pátek 18. května 2012

Sametové lasagne s kuřecím a žampiony

Sametové? Proč ne. Vlastně jsem chtěla napsat smetanové, sametové byl pouze překlep. Ale i tento přívlastek se k nim náramně hodí.
Tohle jídlo je opravdu vynikající, aspoň u nás mělo úspěch. Jediná nevýhoda je trošku delší příprava. Výsledek ale stojí za to a určitě se vyplatí si ten čas udělat.


Množství je cca na 4 - 6 porcí (4 hodně velké, 6 menších).
My jsme měli lasagne na dva dny a dvě porce jsem dala ještě do mražáku. Ne každý je asi příznivcem zamrazení. Já teda zamrazuji běžně, protože bych se jinak z toho každodenního vaření zbláznila.

Suroviny:
  • 15 plátků lasagní (vždy používám půlku balení a tu druhou na příště),
  • 500 g kuřecích prs,
  • 400 g čerstvých žampionů,
  • 1 velká cibule,
  • 215 g smetany na vaření (1 balení),
  • 200 g zakysané smetany (1 balení),
  • 200 g bílého jogurtu,
  • trocha oleje,
  • 5 PL instantní rýžové kaše Nomina (nebo trocha hladké mouky),
  • 200 - 300 g tvrdého sýra,
  • mozarella (1 balení, já měla bohužel jen půlku, ale stačilo)
  • sůl,
  • pepř,
  • bazalka,
  • majoránka.

Postup:
  1. Nejprve si v osolené vodě povaříme lasagne (10 - 15 minut).
  2. Nachystáme si zeleninu. Žampiony a cibuli si pokrájíme.
  3. Kuřecí maso si pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme bazalku a majoránku.
  4. Dále si nastrouháme tvrdý sýr, 2/3 sýra smícháme se zakysanou smetanou a bílým jogurtem. Tu 1/3 sýra si necháme na závěrečné posypání.
  5. Ještě zbývá nakrájet mozarellu na plátky a přípravné práce jsou konečně za námi.
  6. Cibuli podusíme na trošce oleje, jakmile zesklovatí, přidáme kuřecí maso a osmahneme. Potom přidáme žampiony a neustále mícháme. Nakonec přilijeme smetanu na vaření a povaříme. Směs potom zahustíme instantní rýžovou kaší nebo hladkou moukou.
  7. Pak už konečně přichází čas naplnit pekáč. Mezitím si ještě předehřejeme troubu na 200 stupňů.
  8. Pekáč není potřeba ničím vymazávat. První vrstvou je trošku směsi masa s omáčkou. Další vrstva jsou lasagne, pak směs masa s omáčkou, pak smetanovo-jogurtovo sýrová směs, lasagne, směs masa s omáčkou, smetanovo-jogurtovo sýrová směs, lasagne, postrouhaný sýr a na to ještě mozarellu.
  9. Pečeme na 200 stupňů asi 35 minut.


3 komentáře:

  1. Teda, tak tohle vypadá ohromně. O téhle variantě lasagní jsem ještě neslyšela.

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji moc Marti, tak to jsem ráda, že je to aspoň trochu originální, tuhle variantu jsem si vymyslela sama a určitě ji zase někdy zopakuji. Máme rádi různé sýrovo mléčné omáčky a žampiony, tak jsem to tak dala dohromady a vzniklo z toho právě tohle :-)

    OdpovědětVymazat