úterý 13. března 2012

Banánové muffinové houbičky

Tak i mě už přepadla muffinová mánie, která se na spoustě blogů rozšířila. Už když jsem studovala střední školu, tak jsem porůznu narážela na recepty na muffiny. Nikdy jsem ale žádný nedělala, protože jsme doma neměli formu, což by asi nevadilo, ale spíš mi to přišlo velice pracné. Jednodušší bylo dát všechno těsto na plech, však podstata hmoty zůstala stejná. Ale tak nějak když pročítám různé blogy a vidím, jak se komu povedly ty nádherné košíčky zvané muffiny, tak jsem si říkala, jdu do toho. :-) Prvně následovalo zakoupení formy. Forma z Tescomy mi přišla šíleně drahá, tak jsem zvolila formu z Tesca, no však aspoň názvem je to skoro to stejné ne? :-)) Našla jsem tam formu na 24 muffinů, což mi přišlo mnohem lepší než ta na těch 12, protože já mám radši víc menších porcí než míň větších.
A tak přišel den D, kdy jsem se rozhodla upéct muffiny. Už několik týdnů předem jsem měla stažené různé recepty. Protože muffiny nejsou typická čeká kuchyně, tak jsem si říkala, že svoje první muffiny upeču dle zahraničního blogu. A vybrala jsem banánové muffiny. A jak už to tak bývá, napoprvé to nemusí být ono a taky že ne. Původně jsem tento příspěvek chtěla nazvat Muffins' disaster. Nakonec jsem tak neudělala, protože po dvou dnech jsem to vyhodnotila, že to vlastně nebylo až tak hrozné a všichni ochutnávači nebyli stejného názoru jako já. Ale toto katastrofální pečení mě přimělo k tomu, že na tomto blogu nebudu zveřejňovat pouze povedené výtvory, ale svěřím se i s těmi mými katastrofami. Těch taky není zrovna málo, občas jsem pěkný neumětel, jsem netrpělivá a pořád spěchám a pak to tak dopadá.
Takže na tomto blogu už moje v pořádí druhá pečící katastrofa. Nutno říct, že jsem postupovala přesně dle receptu, nic jsem si nevymyslela. To jsem si radši netroufala, když ještě nemám tu zkušenost.
V čem se stala chyba?
  1. Není mi jasné, jaké objemové množství je ten onen "cup" - šálek, hrnek. Když dělám buchty, je to jedno, kolik toho bude tolik. Jenže tady už by to chtělo, aby mi to vyšlo přesně na formu. Jenže mně toho náramně moc zbylo. Já za hrnek považovala vždy klasický hrnek 250 ml.
  2. Košíčky jsme naplnila přespříliš, protože jsem právě chtěla spotřebovat co nejvíce těsta, kterého bylo pořád moc.
  3. Muffiny byly hodně přilepené na papíře, když jsem papír sloupala, tak na něm hodně zbylo. To je dobře nebo špatně? Vlastně ani nevím. Jak by se takový muffin měl vůbec jíst? Pokud se lžičkou a vyškrabovat košíček, pak to bylo správně, pokud ne, tak se stala někde chyba.
A teď už ten recept.


Suroviny:

  • 2 hrnky špaldové mouky,
  • 1/2 hrnku hnědého cukru,
  • 1/2 hrnku sezamového semínka,
  • 1 lžička skořice,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1/2 lžičky soli,
  • 3 velmi zralé banány (kaše), 
  • 3/4 hrnku mléka,
  • 1/2 hrnku jogurtu,
  • 1/2 hrnku tmavých čokoládových lupínků.

Postup:
  1. Předehřejte troubu na 150 stupňů.
  2. V jedné míse smíchejte suché suroviny (mouku, cukr, semínka, skořici, prášek do pečiva, sodu, sůl) a ve druhé míse smíchejte mokré suroviny (rozmačkané banány, mléko, jogurt a čokoládové lupínky).
  3. Přelijte mokré ingredience do suchých a dobře promíchejte.
  4. Naplňte formu na muffiny a ozdobte ovesnými vločkami (já zdobila čokoládovými lupínky).
  5. Dejte do trouby a pečte 20 až 25 minut (já pekla skoro 40 minut, pořád mi to nepřipadalo dost upečené).
Jo a ještě něco. Proč se můj příspěvek vlastně jmenuje muffinové houbičky? To prohlásil manžel, když si vzal první muffin na ochutnání. Prý že to vypadá jak nějaká houba. :-))






Stále řeším dvě věci, neporadíte mi někdo?
  1. Jaká objemová míra je ten slavný "cup" - šálek, hrnek?
  2. Je lepší na muffiny používat papírové košíčky nebo si formu nějak vymazat? Máslem?

4 komentáře:

  1. 1) někdy používám hrnek o objemu 450 ml (to když peču na plech a chci, aby toho bylo hodně), někdy jen 250 ml
    2) na plech používám košíčky. A na vymazání bych použila máslo. Silikonovou formu trochu potřu olejem.
    3) "houbičky" vypadají na první pohled dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1) takže ono těch 250 ml je asi fakt normální míra, takže si říkám, že příště vyzkouším nějaký menší hrnek, třeba 200 ml a vyladit to, tak aby mi to na tu formu vyšlo akorát
      2) příště zkusím půlku s košíčkama a půlku vymazat a porovnám :-)
      3) děkuji :-) tak aspoň že hezky vypadají, když teda na tu chuť mě to moc nezaujalo :-)

      Vymazat
  2. nuz, ako pises ty, aj Martinka, hrncek=cup sa mysli 250ml ale niektore recepty na 12ks vychadzaju ovela viac - moje posledne cokoladove klasicky velke muffiny mali byt 12ks a boli 20ks a to som ubrala z cokolady, ktora by ich objem este viac zvacsila.

    podla mna je najlepsie piect v silikonovych kosickoch, pretoze v tych sa ti nic neprilepi a nie je potrebne ich ani vymazat -aspon podla mna, pretoze mi v pohode muffiny idu z nich von.
    U papierovych kosickov-asi zavisi od ich kvality,alebo aj od cesta,ci sa daju dobre zlupnut, lebo pri niektorych je to vazne boj. No skor si myslim ze je to cestom.

    A ked nechces aby sa ti zlepili,tak proste musis davat max. 1cm od okraja kosicka/otvoru vo forme, lebo potom takto vyliezaju a spajaju sa.

    podla mna su tvoje muffinky su naozaj mile "houbicky" :)))

    OdpovědětVymazat
  3. děkuji za milý komentář a taky díky za tip s těmi silikonovými košíčky, vůbec jsem to neznala, už jsem si to našla na netu, že to existuje :-)

    OdpovědětVymazat