středa 30. května 2012

Celozrnná špaldová bábovka s banány a mandlemi

Poslední dobou jsem si hodně oblíbila péct a potažmo i jíst bábovky. :-) Nevím, čím to, ale i když použiji stejný recept a dám ho na plech, nikdy není tak dobrý jako když ho dám do bábovkové formy. Takže teď je u nás momentálně terno bábovka. Jsem zvědavá, jak dlouho nám to vydrží. :-)



A samozřejmě se snažím hledat zdravější recepty, abychom mohli snídat nebo mlsat tak nějak bez výčitek. To docela splnila i tato bábovka. Inspirovala jsem se zde. Mělo to ovšem jeden háček. A tím je banán. Vždycky mě hrozně lákalo upéct nějakou buchtu s banánem. Banány mám hrozně ráda a mohla bych je pořád. Jenže jak jsem tak zjistila, v buchtách je asi nemusím vůbec. Už jednou jsem zkoušela banánové muffiny a výsledek mě nenadchnul. To jsem ale věděla, že jsem tehdy muffiny nedopekla. Pořád jsem byla přesvědčená, že to banánové těsto musí být opravdu dobré. Takže pokus číslo dvě byla právě tato banánová bábovka.


Musím říct, že první den byla výborná, ale protože jsme si ji docela šetřili, vydržela nám ještě čtvrtý den a to už dobrá nebyla. Jako ne že by byla zkažená, jen už to nebylo ono. Manžela ale nenadchla ani ten první den. Takže asi k našim oblíbeným patřit nebude. Pořád jsem přemýšlela čím to a přišla jsem na to, že je to opravdu ten banán. Ještě mě napadla i ta celozrnná mouka, jestli ta tomu nedělá jinší chuť. Ale tím to určitě nebylo, protože Celozrnná mramorová bábovka nám chutnala hodně.

Takže určitě doporučuji péct pro přímou spotřebu a ne na žádné dlouhé skladování. Což zase nemusí být tak těžký úkol. :-) A ještě jednu velkou výhodu má tato bábovka. Příprava je velmi rychlá, není potřeba zvlášť šlehat bílky, prostě jednoduše vše zamícháte a dáte péct.

Suroviny:
  • 280 g celozrnné špaldové hladké mouky,    
  • 100 g cukru (hnědý nebo jiný - měla jsem jen krystal),   
  • 250 ml vlažného mléka,  
  • 100 ml oleje, 
  • 3 vejce,   
  • 1 bezfosfátový prášek do pečiva (17 g),
  • špetka soli,  
  • 80 g plátkových mandlí, 
  • 2 velké banány,
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa,
  • máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.

Postup:
  1. Do mísy dáme mouku, cukr, mléko, olej, vejce a špetku soli a vše pořádně promícháme. 
  2. Mandlové plátky přisypeme k ostatním surovinám.
  3. Banány rozmačkáme vidličkou a spolu s kypřícím práškem přidáme ke zbytku surovin. Vše zamícháme.
  4. Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  5. Do bábovkové formy nalijeme polovinu těsta.
  6. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao, promícháme a přilijeme do formy.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 - 200 stupňů 40 - 45 minut.
Jo a aby byla u nás doma taky nějaká show, tak jsem fotila bábovku v trávě. A můj nápad to nebyl. To vymyslel manžel. :-)


Máte rádi banán? A co říkáte na rozmačkaný banán v buchtách?

9 komentářů:

  1. Banány moc miluju, ale taky jsem zjistila, že v buchtách to není ono.

    OdpovědětVymazat
  2. uuuzasna, hned by som dala z nej kusok ... spaldovu muku aj ja casto vyuzivam pri peceni.

    OdpovědětVymazat
  3. já někde najdu recept na výbornou banánovou bábovku, která je luxusní a pošlu ti ji, ano? :-) třeba změníš názor

    OdpovědětVymazat
  4. ta vypadá moc hezky, taky jsem zkoušela banana bread a nechutnal mi :-( a na špaldu se taky chystám, zatím jsem z ní nepekla.

    OdpovědětVymazat
  5. krásna bábovka, vyzerá super!

    OdpovědětVymazat
  6. Já sice banány úplně nemusím, ale větší část rodinky ano, takže se pokusím upéct pro ně:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj moc krásný příspěvek! jde videt, ze jsis dala zálezet i s nafocovanim! :-) a musela bejt vážně dobra!výborná! :-)Dovolujeme si Tě dozvat na naši výroční/vlasovou GIVEAWAY, zkus Své štěstí zde: http://handbagforladies.blogspot.cz/2012/05/vyrocni-g-i-v-e-w-y.html

    OdpovědětVymazat
  8. banán mám moc ráda, ale v žádné buchtě ani muffinech jsem ho ještě neměla, co nejdřív to chci zkusit:) akorát nemáme doma formičku na bábovku, tak to budu muset upéct klasicky na plech, a to nevypadá potom tak hezky, jako bábovka:/

    OdpovědětVymazat
  9. děkuji za upozornění, u toho mrkvového koláče jsem měla opravdu špatně napsanou dobu pečení :) je to tak čtyřicet minut, ne hodina a čtyřicet minut :D měla jsem to opsané z jednoho receptu na internetu, a to byla doba přípravy celkem..a omylem jsem to opsala z papírku s receptem i na blog :D

    OdpovědětVymazat