pondělí 28. května 2012

Zapečené gnocchi se špenátem a kuřecím masem

Špenát patří k mojí skoro nejoblíbenější zelenině. Mám na mysli hlavně listový, nerozmixovaný. A když je ještě navíc ze zahrádky, tak to je úplně paráda. Až teda na tu přípravu, než vždycky odstraním z lístků stopky, tak to chvilku trvá. A taky vždycky vypadá, jak ho mám hodně a jakmile ho povařím, vypustí všechnu vodu a je ho jen taková troška. Ale stejně to všechno stojí za to a tu práci si s ním dám. V zimě jsem samozřejmě ráda i za zmražený z obchodu. Vybírám ale vždy zmražené listy, nikdy ne protlak.


Množství surovin není zas tak důležité. Dá se použít v jakémkoliv poměru a vždy to bude dobré. Já měla tentokrát jenom trošku masa a toho špenátu taky nebylo nijak nadvakrát. Takže množství si upravte podle počtu strávníků.
Recept je hodně podobný mých dalším zapečeným gnocchi (Zapečené gnocchi s kuřecím masem a žampiony nebo Zapečené kuřecí nudličky s gnocchi a sýrovou omáčkou). Takto se mi to prostě nejvíc osvědčilo. Tak snad příště zkusím vymyslet gnocchi na jiné způsob. :-)

Suroviny:
  • gnocchi (1 balení = 500 g),
  • čerstvý špenát,
  • kuřecí prsa,
  • česnek (4 stroužky),
  • 1 zakysaná smetana,
  • 2 vejce,
  • 100 g sýra Eidam,
  • sůl,
  • pepř,
  • bazalka,
  • olivový olej.
Postup:
  1. Kuřecí prsa si pokrájíme na nudličky nebo kostičky, osolíme, opepříme, přidáme bazalku.
  2. Taky si nachystáme špenát. Pokud máte čerstvý ze zahrádky, tak je to teda mega rýpačka. :-) Ale ten čerstvý je zato vynikající. Kdo použije zmražený z obchodu, tak má naopak míň práce.
  3. A ještě si nachystáme stroužky česneku.
  4. Gnocchi uvaříme dle návodu.
  5. Kuřecí maso orestujeme na olivovém oleji, pak přidáme špenát a dusíme a dusíme. Přimícháme rozmačkaný česnek a pořád mícháme. Jakmile je maso měkké, přidáme gnocchi a ještě chvilku mícháme.
  6. Pak sporák vypneme a ke směsi přidáme zakysanou smetanu, promícháme, pak přidáme rozšlehané vejce a na závěr postrouhaný sýr. Vše důkladně promícháme.
  7. Směs vylijeme na pekáč, který nemusíme ničím vymazávat a pečeme na 200 - 225 stupňů asi 30 minut.

9 komentářů:

  1. špenát i gnocchi mám moc ráda:) taky mám radši ten listový, ale ani v zimě se bez špenátu neobejdu a tak nezbývá než kupovat ten drahý mražený...zrovna včera jsem měla gnochci k obědu, s kuřecím masem se sýrovou omáčkou ( eidam, niva a kari koření rozpuštěné v mléce s čerstvýma bylinkama ),tvůj recept určitě zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kombinaci kari koření a špenátu jsem ještě neměla, tak musím příště vyzkoušet, ať nedělám pořád to samé, díky za tip :-)

      Vymazat
  2. Jo tohle (nebo něco hodně podobnýho) děláme často doma. A je to fakt mňamka :-). Jen se musí dělat spešl porce pro bráchu bez špenátu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj to tak bývá, příjde mi, že špenát buď to miluješ nebo nenávidíš, nic mezi :-) Taky musím občas vařit pro každého zvlášť :-)

      Vymazat
  3. Toto jsem si včera dávala v jedné restauraci a docela mě vytočilo, že místo špenátových listů gnocchi pokrývala jakási kaše ze špenátového protlaku, přitom příprava pravého špenátu není tak složitá ani finančně náročná, chjo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to by mě taky naštvalo... já si dávám špenát v restauracích docela často právě proto, že je vždy listový.
      Ale jinak v obchodě jsem na čerstvý špenát snad nikdy nenarazila, nejspíš proto, že za jeden den povadne a pak už by ho nejspíš neprodali. Tak pak už zbývají jedině farmářské trhy nebo ten mražený, ten je zase bez přípravy...

      Vymazat
  4. Vypadá to skvěle, ale pro moji dietu naprosto nevhodné :-). Pořád přemýšlím, jak bych to jinak vymyslela, ale napadá mě jedině gnocchi jeden den a zbytek druhý den.

    Ale asi budu muset někdy zhřešit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, Ty jsi kreativní, určitě to nějak vymyslíš :-)

      Vymazat
  5. Děkuju za recept :) Zrovna jsem se dívala na akční leták Lidl a viděla jsem tam za dobrou cenu jak gnocchi, tak i špenát, takže ho příští týden určitě vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat