Pomazánky patří k mým oblíbeným večeřím především tehdy, když je venku studenější počasí. Nejčastěji si teď dělávám zeleninové, protože skoro denně vařím zeleninu pro malého, tak se s ním tak říkajíc svezu. :-) Takže jsou to pomazánky z vařené zeleniny a k tomu se výborně hodí vařené vejce a pak už záleží na fantazii každého. Někdy přidám gervais a pomazánkové máslo, pak třeba tavený sýr nebo i lučina s pomazánkovým máslem je výborná.
Odshora Varianta 1, Varianta 2, Varianta 3 |
U pomazánek neuvádím množství jednotlivých surovin. Dělám to vždycky od oka a záleží, jestli mám zrovna víc chuť na převážně zeleninovou nebo víc mléčnou. A taky záleží pro kolik lidí pomazánka bude.
Ale jen tak orientačně. Když si dělám pomazánku jen pro sebe na večeři, což je nejčastější varianta, tak zeleniny dám ve stejném poměru, k tomu jedno vejce a pak třeba 1 polévková lžíce pomazánkového másla a půl balení gervais originál.
Varianta 1: Mrkvovo zelená pomazánka s vajíčkem
- fazolové lusky,
- mrkev,
- vejce,
- sůl,
- olivový olej,
- gervais přírodní sýr,
- pomazánkové máslo neochucené,
- pažitka na ozdobení.
Postup:
- Nejprve si uvaříme fazolové lusky a mrkev. Vařila jsem ve vodě s trochou olivového oleje a soli.
- Ve druhém hrnci si uvaříme vejce.
- Fazolové lusky, mrkev a vejce pokrájíme, přidáme gervais, pomazánkové máslo a sůl dle potřeby. Promícháme a můžeme servírovat.
- Na chlebu jsem pomazánku ještě dozdobila pažitkou.
Varianta 2: Hráškovo kořenová pomazánka s vajíčkem
Suroviny:
- hrách,
- mrkev,
- petržel,
- vejce,
- olivový olej,
- sůl,
- gervais přírodní sýr,
- pomazánkové máslo neochucené.
Postup:
- Nejprve si uvaříme hrách, mrkev a petržel. Vařila jsem opět ve vodě s trochou olivového oleje a soli.
- Ve druhém hrnci si uvaříme vejce.
- Mrkev, petržel a vejce pokrájíme, přidáme gervais, pomazánkové máslo a sůl dle potřeby. Promícháme a můžeme servírovat.
Varianta 3: Špenátovo mrkvová pomazánka
Suroviny:
- čerstvý špenát (měla jsem od našich ze zahrádky, můžete použít i zmrazený),
- mrkev (sehnala jsem v Tescu dokonce v BIO kvalitě),
- sůl,
- pomazánkové máslo,
- 1 tavený sýr.
Postup:
- Nejprve si uvaříme mrkev a špenát. Vařila jsem opět ve vodě s trochou olivového oleje a soli.
- Mrkev a špenát pokrájíme na kousky. Já jsem špenát mixovala pro malého, takže mi zbyl už pomixovaný. Ale upřednostnila bych určitě spíše celé listy.
- Přidáme tavený sýr, pomazánkové máslo, sůl dle potřeby a pořádně promícháme.
- A je to hotovo.
vypadá to dobře, pomazánky mám ráda a nejvíc mě zaujala ta poslední :)
OdpovědětVymazattak to jsem ráda, že tě pomazánky zaujaly :-)
VymazatPěkný nápad udělat článek na téma pomazánky :) Mě se líbí ta první s mrkvičkou :)
OdpovědětVymazatříkala jsem si, že ty pomazánky jsou všechny na podobný princip, tak že je dám do společného článku, ale přeci jenom je každá trošku jiná :-)
Vymazatsuper aj ja mám rada pomazánky tak niekedy vyskúšam tie od teba. Pekný deň prajem. Nellie
OdpovědětVymazattaky ti přeji pěkný den :-)
Vymazatmnaaam, milujem pomazanky a tieto vyzeraju velmi chutne :)))
OdpovědětVymazatděkuji moc :-)
VymazatVsetky natierky vyzeraju velmi chutne.
OdpovědětVymazatVšechny pomazánky jsem vyzkoušela. Udělala jsem ochutnávku a čekala jaká zachutná nejvíce. Nejdříve se doma snědla druhá variace, a to kořenová pomazánka s hráškem a vajíčkem. Tu si myslím, že jsem nedělala naposledy. Naopak moc nám nechutnala špenátová. Nakrájela jsem k pomazánkám čerstvý chléb z https://www.vasepekarna.cz/. Pomazánky se u nás dělají často, takže jsem ráda, že mám další recepty.
OdpovědětVymazat