a přilijeme do suché směsi, pořádně promícháme.
  3. Rozšleháme si vejce (stačí ručně metličkou), přilijeme mléko, zamícháme a přilijeme k suché směsi s máslem.
  4. Pečeme na 180 stupňů 30 - 40 minut.

4 komentáře:

  1. vypadá moc dobře :) zrovna včera jsem pekla kokosovou buchtu s tvarohem, příště tam dám i ten banán :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super :-) díky za recept. Už jí mám v troubě :-) použila jsem celozrnnou mouku ječnou a celozrnnou hrubou špaldovou, místo cukru medík na pečení, hodně kokosu a místo čokolády hrstku čokokulky Obamovy z mixitu :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Pečení ze "zbytků" provozuju taky.) Už jsem se trochu naučila poznat vláčnost těsta tak, aby se to povedlo, tak někdy se tak opravdu i stane:) Buchta z hrubé mouky je fajn tip, díky:)

    OdpovědětVymazat