Recept na tuto buchtu vznikl jaksi náhodou. V lednici mi zbyla mrkvová šťáva, která malému vůbec nechutnala a mně popravdě taky ne. Protože ta šťáva byla v bio kvalitě, tak mi ji bylo líto vyhodit, tak jsem si říkala, že ji spotřebuji do nějaké buchty. A když je to mrkvová šťáva, tak proč neudělat mrkvovou buchtu.
Když jsem pátrala po receptech na mrkvovou buchtu, žádný z nich se mi nezamlouval. Takže jsem si recept vymyslela sama. A protože bylo v lednici dost tvarohu, napadlo mě nakombinovat mrkvové těsto s tvarohovým.
Celou dobu jsem byla napjatá, jak toto moje počínání dopadne. Mrkvové těsto bylo dost tekuté a buchta se pekla docela dlouho, ale nakonec to myslím dopadlo dobře. Buchta je takový ten mokřejší tip nebo jak to říct. :-)
Jinak co se týče surovin, tak asi nemáte běžně v lednici mrkvovou šťávu, takže bych se nebála ji nahradit mlékem nebo džusem (ananasovým nebo pomerančovým). Jablečná přesnídávka tam taky nemusí být, tu jsem taky potřebovala nějak zužitkovat. A ovocný cukr můžete nahradit jakýmkoliv jiným - hnědým nebo bílým. Místo špaldové mouky se dají dát 3 hrnky polohrubé mouky.
Suroviny:
Mrkvové těsto:
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky,
- 1 hrnek polohrubé mouky,
- 1/2 hrnku ovocného cukru,
- 1/4 hrnku oleje,
- 2-3 hrnky strouhané mrkve,
- 4 vejce,
- 1 prášek do pečiva,
- hrnek mrkvové šťávy (nebo mléka),
- 150 g jablečné přesnídávky (nemusí být),
- špetka soli.
- 2 vaničkové tvarohy,
- 1 vanilkový cukr,
- 1 vanilkový puding,
- 1/4 hrnku ovocného cukru,
- 2 vejce,
- 1/2 hrnku mléka.
Postup:
- Příprava tvarohového těsta: Do mísy přidáme všechny suroviny a nejlépe šlehačem rozšleháme.
- Příprava mrkvového těsta: Šlehačem ušleháme vejce s cukrem a postupně přiléváme po troškách olej, postupně přisypáváme obě mouky, prášek do pečiva a sůl. Na závěr rozředíme husté těsto mrkvovou šťávou. Do řídkého těsta vmícháme jablečnou šťávu a mrkev.
- Do vymazaného plechu nalijeme přes polovinu mrkvového těsta, důkladně jej stěrkou rozetřeme do všech koutů a na něj přilijeme tvarohové. Pravděpodobně se těsta už teď smíchají dohromady, to ničemu nevadí. Lehce tvaroh rozetřeme, ať je v každém kousku.
- Navrch nalijeme zbytek mrkvové hmoty a opět vyrovnáme povrch.
- Pečeme na 180 stupňů zhruba hodinu v předehřáté troubě. Samozřejmě pravidelně špejlí kontrolujeme. Každá trouba přeci jen peče jinak. Tvarohové těsto bude sice mokré až do konce, ale jeho hotovost jasně naznačí hnědnutí vykukujících tvarohových ploch.
| Buchta po vytažení z trouby, horní vrstvu jsem moc nerozetírala |
Ukládám do složky k vyzkoušení, tohle určitě za to stojí.
OdpovědětVymazatDěkuji, určitě vyzkoušej, u nás šla rychle na odbyt. :-)
OdpovědětVymazatTo vypadá moc dobře, mokřejší buchty mám ráda. A hezký inovativní recept :-)
OdpovědětVymazatděkuju a byla vcelku rychlá na přípravu, nejvíc zabere strouhání mrkve :-)
VymazatLuxusní, k sobotní kávě se bude hodit ;-)
OdpovědětVymazattak to dej určitě vědět, jak chutnala, jestli ji budeš dělat :-)
VymazatPred pár dny jsem taky dělala celozrnny mrkvovy koláč ;) základní těsto jsem měla trochu jiné, ale náplň jsem použila podle tvého receptu, a bylo to mňamózní ;D Vůbec jsem nevěřila, že to s tou mrkví bude tak dobrý :D
OdpovědětVymazatvypadá nádherně! mrkvové buchty miluju
OdpovědětVymazatPřekontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.
OdpovědětVymazatObchodujte kdekoliv - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, tabletu a mobilu
Otevřené obchody na eToro: 227,651,647