sobota 24. března 2012

Zapečené brambory s uzeným a hráškem

Brambory s uzeným jsou u nás takovým zpestřením, když už jsme přejedení kuřecího masa. Je to takový obyčejný recept, ale velmi dobrý. Příprava je bohužel trošku delší, neřadím to mezi své rychlovky. Dříve jsme brambory zapékaly s uzeninou, ale uzeninám moc nefandím, tak jsme přešli na trochu zdravější variantu - uzené maso. Používám co nejlibovější a to většinou moravské uzené, ale v Lidlu jsem například narazila i na uzené krůtí maso, které je úplně libové. Do Lidlu ale moc nechodíme, takže většinou to skončí na tom moravském.
Množství surovin neuvádím, záleží na počtu strávníků a na tom, které suroviny kdo preferuje.

Suroviny:
  • brambory,
  • uzené maso,
  • hrách,
  • cibule nebo jarní cibulka,
  • olej,
  • sůl,
  • 3 vejce,
  • 100 g plátkového sýra.

Postup:
  1. Uzené maso si nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a osolíme.
  4. Pekáč si vymažeme olejem, naskládáme všechnu cibuli, pak první vrstvu brambor, přidáme uzené maso, hrách, a pak znova brambory, uzené, hrách. Poslední vrstvou jsou brambory.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 200 stupňů hodinu i více. V průběhu pečení směs několikrát prohrábneme.
  6. Na posledních 10 minut pečení přidáme rozšlehaná vejce a plátky sýra. 

Máte rádi uzené maso? Na jaký způsob ho nejčastěji připravujete?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Okomentovat