sobota 19. května 2012

Celozrnná mramorová bábovka

Dneska nějak nemám energii se nějak více rozepisovat. Ale ráda bych zveřejnila tuto bábovku, která patří určitě k těm zdravějším a přitom je nadýchnutá a vláčná.



A ještě důležitá věc, převzato odsud.

Suroviny:
  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky, 
  • 1 hrnek cukru (dala jsem 1/2 hrnku cukr krystal a 1/2 hrnku hnědého cukru),
  • 1 hrnek mléka, 
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje, 
  • 2 vejce, 
  • 1 vanilkový cukr, 
  • 1 prášek do pečiva, 
  • 1 PL kakaa,
  • máslo a hrubá mouka na vysypání bábovky.

Postup:
  1. Oddělíme si bílky od žloutků.
  2. Bílky pořádně vyšleháme do pěny.
  3. Do žloutků přidáme cukr a vanilkový cukr a šleháme. Pak přilijeme olej a mléko a znova šleháme.
  4. Přidáme mouku a prášek do pečiva a pořádně promícháme.
  5. Na závěr lehce vmícháme ušlehané bílky.
  6. Bábovkovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  7. Část světlého těsta si dáme do druhé mísy a obarvíme kakaem.
  8. Potom už přilijeme část světlého těsta do formy, na ni část kakaového těsta a tak nějak nepravidelně to střídáme.
  9. Pečeme v předehřáté troubě 35 - 40 minut na 200 stupňů.

13 komentářů:

  1. Vypadá to dobře, určitě někdy vyzkouším, ale nevím kdy, protože už je toho tolik, co bych chtěla zkusit a jaksi se nedostává času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) taky mám ten pocit, že bych toho hodně chtěla vyzkoušet, ale není tolik času a taky bychom asi pořád jen jedli :-)

      Vymazat
  2. Já jsem bábovková, tak určitě super,zařadím do mých bábovkových receptů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) no tak Sonia mi vyfoukla komentář...nezbývá než souhlasit, myslím, že ji hned zítra upeču :)

      Vymazat
    2. děkuju, vyzkoušejte, myslím, že zklamané nebudete :-)

      Vymazat
  3. kivi, bábovka sa ti krásne vydarila! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Právě su baštím na snídani a je fakt vynikající:))

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, tak jsme jí dneska vyzkoušeli upéct přesně podle receptu, akorát jsme dali 1 hrnek špaldové mouky a 1 hrnek žitné celozrnné mouky a bábovka se nám rozpadá, je hodně křehká. Chutná skvěle. Je to tou moukou (půl na půl), nebo čím to může být? díky předem za tip. Katka

    OdpovědětVymazat
  6. Právě jsem bábovku upekla přesně podle receptu(mouka musí být přesně ta ,co je v receptu,pak se nerozpadne) a je skvělá:-)


    OdpovědětVymazat
  7. výborný recept, když se tam přidají ještě lněné semínka tak to nemá chybu :) moc díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělá buchticka, děti ji včera slupli na posezení, dneska dělám druhou

    OdpovědětVymazat