A ještě jeden recept bych dneska přidala. Je to jedna z variant sladkého oběda nebo večeře. Konkrétní postup a suroviny jsem si vymyslela sama. Ale není to asi vůbec žádná novina. Použila jsem tradiční suroviny, které by každý v nákypu čekal, což je ovoce, vajíčka, tvaroh a cukr.
Suroviny:
- 2 sáčky rýže,
- 250 g vaničkového tvarohu,
- 3 vejce,
- 3 vrchovaté PL cukr moučka,
- 2 vrchovaté PL cukr krystal,
- malinový kompot,
- 1 banán,
- máslo na vymazání pekáčku,
- hrubá mouka na vysypání pekáčku.
Postup:
- Nejprve si ve vodě uvaříme rýži dle návodu (nesolíme). Hotovou rýži necháme malinko zchladnout.
- Bílka si oddělíme od žloutků.
- Tvaroh smícháme s jedním žloutkem a se dvěma lžícemi cukru moučka.
- Rýži smícháme se dvěma žloutky a s jednou lžící cukru moučka.
- Menší pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Na pekáč dáme vrstvu rýže, na ni položíme maliny, pak polovinu tvarohu, pak znova rýži, banán, zbytek tvarohu a poslední vrstvou je rýže.
- Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 190 stupňů 10 minut.
- Mezitím si připravíme bílkovou peřinu. Do bílků dáme dvě vrchovaté polévkové lžíce cukru krystal (příště bych dala i více, já jsem to neměla moc sladké) a vyšleháme tuhý sníh.
- Sníh přidáme na rýžový nákyp a pečeme ještě asi 20 minut. Pozor na tu bílkovou peřinu, velmi rychle zhnědne, takže pak je lepší nákyp přikrýt v troubě alobalem.
Jéé, tak toto je opravdu krásný nákyp, určitě bych s ním doma uspěla.
OdpovědětVymazatděkuju Marti, jo děti mají rády sladká jídla, asi by ses zavděčila :-)
VymazatTak rýžový nákyp už jsem dlouho nedělala,děkuji za inspiraci :)
OdpovědětVymazatSoni, nemáš zač, já děkuji za komentář :-)
Vymazatvyzerá super, už som dávno nerobila, mňam :-)
OdpovědětVymazatYvett děkuji :-)
Vymazataj ja so to už dávno nerobila, mňaaam vyzerá to skvelo :)
OdpovědětVymazatBiba, děkuji :-)
VymazatAhoj, chtěla bych se zeptat, kolik gramů mají dva sáčky rýže? Nekupuji totiž sáčky. Díky:-)
OdpovědětVymazatsáček co jsem použila měl 120 g v suchém stavu, tzn. na ten nákyp 240 g rýže v suchém stavu.
VymazatPřeji hodně zdaru při pečení, jestli budeš nákyp dělat :-)
Určitě mu ochutnat vynikající
OdpovědětVymazatjednou jedli určitě znovu ptát
OdpovědětVymazatJejí vypadá vynikající jednou
OdpovědětVymazatMé oblíbené jídlo
OdpovědětVymazat