úterý 15. května 2012

Pomazánkové variace

Pomazánky patří k mým oblíbeným večeřím především tehdy, když je venku studenější počasí. Nejčastěji si teď dělávám zeleninové, protože skoro denně vařím zeleninu pro malého, tak se s ním tak říkajíc svezu. :-) Takže jsou to pomazánky z vařené zeleniny a k tomu se výborně hodí vařené vejce a pak už záleží na fantazii každého. Někdy přidám gervais a pomazánkové máslo, pak třeba tavený sýr nebo i lučina s pomazánkovým máslem je výborná.

Odshora Varianta 1, Varianta 2, Varianta 3

U pomazánek neuvádím množství jednotlivých surovin. Dělám to vždycky od oka a záleží, jestli mám zrovna víc chuť na převážně zeleninovou nebo víc mléčnou. A taky záleží pro kolik lidí pomazánka bude. 
Ale jen tak orientačně. Když si dělám pomazánku jen pro sebe na večeři, což je nejčastější varianta, tak zeleniny dám ve stejném poměru, k tomu jedno vejce a pak třeba 1 polévková lžíce pomazánkového másla a půl balení gervais originál.


Varianta 1: Mrkvovo zelená pomazánka s vajíčkem

Suroviny:
  • fazolové lusky,
  • mrkev,
  • vejce,
  • sůl,
  • olivový olej,
  • gervais přírodní sýr,
  • pomazánkové máslo neochucené,
  • pažitka na ozdobení.

Postup:
  1. Nejprve si uvaříme fazolové lusky a mrkev. Vařila jsem ve vodě s trochou olivového oleje a soli.
  2. Ve druhém hrnci si uvaříme vejce.
  3. Fazolové lusky, mrkev a vejce pokrájíme, přidáme gervais, pomazánkové máslo a sůl dle potřeby. Promícháme a můžeme servírovat.
  4. Na chlebu jsem pomazánku ještě dozdobila pažitkou.


Varianta 2: Hráškovo kořenová pomazánka s vajíčkem


Suroviny:
  • hrách,
  • mrkev,
  • petržel,
  • vejce,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • gervais přírodní sýr,
  • pomazánkové máslo neochucené.

Postup:
  1. Nejprve si uvaříme hrách, mrkev a petržel. Vařila jsem opět ve vodě s trochou olivového oleje a soli.
  2. Ve druhém hrnci si uvaříme vejce.
  3. Mrkev, petržel a vejce pokrájíme, přidáme gervais, pomazánkové máslo a sůl dle potřeby. Promícháme a můžeme servírovat.


Varianta 3: Špenátovo mrkvová pomazánka

Suroviny:
  • čerstvý špenát (měla jsem od našich ze zahrádky, můžete použít i zmrazený),
  • mrkev (sehnala jsem v Tescu dokonce v BIO kvalitě),
  • sůl,
  • pomazánkové máslo,
  • 1 tavený sýr.


Postup:
  1. Nejprve si uvaříme mrkev a špenát. Vařila jsem opět ve vodě s trochou olivového oleje a soli.
  2. Mrkev a špenát pokrájíme na kousky. Já jsem špenát mixovala pro malého, takže mi zbyl už pomixovaný. Ale upřednostnila bych určitě spíše celé listy.
  3. Přidáme tavený sýr, pomazánkové máslo, sůl dle potřeby a pořádně promícháme.
  4. A je to hotovo.

10 komentářů:

  1. vypadá to dobře, pomazánky mám ráda a nejvíc mě zaujala ta poslední :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný nápad udělat článek na téma pomazánky :) Mě se líbí ta první s mrkvičkou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. říkala jsem si, že ty pomazánky jsou všechny na podobný princip, tak že je dám do společného článku, ale přeci jenom je každá trošku jiná :-)

      Vymazat
  3. super aj ja mám rada pomazánky tak niekedy vyskúšam tie od teba. Pekný deň prajem. Nellie

    OdpovědětVymazat
  4. mnaaam, milujem pomazanky a tieto vyzeraju velmi chutne :)))

    OdpovědětVymazat
  5. Vsetky natierky vyzeraju velmi chutne.

    OdpovědětVymazat
  6. Všechny pomazánky jsem vyzkoušela. Udělala jsem ochutnávku a čekala jaká zachutná nejvíce. Nejdříve se doma snědla druhá variace, a to kořenová pomazánka s hráškem a vajíčkem. Tu si myslím, že jsem nedělala naposledy. Naopak moc nám nechutnala špenátová. Nakrájela jsem k pomazánkám čerstvý chléb z https://www.vasepekarna.cz/. Pomazánky se u nás dělají často, takže jsem ráda, že mám další recepty.

    OdpovědětVymazat