neděle 19. února 2012

Celozrnná mrkvová buchta s tvarohem

Komentář:
Recept na tuto buchtu vznikl jaksi náhodou. V lednici mi zbyla mrkvová šťáva, která malému vůbec nechutnala a mně popravdě taky ne. Protože ta šťáva byla v bio kvalitě, tak mi ji bylo líto vyhodit, tak jsem si říkala, že ji spotřebuji do nějaké buchty. A když je to mrkvová šťáva, tak proč neudělat mrkvovou buchtu.
Když jsem pátrala po receptech na mrkvovou buchtu, žádný z nich se mi nezamlouval. Takže jsem si recept vymyslela sama. A protože bylo v lednici dost tvarohu, napadlo mě nakombinovat mrkvové těsto s tvarohovým.
Celou dobu jsem byla napjatá, jak toto moje počínání dopadne. Mrkvové těsto bylo dost tekuté a buchta se pekla docela dlouho, ale nakonec to myslím dopadlo dobře. Buchta je takový ten mokřejší tip nebo jak to říct. :-)
Jinak co se týče surovin, tak asi nemáte běžně v lednici mrkvovou šťávu, takže bych se nebála ji nahradit mlékem nebo džusem (ananasovým nebo pomerančovým). Jablečná přesnídávka tam taky nemusí být, tu jsem taky potřebovala nějak zužitkovat. A ovocný cukr můžete nahradit jakýmkoliv jiným - hnědým nebo bílým. Místo špaldové mouky se dají dát 3 hrnky polohrubé mouky.

Suroviny:
Mrkvové těsto:
  • 2 hrnky celozrnné špaldové mouky, 
  • 1 hrnek polohrubé mouky,
  • 1/2 hrnku ovocného cukru,
  • 1/4 hrnku oleje,
  • 2-3 hrnky strouhané mrkve, 
  • 4 vejce,
  • 1 prášek do pečiva, 
  • hrnek mrkvové šťávy (nebo mléka),
  • 150 g jablečné přesnídávky (nemusí být),
  • špetka soli.
Tvarohové těsto:
  • 2 vaničkové tvarohy,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 1 vanilkový puding,
  • 1/4 hrnku ovocného cukru,
  • 2 vejce,
  • 1/2 hrnku mléka.

Postup:
  1. Příprava tvarohového těsta: Do mísy přidáme všechny suroviny a nejlépe šlehačem rozšleháme.
  2. Příprava mrkvového těsta: Šlehačem ušleháme vejce s cukrem a postupně přiléváme po troškách olej, postupně přisypáváme obě mouky, prášek do pečiva a sůl. Na závěr rozředíme husté těsto mrkvovou šťávou. Do řídkého těsta vmícháme jablečnou šťávu a mrkev. 
  3. Do vymazaného plechu nalijeme přes polovinu mrkvového těsta, důkladně jej stěrkou rozetřeme do všech koutů a na něj přilijeme tvarohové. Pravděpodobně se těsta už teď smíchají dohromady, to ničemu nevadí. Lehce tvaroh rozetřeme, ať je v každém kousku.
  4. Navrch nalijeme zbytek mrkvové hmoty a opět vyrovnáme povrch.
  5. Pečeme na 180 stupňů zhruba hodinu v předehřáté troubě. Samozřejmě pravidelně špejlí kontrolujeme. Každá trouba přeci jen peče jinak. Tvarohové těsto bude sice mokré až do konce, ale jeho hotovost jasně naznačí hnědnutí vykukujících tvarohových ploch.
Buchta po vytažení z trouby, horní vrstvu jsem moc nerozetírala




9 komentářů:

  1. Ukládám do složky k vyzkoušení, tohle určitě za to stojí.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, určitě vyzkoušej, u nás šla rychle na odbyt. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá moc dobře, mokřejší buchty mám ráda. A hezký inovativní recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju a byla vcelku rychlá na přípravu, nejvíc zabere strouhání mrkve :-)

      Vymazat
  4. Luxusní, k sobotní kávě se bude hodit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to dej určitě vědět, jak chutnala, jestli ji budeš dělat :-)

      Vymazat
  5. Pred pár dny jsem taky dělala celozrnny mrkvovy koláč ;) základní těsto jsem měla trochu jiné, ale náplň jsem použila podle tvého receptu, a bylo to mňamózní ;D Vůbec jsem nevěřila, že to s tou mrkví bude tak dobrý :D

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá nádherně! mrkvové buchty miluju

    OdpovědětVymazat
  7. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovědětVymazat