úterý 20. března 2012

Jogurtová bábovka s kokosem

Upéct bábovku jsem měla už dlouho v plánu. Byl to spíš takový dlouhodobý plán, protože jsem si na ni netroufala. No prvně jsem ani neměla formu, ale jakmile jsem na ni v obchodě narazila a ještě byla za dobrou cenu, tak jsem ji hned brala. :-) Ale pořád jsem se k tomu pečení neměla. Naše mamka vždycky říkávala, že pečení bábovky už je pokročilejší škola pečení a že to vždycky pékávaly staré vdovy, které jezdily do lázní namlouvat si postarší pány. :-)) Ale co si budeme povídat, veškeré umění v upečení bábovky asi spočívá ve správném vymazání formy. Takže toho jsem se nejvíc bála, až nastane ten čas a budu si říkat, vyklopí se nebo se nevyklopí? :-) A tak jsem pekla a pekla a komentovala jsem si to, to jsou ale nervy. :-))
Nakonec se bábovka vyklopila. Měla jsem ohromnou radost, sice je ještě co vylepšovat, co se týče vymazání formy, ale důležité je, že se mi to vyklopilo a že jsem nebyla hnedka odrazená.
Tuto bábovku jsem dělala za týden znova tatínkovi k svátku, akorát bez kokosu, místo kokosu jsem dala celý kelímek mouky. A taky se vyklopila. Huráááá. :-) Takže bábovky asi budu dělat. A začnu pak opět experimentovat i s jinýma moukama. A jako bonus bylo, že všem chutnala. I ta první, i ta druhá.

Suroviny:

  • 1 velký bílý jogurt (já použila 400gramový),
  • necelý 1 kelímek od jogurtu polohrubé mouky,
  • kokos (takové množství, aby polohrubá mouka a kokos dali dohromady 1 kelímek)
  • 1/2 kelímku krupicového cukru,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 3 vejce,
  • 2 lžíce oleje,
  • 2 lžičky kakaa.


Postup:
  1. Ze třech bílků vyšleháme sníh.
  2. Potom vyšleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a jogurtem. Pak přidáme olej, prášek do pečiva, mouku, kokos a znova šleháme.
  3. Část těsta si oddělíme, přidáme 2 lžičky kakaa a pořádně promícháme.
  4. Vymažeme si formu, já použila změklé máslo a hrubou mouku, nikde nesmí být ani tečka nevymazaná.
  5. A pak už naplníme formu těstem, nejprve žlutým, pak dáme tmavé těsto a třetí vrstva opět žlutá. Ale je to jedno, těsta můžete lít jakkoliv.



4 komentáře:

  1. Bábovka vypadá moc dobře.
    Já bábovky moc nepeču, protože mám taky strach, že se mi nevyklopí. Už několikrát se stalo, že část zůstala ve formě. Jediná bábovka, která se mi vždy povede je ta od Dr. Oetkera a proto ji kupuji pořád a přidávám taky kakao, někdy oříšky, ale třeba i kapučíno a mramoruji.

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji :-)
    no kdyby se mi napoprvé nevyklopila, tak bych byla asi hodně zklamaná a určitě by mě to odradilo, ale naštěstí to vyšlo, ale byl to první recept, tak su zvědavá, jak dopadnou příští pokusy s jinými recepty :-)

    OdpovědětVymazat
  3. bábovka je nádherná a určite aj chuťovo výborná :-)

    OdpovědětVymazat
  4. bábovku jsem vyzkoušela a musím říct, že je opravdu výborná. Není vůbec suchá, je vláčná, nedrobí se. Dětem moc chutnala :-)

    OdpovědětVymazat