Původní název této dobroty jsou Berry Cornmeal Muffins, což jsou vlastně kukuřičné muffiny s... no a teď mi řekněte, jak přeložit berry. Slovník řekne, že jsou to bobule nebo taky plod. Podle mě český ekvivalent moc neexistuje, prostě je to ovoce typu maliny, ostružiny, jahody, borůvky... V angličtině to všechno končí na berry. Takže tak. Já jsem použila ostružiny a ani ne čerstvé nebo zamražené, jak je tomu v receptu, ale kompotované domácí. Nevím, zda se kompotované ostružiny dají koupit v obchodě, takže si tam můžete přidat jakékoliv jiné berry. :-) Určitě to bude taky fajn.
V původním obrázku jsou muffiny žluté. Moje jsou spíše do hněda s fialovým nádechem, to dělá zbytek kompotové šťávy z ostružin.
Jsou to v pořadí moje třetí muffiny (první byly banánové, druhé mrkvovo-jablečno-skořicové) a opět byl problém s množstvím jako je šálek. Zkoušela jsem schválně používat hrnek o objemu 200 ml a současně kontrolovat hmotnost, pač v původním receptu je uváděná i hmotnost a nesedělo to. Možná je to tím, že v zahraničí mají jinou konzistenci mouky, těžko říct. Ale neva, co zbylo, dala jsem na plech jako buchtu.
A co se týče papírových košíčků, tak jsem se na ně tentokrát úplně vykašlala a formu jsem vymazala máslem a spokojenost. Akorát nevím, co budu dělat s těma stopadesáti papírovýma košíčkama, co jsem si nakoupila. :-))
Suroviny:
- 195 g polohrubé mouky,
- 125 g hladké kukuřičné mouky,
- 80 g hnědého cukru,
- 1 vanilkový cukr,
- 4 lžičky prášku do pečiva,
- 1/4 lžičky soli,
- 1 hrnek kompotovaných ostružin,
- 1 vejce,
- 240 ml mléka,
- 40 ml oleje.
Postup:
- V jedné míse smícháme všechny suché suroviny - mouky, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Ve druhé míse metličkou (stačí ručně) rozšleháme vejce, přidáme mléko, olej a nakonec ostružiny a vše důkladně promícháme.
- Mokré suroviny přilijeme k suchým a opět dobře promícháme.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů asi 25 minut. Raději pravidelně špejlí kontrolujeme.
Vypadají moc dobře. A jak chutnaly?
OdpovědětVymazatJestli nevíš, co s košíčky, klidně je pošli k nám domů. :-) a nebo z nich můžeš udělat andělská křídla.
byly právě výborné, jen se po nich zaprášilo, myslím, že tu výbornou chuť tam udělala právě ta kukuřičná mouka, byly takové jemné a díky těm ostružinám vláčné, určitě doporučuji :-)
Vymazatno vidíš ta andělská křídla, kde já jsem to jen viděla, mám pocit, že v nějakém díle Samy domy :-))
Vyzerajú super, také jemné a šťavnaté...vyskúšam!
OdpovědětVymazatvyzkoušej, byly dobré :-)
Vymazattak jsem je akorát dodělala a všem chutnají! Děkuju za recept :)L.
OdpovědětVymazat