sobota 19. května 2012

Rýžový nákyp s ovocem, tvarohem a bílkovou peřinou

A ještě jeden recept bych dneska přidala. Je to jedna z variant sladkého oběda nebo večeře. Konkrétní postup a suroviny jsem si vymyslela sama. Ale není to asi vůbec žádná novina. Použila jsem tradiční suroviny, které by každý v nákypu čekal, což je ovoce, vajíčka, tvaroh a cukr.


Suroviny:
  • 2 sáčky rýže,
  • 250 g vaničkového tvarohu,
  • 3 vejce,
  • 3 vrchovaté PL cukr moučka,
  • 2 vrchovaté PL cukr krystal,
  • malinový kompot,
  • 1 banán,
  • máslo na vymazání pekáčku,
  • hrubá mouka na vysypání pekáčku.

Postup:
  1. Nejprve si ve vodě uvaříme rýži dle návodu (nesolíme). Hotovou rýži necháme malinko zchladnout.
  2. Bílka si oddělíme od žloutků.
  3. Tvaroh smícháme s jedním žloutkem a se dvěma lžícemi cukru moučka.
  4. Rýži smícháme se dvěma žloutky a s jednou lžící cukru moučka.
  5. Menší pekáč si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  6. Na pekáč dáme vrstvu rýže, na ni položíme maliny, pak polovinu tvarohu, pak znova rýži, banán, zbytek tvarohu a poslední vrstvou je rýže.
  7. Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 190 stupňů 10 minut.
  8. Mezitím si připravíme bílkovou peřinu. Do bílků dáme dvě vrchovaté polévkové lžíce cukru krystal (příště bych dala i více, já jsem to neměla moc sladké) a vyšleháme tuhý sníh.
  9. Sníh přidáme na rýžový nákyp a pečeme ještě asi 20 minut. Pozor na tu bílkovou peřinu, velmi rychle zhnědne, takže pak je lepší nákyp přikrýt v troubě alobalem.

14 komentářů:

  1. Jéé, tak toto je opravdu krásný nákyp, určitě bych s ním doma uspěla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju Marti, jo děti mají rády sladká jídla, asi by ses zavděčila :-)

      Vymazat
  2. Tak rýžový nákyp už jsem dlouho nedělala,děkuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  3. vyzerá super, už som dávno nerobila, mňam :-)

    OdpovědětVymazat
  4. aj ja so to už dávno nerobila, mňaaam vyzerá to skvelo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, chtěla bych se zeptat, kolik gramů mají dva sáčky rýže? Nekupuji totiž sáčky. Díky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sáček co jsem použila měl 120 g v suchém stavu, tzn. na ten nákyp 240 g rýže v suchém stavu.
      Přeji hodně zdaru při pečení, jestli budeš nákyp dělat :-)

      Vymazat
  6. Její vypadá vynikající jednou

    OdpovědětVymazat