úterý 8. května 2012

Nadýchaný bohatý perník

Tento recept na perník mám ve své kuchařce už hodně dlouho a když chci udělat klasický nadýchaný perník, tak vlastně ani jiný nedělám. Na internetu ho najdete pod názvem andělsky nadýchaný perník. Nadýchaný opravdu je. Já jsem ho navíc pojmenovala bohatý a to z toho důvodu, že je bohatý na ingredience. Většinou nemám ráda recepty s velkým množstvím surovin, ale u tohoto receptu mám pocit, že každá surovina ho dělá lepším a lepším. Navíc jsou to běžně dostupné věci, které doma asi najdete. Takže tady si myslím, že se vyplatí dát tam suroviny opravdu všechny.
Kdo by teda chtěl raději nějakou více zdravou variantu perníku, tak to dělám žitnou perníkovou buchtu. Tam ale moc nečekejte, že bude nadýchaná.


Suroviny:
Suché
  • 2 hrnky hladké mouky (dala jsem 1 a 1/2 hrnku hladké pšeničné mouky a 1/2 hrnku žitné celozrnné mouky),
  • 1 hrnek polohrubé mouky,
  • 1 a 1/2 hrnku cukru (dala jsem 1 hrnek),
  • 1 čokoládový pudink,
  • 1 prášek do perníku,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 3 PL kvalitního kakaa,
  • 1 PL skořice,
  • hrst nasekaných ořechů (dala jsem plátky mandlí),
Mokré
  • 2 hrnky mléka,
  • 1 hrnek oleje (dala jsem 3/4 hrnku),
  • 2 vejce, 
  • 3 PL povidel nebo marmelády (dala jsem jahodovou marmeládu),
Ostatní
  • marmeláda na potření,
  • 1 čokoládová poleva.

Postup:
  1. V jedné míse smícháme všechny suché suroviny.
  2. Ve druhé míse rozšleháme mokré suroviny.
  3. Mokré suroviny přilijeme do suchých a důkladně promícháme.
  4. Na plech dáme pečící papír, vylijeme na něj těsto a pečeme cca 30 - 40 minut ve středně vyhřáté troubě. 
  5. Vychladlý perník můžeme namazat marmeládou a polít čokoládovou polevou. Ale je výborný i jen tak.


12 komentářů:

  1. Tak tento perník koluje na jedné fcb stránce dost často.Vypadá opravdu nadýchaně a lákavě.

    OdpovědětVymazat
  2. A jéje to mi připomíná, že doma pořád slibuju perník :) Určitě zkusím tvuj recept :))) díky

    OdpovědětVymazat
  3. nádherne sa ti vydaril, tlieskam! Prajem krásny dník! :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné perníkové řezy s čokoládou mňam :)

    OdpovědětVymazat
  5. děkuji mockrát za milá slova :-)

    OdpovědětVymazat
  6. mňam mňam perníček... to je taková klasika, která snad chutná všem ;-) já navrch vždy dávám čokoládu a kokos ;-) ten tvůj určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  7. Pamatujete na výraz Homera Simpsona, když se zamyslí nad nějakým jídlem? Ten nepřítomný výraz, slinta co teče z kútka...? Jo... tak takhle nějak jsem se přistihla nad obrázkem toho perníku z čokoládou :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Bebe, to nemám slov, po přečtění Tvého komentáře jsem se opravdu dobře zasmála :-)) Dík. :-)

      Vymazat
  8. ide sa piecť :P .. a ten puding stačí práškový?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, ten puding je myšleno prášek :-)

      Vymazat
  9. recept mám uložený v prohlížeči v záložkách hned nahoře. často jej peču. je úžasný, vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to jsem ráda, že jste si perník oblíbila :-) já ho taky peču moc ráda :-) děkuji za milý komentář :-)

      Vymazat