sobota 12. května 2012

Boloňské špagety trochu jinak

Recept na boloňské špagety je asi taková klasika, kterou bude spousta z vás znát, ať už ze školní jídelny nebo z restaurací, kde podávají polední meníčka. Řekla bych, že toto jídlo někteří milují a jiní nesnáší. Něco jako rizoto. Nebo je to jenom můj dojem?

Když jsem chtěla pojmenovat svůj příspěvek, zajímalo mě, jestli v italské Bologni vůbec kdy takovou omáčku viděli. Nejsem žádný odborník na italskou kuchyni, tak mi v tomto pomohl strýček Google a tetička Wiki. :-) 
Cituji Wikipedii: "Bologna je vyhlášená svojí kulinářskou tradicí. Místní bohatá kuchyně se vyznačuje jídly z masa a sýrů. Důležitou součástí místního jídelníčku jsou, stejně jako v ostatních městech oblasti Emilia-Romagna, uzeniny z vepřového masa, především prosciutto (šunka) a mortadella. Místními specialitami z těstovin jsou dobře známé tortellini ve vývaru, lasagne a tagliatelle al ragù. Je nutno podotknout, že známé boloňské špagety ve skutečnosti v Bologni neexistují: jsou výmyslem komerční světové kuchyně."
Takže asi tak. :-)

A ten přívlastek trochu jinak znamená pouze to, že jsem místo mletého masa použila kuřecí prsa. Ne že bych neměla ráda klasiku s mletým masem, ale v obchodě neměli zrovna takové, které by se mi líbilo. Byly tam samé tučné směsi a to nemusím.


Suroviny:
  • kuřecí prsa (3 menší),
  • 1 cibule, 
  • česnek dle chuti (dala jsem cca 5 stroužků),
  • 3 PL kvalitního kečupu,
  • 1 malá konzerva rajského protlaku, 
  • špagety,
  • sůl,
  • oregáno,
  • majoránka,
  • 100 - 200 g tvrdého sýra,
  • olej,
  • trocha hladké mouky (nemusí být).


Postup:
  1. Kuřecí maso si nakrájíme na co nejmenší kostičky, osolíme, přidáme oregáno a majoránku.
  2. Pak si nakrájíme cibuli a nachystáme česnek.
  3. Cibuli podusíme na oleji, jakmile zesklovatí, přidáme kuřecí maso a restujeme.
  4. Chvilku povaříme, pak přidáme rajský protlak, kečup a rozmačkaný česnek. Pokud chcete více omáčky, tak já jsem ještě nastavila vodou. Celou směs povaříme, pokud je omáčka moc řídká, tak na závěr zahustíme hladkou moukou. Pokud jste nepřidávali vodu, tak není potřeba nijak zahušťovat.
  5. Špagety uvaříme dle návodu.
  6. Tvrdý sýr si postrouháme.
  7. A pak už servírujeme - špagety, omáčka a sýr. 


Máte rádi boloňské špagety nebo je naopak nesnášíte?

8 komentářů:

  1. Mnaam, tak zitra jdu na to! S tou Bologni je to sranda, ale vsimla jsem si, ze to takhle byva u vetsiny veci... :D

    Jinak ja miluji uplne vsechno kde jsou spagety, takze bolonska omacka s testovinama samozrejme patri mezi moje nejoblibenejsi :))

    OdpovědětVymazat
  2. mám je ráda, haha v Bologni by se divili :D
    ale miluju špagety a těstoviny všeho druhu, takže i tyto mě potěší:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj v Bologni by se divili, ale aspoň mají tak nějak propagaci bez práce :-)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. já taky, i když nedělám je moc ráda, pač je většinou rozvařím...

      Vymazat
  4. Dobry vecer, nedalo mi to a musim reagovat. :) Ve skutecnosti neni uplne pravda, ze bolonska omacka s Bologni nema vubec nic spolecneho. Ona ta ceska Wikipedie bohuzel neni stoprocentne duveryhodny zdroj a muze se stat, ze informace jsou pri nejmensim nepresne. Protoze jsem na svuj blog davala recept na bolonskou omacku, hledala jsem jeji puvod a nasla jsem, ze recept pochazi z mesta Imola, ktere lezi v provincii Bologna. Takze obyvatele Bologne by prekvapeni rozhodne nebyli. (Cituji z anglicke Wiki: Bolognese sauce (Italian: ragù alla bolognese) is a meat-based sauce for pasta originating from Bologna, Italy. ... In Bologna, ragù alla bolognese is known simply as ragù.) Pokud by Vas zajimal muj recept, najdete ho tady: http://malyblok.blogspot.com/2012/04/spaghetti-bolognese.html Ovsem tak jak tak, dobrou chut jidla teorie o jeho puvodu neovlivni. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuji za komentář a upřesnění, ráda se dovzdělám :-)

      Vymazat